用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 智能評估 有關CAC (兒童體能智力測驗中心)一問
go

有關CAC (兒童體能智力測驗中心)一問 [複製鏈接]

我兒子2歲時, 語言遲緩, 醫生寫紙轉介去CAC,
只tick了 language problem,
我們去排了期,

期間, 自己在外面找私人語言治療,
現在幾乎"學滿師出山"了,

最近收到CAC電話,
去做首次評估,
問了職員,
確定當日只會做言語評估,
與心理方面無關,

想問下, 係如果去CAC做評估, 只係 言語治療評---> 需要/不需要 接受言治療, 那我應該不會去了。
但如果係CAC做評估 ---> 需要/不需要 接受言治療, 然後再根據情形約見心理醫生, 或定時定候再「覆診」.......(背後無論對誰, 都有一整套大範圍及長遠的觀察與照顧), 那我便會去。

謝謝

1    0    0    0

henry0729 發表於 17-8-1 10:02
我們去排了期,

Same situation. 最後有去嗎? 可以分享?

christinecess 發表於 18-4-21 21:35
Same situation. 最後有去嗎? 可以分享?

有去,

但因評估時只能1位家長陪同,
所以我亦不在"現場",
只參與了"報告"

據老婆所稱,
評估時, (與私人評估相比)  治療師只係硬性完成手上的form,
並無因應小孩的情形去彈性處理,

聽取報告時,
治療師花了最多的時間就是去解釋這報告有多不準確,
而對於我們的反饋,
我們亦覺得佢係完全ignore,
總之, 一切以他那份「不太準確」的報告為準

好了, 評估結果係我小孩語言發展比同齡慢,
所以治療師會轉介我們給心理醫生,
讓心理醫生轉介「治療」(因為只有醫生才能轉介)

等見心理醫生等了大概好幾個月,
因為根本沒在心上, 所以也不是太記得,
但最後我們決定不去見了

個人意見, 如小孩真係有事, 經濟許可, 便去找私人,
因為政府不只是要等,
而且根本做唔到野 (請恕我直言)

回覆樓主

我早前都去左 本來我仔在出面私人治療都追得好好 但佢話我個私人治療師講啲野唔準 問我佢有無牌(?) 救命!

最後評佢表達慢9個月 認知話評唔到(?) 下次再見醫生(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

cac 語言評了, 你去出面的ngo發展中心上堂, 會有服務 !
如果我無記錯, 有是平D,
我當時未有要比880一個小時的言語治療費

見了語言之後等心理醫生/教育心埋學家, 其實去都好的 !
因要買服務, 就要有什麼那裡報告, 如果無報告又要上training
d 中心又要你先比錢評一評, 如果有政府的報告不用再評

如果上小學, 又要政府或政府認何機構的報告, 如無又無服務+調適

政府唔洗錢, 街要5-6000 一份報告, 一去無大外車 !

henry0729 發表於 17-8-1 10:02
我們去排了期,

幾耐才滿師下山呀?

回覆樓主

請問邊到言語治療?
‹ 上一主題|下一主題