用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 想要好英文語境,津小邊間好?
樓主: Fabi_c
go

想要好英文語境,津小邊間好?   [複製鏈接]

Soundervolt 發表於 17-8-3 10:10
我之前係其他帖有講過,參加多尐外國人參與既課外活動。

。。。。

Soundervolt 發表於 17-8-2 19:45
唔係啩?!旨意向菲傭學英文?其實好多菲傭衹懂簡單英文字句,有部份直情嚇死人。 喺街見到啲小朋友可以用 ...

絕對認同

lui 發表於 17-8-3 10:16
你有沒有研究中文份卷?所以為什麼各校名校也騰雞?連DGS也開A level 以避一避?我的小朋友不會考DSE,但我 ...
聽落好恐怖啊!因為我小朋友只是幼稚園生,所以未研究DSE的內容呀。有時間睇下先!

Fabi_c 發表於 17-8-3 10:43
聽落好恐怖啊!因為我小朋友只是幼稚園生,所以未研究DSE的內容呀。有時間睇下先!
...

晤怪之得你咁問啦!你快d研究下。

se6b03 發表於 17-8-3 09:41
其實我都好想搵d多d外國人既興趣班比阿仔去讀,等佢練下英文,但都唔知邊度有,叫阿仔坐定定睇英文電視節 ...
小朋友通常都鍾意睇電視喎。雖然睇電視係學到語言,但對專注力成長又唔好。
你仔唔睇電視都未嘗不是好事。

muimui2 發表於 17-8-3 10:38
可唔可以推介下?
我而家正正面對緊呢個問題,小朋友以前讀雙語幼稚園,英文就算唔特出但都唔怕講。最近一年 ...
muimui2 你道出了我的擔心!!!我小朋友讀雙語幼稚園,好擔心佢升上小學後NET堂咁少,英語會大倒退呀!
就係因為咁,我先開呢個POST尋求大家的意見!

Fabi_c 發表於 17-8-3 10:52
muimui2 你道出了我的擔心!!!我小朋友讀雙語幼稚園,好擔心佢升上小學後NET堂咁少,英語會大倒退呀!
就 ...

不要依賴電視,你可以試用audio book

醒目開學勳章 王國長老

Soundervolt 發表於 17-8-3 10:10
我之前係其他帖有講過,參加多尐外國人參與既課外活動。

True
聽過有人話返英文church tim

我請左工人十幾年,點會唔知咩水平(我個已經叫正常,有d真係暈!)
當然,跟菲傭「學」唔會掂,只係話,語言嘅野學左真係要用。學好語言咪就係靠跌跌碰碰地從錯誤中學習呀。流利地講open the light一定唔理想,但總比身體語言強(身邊真係有呢種小朋友,一見菲傭啞左,寧願唔出聲,金髮綠眼就更加啦)

所以,先唔好「嫌棄」邊個英文唔夠好。每一次講英文,都係一個學習機會。這是我想帶出的

Fabi_c 發表於 17-8-3 10:43
...

唔洗硏究DSE中文有幾深, 宜家小學中文已經唔容易, 小一中文科已學: 雀躍/慚愧/依偎等詞語。 (只係普通地區一線小學)
考試2篇課外閲讀理解, 小一生識字少失分最多。
其實小學英文科係易過中文科好多, 仲有數學卷及常識卷都係用中文問問題, 小一老師雖然有讀卷, 聽唔切最後都係靠自己睇及理解。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

lui 發表於 17-8-3 10:16
你有沒有研究中文份卷?所以為什麼各校名校也騰雞?連DGS也開A level 以避一避?我的小朋友不會考DSE,但我 ...

唔係中文難學,係考試局的DSE中文卷出得差。報紙都有講佢問埋D作者點唸,連作者本身都唔識答。我個姨甥仔讀其中一間神校,他説平時英文好的最多一成最終成績比預期差,而中文就高達四成。

RunningPig 發表於 17-8-3 11:03
唔係中文難學,係考試局的DSE中文卷出得差...
我覺得兩樣都有

lui 發表於 17-8-3 10:56
不要依賴電視,你可以試用audio book
明白,我對audio book冇乜認識,請問可介紹一兩本岩小朋友睇聽的嗎?

回覆樓主:

比如SFA, TSL, DBSPD 學生英文真係超好!

Fabi_c 發表於 17-8-3 11:10
明白,我對audio book冇乜認識,請問可介紹一兩本岩小朋友睇聽的嗎?

你可以在公共圖書館借CD,有很多英文故事書,如 Roald Dahl

Soundervolt 發表於 17-8-3 09:25

我用過既菲傭得兩個比較好其中一位係大學畢業,嚟香港攞 ...
agree. 親友早我幾年請的都不錯,到我請第一個時質素已參差,奈何個市已不是顧主:
https://news.mingpao.com/ins/instantnews/web_tc/article/20170801/s00001/1501559263026

Charlotte_mom 發表於 17-8-3 10:00

唔係靠菲傭學英文

明白及贊同你意思,我仔自從4歲由印傭轉了菲傭英文進步了很多,雖然我那工人英文grammar 和發音不是全對(只高小程度,但好似佢爺爺是英文老師),但英文程度不錯,我仔很喜歡這工人,所以他也喜歡英文起來,英文sense 不錯,家中因此菲傭而有英文語境。我仔現在在叫做地區一線中文津小升小二,英文不會只靠學校,在出面有上英文writing。另外平時有睇英文DVD 。的確菲傭有D發音不凖,但我仔冇學佢,佢識phonics 可自己拼出來,不是靠工人學。

lui 發表於 17-8-2 19:37
朋友個朋友個仔,自己考入LS.今年DSE, 英文5**,其他科4-5。但肥左中文。我立即問有沒有$去外國?冇!我朋 ...

我覺得總會入到U, 以佢成績咁好,但可能入唔到佢想入的科或一些特別的專科,可否再自修考一科中文,只是取到pass, 佢的成績入U應該無問題,我都記得以前有位師兄,3科A-level 取A,英文好似C或D,但中文取F,唔知佢最後㸃

Fabi_c 發表於 17-8-3 11:10

大部分份的圖書也有audio book .可去library 或Tao bao買。

kwokbobo 發表於 17-8-3 11:52
我覺得總會入到U, 以佢成績咁好,但可能入唔到佢想入的科或一些特別的專科,可否再自修考一科中文,只是取 ...

以前同依家唔問,你中文一定要合格才可入大學。

醒目開學勳章 王國長老

lui 發表於 17-8-3 11:59
以前同依家唔問,你中文一定要合格才可入大學。

唔止合格(2),係要3
‹ 上一主題|下一主題