用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 想要好英文語境,津小邊間好?
樓主: Fabi_c
go

想要好英文語境,津小邊間好?   [複製鏈接]

醒目開學勳章 貢獻勳章

Fabi_c 發表於 17-8-2 17:56
綜合以上意見,我諗我要改改我的問題方向。
其實我是想找畢業出來英語好TALK得那些小學!
唔知大家有沒有資 ...

英文talk 得,可以唔關學校事,係生活上用得多,接觸得多,個人大膽,就自然talk 得
同理,我自己係讀英中,但我唔會話自己英文talk得

恐龍家

如果只係要英文好talk得,咁簡簡單單請個菲傭係屋企仲好。我去公園,學校附近,圖書館果d,見親d細路同自己個菲傭姐姐用英文講到好流利,當然文法就唔知點啦。

小曳人 發表於 17-8-2 18:00
英文talk 得,可以唔關學校事,係生活上用得多,接觸得多,個人大膽,就自然talk 得
同理,我自己係讀英中 ...
其實我都係英中,同你一樣,唔覺得自己好TALK得。但係呢,我又真係覺得某D學校出來的學生,英文講得特別好聽。。。
咁佢地係多數會外補?還是學校有特別支援?

Fabi_c 發表於 17-8-2 18:04
其實我都係英中,同你一樣,唔覺得自己好TALK得。但係呢,我又真係覺得某D學校出來的學生,英文講得特別好 ...

我眼見小朋友英文talk得只有3類:
1. 讀IS
2. 同父母平時對話講英文
3. 菲傭湊, 仲要個菲傭字正腔圓
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

其實我都係英中,同你一樣,唔覺得自己好TALK得。但係呢,我又真係覺得某D學校出來的學生,英文講得特別好 ...

若目標係無國際化既津貼小學,女仔,瑪利諾修院,瑪利曼,男仔,聖約瑟,男女,拔萃,但係係好多家長既目標小學~~~

gracelam 發表於 17-8-2 18:52
我眼見小朋友英文talk得只有3類:
1. 讀IS
2. 同父母平時對話講英文

我認為還有其他原因

siden 發表於 17-8-2 17:54
我覺得,除非將來打算去外國升學,否則無必要將「英小」列為首要考慮。

留港升中考大學,要腳震果科係中文 ...

朋友個朋友個仔,自己考入LS.今年DSE, 英文5**,其他科4-5。但肥左中文。我立即問有沒有$去外國?冇!我朋友同我講時眼淚在眼眶打轉,連我也眼濕濕。

se6b03 發表於 17-8-2 18:01
如果只係要英文好talk得,咁簡簡單單請個菲傭係屋企仲好。我去公園,學校附近,圖書館果d,見親d細路同自己 ...

唔係啩?!旨意向菲傭學英文?其實好多菲傭衹懂簡單英文字句,有部份直情嚇死人。 喺街見到啲小朋友可以用流利英語同菲傭溝通,係因為佢哋本身有其他條件及語境去學習英語,唔會關個菲傭嘅事。

Watching Cartoon Network and Nickelodeon can help. The kid can learn a lot of slang and vocabulary from the TV shows which is difficult to learn from school even there are NET teachers.

HaYi    發表於 17-8-9 19:47

lui 發表於 17-8-2 19:37
朋友個朋友個仔,自己考入LS.今年DSE, 英文5**,其他科4-5。但肥左中文。我立即問有沒有$去外國?冇!我朋 ...

聞者心酸,聽者流淚

早年聞説BPS有人科科5級以上,英文5**,但肥咗科中文,升唔到大學

b3410    發表於 17-8-2 23:49

siden 發表於 17-8-2 21:57
聞者心酸,聽者流淚

早年聞説BPS有人科科5級以上,英文5**,但肥咗科中文,升唔到大學

真奇怪,大學又吾係用中文教,又要人中文及格。
[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

KikiDaddy 發表於 17-8-2 21:52
Watching Cartoon Network and Nickelodeon can help. The kid can learn a lot of slang and vocabulary f ...
我d女細个就係煲呢d大,睇埋烹飪旅遊減肥生仔整容……

KikiDaddy    發表於 17-8-3 01:58

只係肥中文咪再考多年DSE 煲掂佢,兩年DSE成績一樣可入U。唔駛咁誇張吧。

siden 發表於 17-8-2 21:57
聞者心酸,聽者流淚

阿女放榜边科都唔睇,就睇中文有無3.....-额汗!

回覆 lingan 的帖子

我果屆同埋今屆再考而又考得好嘅機會係零....

5好只靠學校,自己也要想下

1998Ruby1998 發表於 17-8-2 22:52
回覆 lingan 的帖子

我果屆同埋今屆再考而又考得好嘅機會係零....
Exactly. 我女学校老師都唔recommend重考……尤其是根底本应差果d, 再考分別唔会大……

Fabi_c 發表於 17-8-2 15:03
個人比較著重語境,想知全香港英文津小是否寥寥可數?如果想英文語境好,是否一定要報直/私? ...

St Mary

virgokaren 發表於 17-8-2 22:32
真奇怪,大學又吾係用中文教,又要人中文及格。

最奇怪係現代人用白話文,DSE 要你識文言文先讀大學。編DSE 課程班人堅真離地。

回覆樓主:

除了神津我冇機會了解更多,我有幸看過兩區一線津小的課堂示範及學生作英語簡單簡介,結果是對香港這個國際都會的教育課程,政策體系完全失去信心。我當時想: 究竟小朋友的表現在這個第二個學習的家是怎樣能幫學校制造令人滿意的升中數據? 究竟要英文學得好是分數高還是真的能成功的駕馭它?究竟我是否真的非神津不愛?究竟我是否要犧牲我的退休生活去讓小孩讀能提供優質語境的直私小?究竟我有否信心替小孩安排適合的活動來提升他的語言能力?究竟我能接受他中文差英文好還是中英都差?究竟教統局是在改革什麽令家長們常在討論小孩應怎樣外補學好中英文,不是應該提供洽當的課程去加強中英普加強本地學生競爭力才能稱得上國際都會?

....我的震驚是由於發現經學校挑選過的小六學生的語言表達能力居然不及那些時常在課堂上show and tell 的幼稚園學生。試問在現今社會能流利使用英語普通話作簡介的幼兒何其多。

所謂英語課,在學生程度參差的情況下,老師只能多選答得到的學生答問題,程度差的根本未作好句子便下課,有時老師更被迫幫學生完成句子。簡直拉牛上樹,我相信若非是示範,老師必定要多用中文解釋,連唯一的英語課都用中文,有什麼語境可言?

Yanamami    發表於 17-8-3 05:28
‹ 上一主題|下一主題