用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 恭喜具爭議既教局副局上任
go

恭喜具爭議既教局副局上任  

就算唔搵政務官做,林鄭又信守競選承諾,搵多D 女性入局。

但。。。。 老老實實,中學校長既名望,幾時輪到蔡女士?

retriever 發表於 17-8-2 17:59
就算唔搵政務官做,林鄭又信守競選承諾,搵多D 女性入局。

但。。。。 老老實實,中學校長既名望,幾時輪 ...
有政治任務嘛

2jkidsfather 發表於 17-8-2 18:03
有政治任務嘛

剛再查下新聞,原來蔡女士係去年教育界大比數輸左既候選人。

呢次連人望都蝕埋。

林鄭學埋梁特D 絕技,當D 官位係酬庸。唔諗下個位要業界既信任先得架。

回覆樓主:

咁你認為邊個肯做又啱做呢?

YolandaTam 發表於 17-8-2 18:29
咁你認為邊個肯做又啱做呢?

如果你問EK 既版友,一定係卡通校長,大熱勝出啦。哈哈。

人地意願無人知,但名望人望,好明顯有排未到蔡女士。

retriever 發表於 17-8-2 18:37
如果你問EK 既版友,一定係卡通校長,大熱勝出啦。哈哈。

人地意願無人知,但名望人望,好明顯有排未到蔡 ...

我諗稍為有啲人望嘅都唔會肯做,即係呢,教育界葉議員人望高過蔡副局,佢咪去咗做議員,點會去做問責官員,吃力不討好,做得幾年,咩民望人望都泡晒湯。

熱厨房,好有名望的點會肯做? 陳美齡吹吓風,都被人鬧到嘔,慰安婦都出埋...

Jane1983 發表於 17-8-2 18:58
熱厨房,好有名望的點會肯做? 陳美齡吹吓風,都被人鬧到嘔,慰安婦都出埋... ...

咁咪搵個政務官做囉。

街外唔想做,都唔駛搵個選舉輸左既。

Felix223    發表於 17-8-3 14:00
2jkidsfather    發表於 17-8-2 19:17

retriever 發表於 17-8-2 19:07
咁咪搵個政務官做囉。

街外唔想做,都唔駛搵個選舉輸左既。

正確。同劉江華一樣。
無視選民意向。

教育係中央最重視嘅部門之一,教育乃治人民之本。聽聞之前吳得掂係第 5 號人選,第 1 號人選係張炳良,但係因為張炳良唔夠紅(曾經係民主黨成員),所以吳得掂就成功做左局長。

回覆 retriever 的帖子

我係感嘆廚房熱,對那位副局長唔夠了解,唔會特別幫佢講說話。

Felix223    發表於 17-8-3 14:01

IloveJJ 發表於 17-8-2 21:20
現在既問責官員,邊有人肯做?想搵人做都難啦!

副局姐,鬧仲有人頂。

都話搵個政務官做仲好。

不過今時今日既香港,係你愈驚,所謂香港要守著既野,呀公就愈要做。

Alange 發表於 17-8-3 09:26
輸咗又怎様? 嬴咗既' 葉見完 '又唔見做咗D咩實事! 事事都係為反而反既攪屎棍。
而且只係赢咗ㄧ個咁嘅" 小 ...

問題係, 唔搵 ' 葉見完 ' 仲有大把人, 駛唔駛搵個民意驗證放棄左既人? 搵個業界清白之身咁難咩?

之面講過, 最後無選擇亦可找政務官做, 佢地係 PAID FOR

最後無選擇亦可找政務官做, 佢地係 PAID FOR >>>> Agree

唔明,垃圾會教育工會功能组别選舉和教育局長有何關係。葉議員代表嘅,只是教師碗飯食得好唔好味,牢唔牢固,幾時和教育有關係過?如果葉議員嘅邏輯成立,李卓人咪要做財政司和勞工福利局局長?長毛抬棺材起家,係咪要做民政事務局局長?

退一步說,係唔係蔡女士唔參加立法局選舉就冇問題?葉議員最振振有詞嘅咪係選舉䇔咗啫。

葉議員不如問吓自己,除了選入垃圾局外,佢有咩叻過?做校長時聲望好過蔡女士?

mama_papa    發表於 17-8-4 21:10
b3410    發表於 17-8-3 16:29
ryanwaiii    發表於 17-8-3 15:05
Jane1983    發表於 17-8-3 11:25

judy 發表於 17-8-3 10:46
唔明,垃圾會教育工會功能组别選舉和教育局長有何關係。葉議員代表嘅,只是教師碗飯食得好唔好味,牢唔牢固 ...

"係唔係蔡女士唔參加立法局選舉就冇問題?"

蔡女士選輸垃圾局, 攞安慰獎 "副局" 大獎係口誅之一啦.

聲望不隆, 人選引人爭議又係另一問題.