用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 想要好英文語境,津小邊間好?
樓主: Fabi_c
go

想要好英文語境,津小邊間好?  

pbhe 發表於 17-8-3 01:24

除了神津我冇機會了解更多,我有幸看過兩區一線津小的課堂示範及學 ...

所以先成曰有話学左+幾年英文得个吉既說法……語文無語境真係好难学得好~香港绝大部份係中小,就靠番学果—堂九个字……学你話齋仲要能力參差既-齐,屋企無做野配合~~名津之所以会好d, 明顯係有要求既家長,物以类聚,大家都唔会只靠学校果每日-堂去教孩子英文,進補、閱讀、遊学,甚至上面提过从小煲英文tv......各式其式。私校直资嘛,学生水平比較-至,可教深教快,自然,同名津-样,有家長配合……

Fabi_c    發表於 17-8-3 10:35

回覆樓主:

瑪利曼小學。7月open day 時,我叫朋友個女兒去和校長影相並同校長介紹未來學生,校長知道後立即很高興,並改用英文同小朋友交談。我估此小學應該很著重校內的英語環境。

醒目開學勳章 王國長老

Soundervolt 發表於 17-8-2 19:45
唔係啩?!旨意向菲傭學英文?其實好多菲傭衹懂簡單英文字句,有部份直情嚇死人。 喺街見到啲小朋友可以用 ...

唔係靠菲傭學英文,係語境。要小朋友明白同習慣唔講英文係無得生存(誇張法)
以前我都係所謂英中,畢業後講句英文都面紅。出黎工作跟外國人做野,由面紅到而家極度流暢、唔敢話好唔好,但講得。我見呢份工時同鬼佬老闆吹水吹足1.5小時無難度

呢一代學生普遍英文比上一代強,亦同語境有關,識唔少家無菲傭,「自動轉台」能力真係差d。由細見慣net,oral會較理想

除了神津我冇機會了解更多,我有幸看過兩區一線津小的課堂示範及學 ...

我都看見很多這情況,有些本地英文老師英文好一般,曾經有一友人告訴我他看不懂Harry Potter,結果他成為一名英文老師。

Charlotte_mom 發表於 17-8-3 07:20
唔係靠菲傭學英文,係語境。要小朋友明白同習慣唔講英文係無得生存(誇張法)
以前我都係所謂英中,畢業後 ...

我用過既菲傭得兩個比較好其中一位係大學畢業,嚟香港攞工作經驗申請去加拿大,其他都麻麻得好緊要。學語言語境當然十分重要,但我會覺得應該跟一啲比較純正外語既人練習,總好過一啲本身唔咸唔淡既人,講埋啲類似“Open the light”既英文。 我畢業之後同你一樣見到外國人講英文都會面紅,之後成日黐住公司班鬼仔玩,oral跟著大躍進, 所以阿仔現時嘅課外活動有好多都係有外國人參與, 呢一類嘅語境質素好多倍。我屋企都有用菲傭,所以我好小心阿仔同佢對話嘅時候所用嘅英文會唔會夾雜一啲“Philippinlish”。

Soundervolt 發表於 17-8-3 09:25

我用過既菲傭得兩個比較好其中一位係大學畢業,嚟香港攞 ...

其實我都好想搵dd外國人既興趣班比阿仔去讀,等佢練下英文,但都唔知邊度有,叫阿仔坐定定睇英文電視節目就真係無乜可能,我自己都做唔到。唔知返英語教會有冇用呢?本身我地唔係教徒。

可考慮下有NCS的直私, 如聖瑪加利, 林文燦, 基信, 語境一定比普通用英語教學的小學好

醒目開學勳章 王國長老

Soundervolt 發表於 17-8-3 09:25

我用過既菲傭得兩個比較好其中一位係大學畢業,嚟香港攞 ...

唔係靠菲傭學英文
呢句我寫得好清楚,唔係學

鬼唔知跟外國人學好咩,有先得架。讀本地學住普通本地樓無啦啦邊度走d外國人出黎

Charlotte_mom 發表於 17-8-3 10:00

唔係靠菲傭學英文

"鬼唔知跟外國人學好咩,有先得架。讀本地學住普通本地樓無啦啦邊度走d外國人出黎"

呢句講得好好笑!

mcl203 發表於 17-8-2 19:27
若目標係無國際化既津貼小學,女仔,瑪利諾修院,瑪利曼,男仔,聖約瑟,男女,拔萃,但係係好多家長既目 ...
嘩!全部神校勁難入。。。
而且我又不是住在這些區,想抽下都唔得。

Charlotte_mom 發表於 17-8-3 10:00

唔係靠菲傭學英文

鬼佬要搵架嘛.

lui 發表於 17-8-2 19:37
朋友個朋友個仔,自己考入LS.今年DSE, 英文5**,其他科4-5。但肥左中文。我立即問有沒有$去外國?冇!我朋 ...
點解其他科成績咁好,會肥左中文?照計如果小朋友係聰明,應該科科都可以考得唔錯,為何獨獨中文會咁差呢?

唔係靠菲傭學英文

我之前係其他帖有講過,參加多尐外國人參與既課外活動。

KikiDaddy 發表於 17-8-2 21:52
Watching Cartoon Network and Nickelodeon can help. The kid can learn a lot of slang and vocabulary f ...
Thanks. 可能以後屋企唔可以開中文台,只睇英文節目。

回覆 Yanamami 的帖子

Fabi_c 發表於 17-8-3 10:08
點解其他科成績咁好,會肥左中文?照計如果小朋友係聰明,應該科科都可以考得唔錯,為何獨獨中文會咁差呢? ...

你有沒有研究中文份卷?所以為什麼各校名校也騰雞?連DGS也開A level 以避一避?我的小朋友不會考DSE,但我加入了中文教育家長小組,目的是如何培養孩子的中文興趣和能力。中文已不是我們會考高考的程度了

Fabi_c 發表於 17-8-3 10:08
點解其他科成績咁好,會肥左中文?照計如果小朋友係聰明,應該科科都可以考得唔錯,為何獨獨中文會咁差呢? ...

中文係其中一種最難學既文字,要浸出黎,無得速成。開頭輕視中文,上到中學先追就好難,加上又普教中,唔湯唔水,攪到一開始上堂已經聽唔明老師講既野。黎緊DSE加入範文已經好好多,起碼有得操下。

se6b03 發表於 17-8-3 09:41
其實我都好想搵d多d外國人既興趣班比阿仔去讀,等佢練下英文,但都唔知邊度有,叫阿仔坐定定睇英文電視節 ...

我個女3歲跟住菲姐講嗰D英文嚇親我,呢個暑假即幫佢報左Joyful既英文drama, summer camp 班等佢聽番多D正確的grammar同發音。

一線津校都咁差???
咁直資/私校會好些嗎?

cherrieshum 發表於 17-8-3 07:54
我都看見很多這情況,有些本地英文老師英文好一般,曾經有一友人告訴我他看不懂Harry Potter,結果他成為 ...
其實我都好擔心,津校我英語堂老師不是NATIVE,教出來的學生英語又怎可能TALK得?
最多教到佢地文法好,寫文章好,但講到ORAL能力,就真係麻麻地。