用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 英國文化協會 , monkey tree
go

英國文化協會 , monkey tree

想小朋友 (p3同k2)  講多啲英文。 monkey tree 近, BC 老師英國口音, 邊間好啲?

回覆樓主

岩岩係BC開放日報左一年K2課程,佢送左1期summer course,我老公覺得佢返完個summer course返黎講多左英文,同埋學多左某啲字彚同句子

不過我都見過BC有負評⋯ 所以都有啲擔心!

回覆樓主:

money me 好似平D。

不過最好唔補啦。

retriever 發表於 17-8-1 12:57
money me 好似平D。

不過最好唔補啦。

點解唔好補?
我想小朋友講多啲英語, 對住外藉人士唔會懾。 請教有無其他方法?  因我都唔係好想出外補。

little_kid 發表於 17-8-1 14:26
點解唔好補?
我想小朋友講多啲英語, 對住外藉人士唔會懾。 請教有無其他方法?  因我都唔係好想出外補 ...

其實又唔想補又要想佢講好英文,除非屋企英語語境好好!

首先,小朋友要克服面對外國人唔怕醜講英文先,佢講得多聽得多,慢慢就放膽講英文。我都係身邊有兩三個例子讀完BC,同我講佢地小朋友讀完之後唔怕同鬼佬講英文我先去報。我地問過BC,佢地話老師都係UK既BC請返黎。

上星期日見樓下間Starbucks,一個鬼佬同三個小朋友坐係到傾計,睇佢地似上緊堂,唔似一般普通吹水,不過就算佢地閒談我都覺得ok... 因為講英文首先係唔好怕醜,同埋鬼佬見你唔係講慣英文,佢地會講慢啲同用比較淺既英文同你講

回覆樓主

我仔黎緊升小四,想佢會話同寫作好d,應該邊間好呢?

little_kid 發表於 17-7-31 22:13
想小朋友 (p3同k2)  講多啲英文。 monkey tree 近, BC 老師英國口音, 邊間好啲?
...

我仔之前係BC讀咗兩年k phonics讀到stage 4。由乜英文都唔識到可以掌握得晒D發音,又肯用英文同人傾計,仲學到基本sentence making skill。

現在升小二讀咗一年Primary Plus 1 Plus,但我覺得呢一年佢D英文主要係靠學校而唔係BC。讀多一年如果都仲係咁,可能唔再讀。

wskngai 發表於 17-8-1 21:24
我仔之前係BC讀咗兩年k phonics讀到stage 4。由乜英文都唔識到可以掌握得晒D發音,又肯用英文同人傾計,仲 ...

請指教,可唔可以講多啲點解覺得小朋友既英文係學校教?我囡囡黎緊讀BC既K2課程,如果ok想繼續讀上去primary plus (emoji)(emoji)想了解多啲,謝謝!

little_kid 發表於 17-8-1 14:26
點解唔好補?
我想小朋友講多啲英語, 對住外藉人士唔會懾。 請教有無其他方法?  因我都唔係好想出外補 ...

趁佢細,搵多D 機會俾佢接觸外國人。

好多野唔係上堂先識,亦唔係上堂更好。

生活化同所謂六感教學吻合,有效好多。

回覆樓主

我仔就由K2開始上Monkey Trxx, 直到依家升小二一直有上。由最初phones到依家grammar and writing & speaking and listening.
佢又真係唔驚外國人,講英文好有信心。

wskngai 發表於 17-8-1 21:24
我仔之前係BC讀咗兩年k phonics讀到stage 4。由乜英文都唔識到可以掌握得晒D發音,又肯用英文同人傾計,仲 ...

謝謝你的分享。 我有聽人說過學grammer跟本地人學效果比跟外國人好。 因為本地人較明白本地人學英文文法困難, 較懂得教。

cutieringo 發表於 17-8-1 10:37
岩岩係BC開放日報左一年K2課程,佢送左1期summer course,我老公覺得佢返完個summer course返黎講多左英文 ...

幾好喎, 我就係想佢哋多機會講英文。 謝謝分享。

retriever 發表於 17-8-2 07:41
趁佢細,搵多D 機會俾佢接觸外國人。

好多野唔係上堂先識,亦唔係上堂更好。

無英文語境。 兩個小孩對得最多係工人, 工人啲英文讀音同文法都唔啱。

little_kid 發表於 17-7-31 22:13
...

以我所知,BC的老師,也有在monkey tree教的
佢地基本上揸住張教外國人英語的cert去揾教席,學校基本上只是一個agent幫你㨂老師。
好唔好也要看遇到邊個老師,夾唔夾。
所以無咩所謂,反而自己俾錢揾人坐Starbucks 教英文的水平就無從認證了,要俾錢倒不如找一間有信譽的。
當然最好日常生活有足夠語境就唔駛上啦,但現實未必容易做到。
我覺得㨂間近,滿意環境和管理就是了。

cutieringo 發表於 17-8-1 23:33
請指教,可唔可以講多啲點解覺得小朋友既英文係學校教?我囡囡黎緊讀BC既K2課程,如果ok想繼續讀上去prima ...

正如樓主回應我咁講,我覺得我仔仔呢一年英文主要的進步係gramma上面,佢能力做到的亦同學校教的相關。反而我睇BC Primary Plus d  teaching material係詞彙多D,gramma淺過學校教嗰D。
但之前k phonics一路都係金鐘上堂,可能D老師pro d。Primary Plus  book唔到金鐘只報到油天,唔知係咪D老師都無咁pro。
嚟緊九月2 plus會去翻金鐘上,希望好D。如果都差不多就多數讀埋呢年唔讀喇。

宮二 發表於 17-8-3 00:39

以我所知,BC的老師,也有在monkey tree教的

老實講,BC d老師真係有好有唔好。阿仔Stage 1位miss教到阿仔幾好,stage 3好好彩係course coordinator教進步最多。stage 2同stage 4的老師就有D hea。

little_kid 發表於 17-8-2 21:57
無英文語境。 兩個小孩對得最多係工人, 工人啲英文讀音同文法都唔啱。
...

出面都可以搵多外國人既生活化活動,唔駛一定上班。

retriever 發表於 17-8-3 07:33
出面都可以搵多外國人既生活化活動,唔駛一定上班。

可以分享多些嗎?

Sask999 發表於 17-8-2 19:14
我仔就由K2開始上Monkey Trxx, 直到依家升小二一直有上。由最初phones到依家grammar and writing & speakin ...

我女都系monkeytree由k2學phonics k3學reading speaking grammar writing 其實佢都開始寫到簡單句子 但我想問小學有時間再上reading grammar 呢啲課程嗎 成效又如個?

史力奇2 發表於 17-8-9 02:49
我女都系monkeytree由k2學phonics k3學reading speaking grammar writing 其實佢都開始寫到簡單句子 但我 ...

阿仔9月升小二,keep住一個星期上一堂。