用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 如果K1 面試還未識講嘢……
go

如果K1 面試還未識講嘢…… [複製鏈接]

學之園,培正,KV等名幼會收嗎?好似話K1面試會問小朋友問題,真心請教如果仲未識講嘢,點in呢?謝謝!
   0    0    1    0

kikibebe 發表於 17-7-31 22:44
學之園,培正,KV等名幼會收嗎?好似話K1面試會問小朋友問題,真心請教如果仲未識講嘢,點in呢?謝謝! ...

係唔識講野,定見到陌生人怕羞唔講野?有分別的啊

回覆 WinnieCatCat 的帖子

唉…依家22個月只識講兩三個單字,亞媽都未識叫

學之園,培正,KV等名幼會收嗎?好似話K1面試會問小朋友問題,真心請教如果仲未識講嘢,點in呢?謝謝! ...

我覺得機會好微

kikibebe 發表於 17-7-31 23:46

唉…依家22個月只識講兩三個單字,亞媽都未識叫 ...

媽媽都未識叫就機會微了

回覆樓主

唔識講野係因為係超細b? 名幼多數偏向收大b

kikibebe 發表於 17-7-31 23:46

唉…依家22個月只識講兩三個單字,亞媽都未識叫 ...
應該去check下有無發展問題,而不是將重點放在考名幼。

其實 , 我個仔都就快2歲 ,除左識叫人之外 , 其他野都係講 BB 話 , 唔駛太過擔心 , 唔我咪返住d普通幼稚園先 , 等下一年做超大B , 考名幼囉~~

回覆 dreamdream081 的帖子

謝謝回覆。我想check發展問題和考名幼兩者沒有抵觸,可以同時進行的。距離K1面試還有數月,只是問定如果那時還未講嘢,考呢啲學校有冇機會而已。

回覆 chriskaan 的帖子

謝謝。其實我小朋友已經有九龍塘一間幼稚園收了今年讀N班,只不過呢間係國際學校,我target係本地小學,所以想搵過。

kikibebe 發表於 17-8-1 12:14

謝謝回覆。我想check發展問題和考名幼兩者沒有抵觸,可以同時進行的。距離K1面 ...

4個月後都未識講嘢,名幼不會收,亦不適合讀。

咁當然,唔收又點適合讀呢?

kikibebe 發表於 17-8-1 12:50

咁當然,唔收又點適合讀呢?

您明白就好。
22個月都未講野,快D出去check下。名幼就不要多想了。

yee123480 發表於 17-8-1 01:53
我覺得機會好微

入到以上名幼的機會是0,  識人除外。

名幼考對答,考言語理解、表達、認知,單字都未多識講,應選擇較為not popular的K1

其實我識幾個朋友囝囡22個月都唔太識講野!係令父母擔心嘅,但佢地一入學一年到就受身邊同學影響變得健談開朗。如果你好擔心可以問問醫生或健康院。
但名幼我相信入到機會好微,因為大多數學校會以問答來考小孩反應,而反應對答亦係揀生重點。
揀一間開心玩耍為主嘅學校,比較適合你囝現階段。

我覺得有機會,羊B少D人爭,可能WAITING入,但要小心有些學校會係返左學之後先勸退 。

回覆樓主

22個月未識講野,未必要太擔心,我小朋友23個月才識講。但現在22個月,即是9月細b?本身細b考名幼已蝕底,若非能力超前月齡跟本好難考到。我小朋友有同學是9、10月細b,但能力上尤其說話方面好似2、3月大b咁。如果你target本地小學、想入上述名幼,建議你揾屋企附近幼稚園讀住pn 或K1先,下年用大b身份考,到時小朋友說話應叻好多。今年如想試考名幼亦無妨,但唔好抱希望考到,反而係攞經驗知道下各校考咩,預備小朋友下年再考,考到機會便大d。但要留意某些名幼未必收9月超大b

能夠做番所有tasks 又快靚正 就算唔開金口都未必無機既。

22個月未識講野都好正常。到2歲返左pn班,講野就突飛猛進。

回覆樓主

我朋友個仔識講野,但對住陌生人唔會答任何野,細b考晒名幼,冇一間收,因為面試時唔出聲

謝謝各位回覆及建議。其實我小朋友已經有九龍塘一間國際幼稚園收了,準備今年讀N班。如果之前唔係樂基Close down, 今日就唔使麻煩大家比意見了,因為本身樂基已收左讀N。現階段我已有一間幼稚園做back up, 基本上我並不擔心,而22個月未識講嘢亦大有人在,我對我小朋友都有信心,考到心儀學校只是錦上添花,考唔到都不是什麼big deal. 當初開post, 是因為想轉讀本地幼稚園,所以想問問大家意見,並唔係一味諗住讀名幼,但我發覺有些人回覆未免太過偏激了
‹ 上一主題|下一主題