用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 不要怕辛苦,報多幾間直私,增加機會
樓主: 19841984
go

不要怕辛苦,報多幾間直私,增加機會   [複製鏈接]

MrBeast 發表於 17-8-1 08:56
正所謂知己知彼八戰八勝

那位媽媽二十戰,豈有八那麼少

hayhay910 發表於 17-8-1 11:35
我家兔仔二少,報10間全軍覆沒,只有幾個 waiting。派到二線尾學校。交咗9間叩門,1間撞時間,3間無得 in。 ...
小朋友去面試,有無壓力呢?  我家二少都係麻煩友一名,我見佢面試完都好開心,有得玩 (eg 玩 ipad、砌 puzzle、小組遊戲、睇電視等等)有得拎 (貼紙、小文具、糖),其實都好睇家長點處理。

用玩既心態去面試,難怪你面試十間都冇OFFER,就算比你再見幾十間結果都會係全軍覆沒...

請恕我得罪了..

HK-MAN 發表於 17-8-1 10:16
好多考直私都係以成績行先喎! 甚至最終去叩名津添..應該唔關學習差異問題掛,.名津收生主要都係抽獎入的. ...
我都係以背景相近來揀學校, 所以我會寧願揀普通的直私都唔會揀名津, 所以我報直私時會報多幾間, 但係如果收左都唔會讀個D, 我就唔會報

Charlotte_mom 發表於 17-8-1 11:16
報左十幾廿間都無--
1. 如果唔報,家長只會後悔話早知報多幾間(揀黎報正常都會揀間較理想吧,但較理想又 ...

認同,家長為子女報考如果冇早做準備,比佢一百間都考不上,唔通搏執C雞?個個玩呢個考小一的部署未必一樣,毎個人手揸的籌碼是不同,咪要認清自己接受程度係點,冇計劃去亂報亂撞,先至真正痛苦。
完全打天才波一定冇可能,到時候才說考小一、叩門幾痛苦各樣各樣...
所以考直私報得多係好的理論不能應用所有人身上,起碼呢個唔係我。

Charlotte_mom 發表於 17-8-1 11:16
報左十幾廿間都無--
1. 如果唔報,家長只會後悔話早知報多幾間(揀黎報正常都會揀間較理想吧,但較理想又 ...

老實講句, 考廿間百無, 有檢討必要.

如果對自己子女咁無信心, 應該報多些相對易入(即相對無咁好)的學校先有機會, 但呢啲學校有offer又是否會讀/想讀呢? 如唔想讀, 又報黎做乜呢?

HK-MAN 發表於 17-8-1 11:43
小朋友去面試,有無壓力呢?  我家二少都係麻煩友一名,我見佢面試完都好開心,有得玩 (eg 玩 ipad、砌 puzz ...

完全同意.
特別係仔, 你叫佢當玩, 佢可以真係玩架...

如果開頭派彩唔得, 有必要檢討下準備過程.

一直當玩, 效果又唔好, 要諗點解!

retriever 發表於 17-8-1 07:25

我支持樓主建議,不過講法唔係增加機會,而係減低蝦碌影響 ...

在EK,的確不泛家長求意見時説學校地點不是問題,可以搬。
....但,這些網友,在現實世界中佔多少百分比?
搬家,要考慮財力、自己的工作地點、其他家庭成員(有些夫妻要與父母同住、或住近父母,方便照顧)。
都是那句,做人要量力而為,而且,最重要是:不要把直/私學校想得太美好。

HK-MAN    發表於 17-8-1 12:57
Felix223    發表於 17-8-1 12:24
taxibird    發表於 17-8-1 12:14
天助自助者,  別再怨天尤人

taxibird 發表於 17-8-1 12:01
如果對自己子女咁無信心, 應該報多些相對易入(即相對無咁好)的學校先有機會, 但呢啲學校有offer又是否會讀/ ...

認同,所以揀左幾間報考就算,我認同樓上jm講唔可以同小朋友講去面試當玩,尤其我小朋友,一知道有得玩會hyper,所以要花時間去解釋俾佢知,佢要去面試,咩叫面試、點解要面試,面試前我會帶小朋友去學校附近行一轉,一來預下個交通安排、時間,所以老實我面試完2間已經覺得唔容易。呢排硏究緊個策略,聽了好多建議,但始終唔想報多幾間自己真係唔會讀的直私,反而我會唸多左大抽獎個策略,乙二搵間非熱門校風好自己接受到的非寶校,萬一乙一唔中,乙二可穩入的

Binlojai    發表於 17-8-1 12:40

retriever 發表於 17-8-1 12:01
完全同意.
多謝你嘅指導,可能我詞不達意,只係想講家長可以舒緩小朋友嘅壓力,而小朋友睇面試亦唔係大人諗得咁大壓力。

我地唔係乜準備都無就去考,亦唔係同佢講去玩。二少出嚟,我地只會輕輕問一句,佢唔講亦唔會盤佢,有咩玩亦係佢自己講俾我聽嘅感覺。

19841984 發表於 17-8-1 12:21
當年幾多人爭一個位?今年又……?

我識人去年報8間中8間, 嗰位女孩雖然學術一般(無外補), 怛佢唔怕羞, 表達能力強, 非常醒目!! 所以面試真係睇小朋友本身, 各位家長量力而為吧, 覺得自己小朋友能力未夠的就報定幾間backup易入又接受到的學校

hayhay910 發表於 17-8-1 12:22
多謝你嘅指導,可能我詞不達意,只係想講家長可以舒緩小朋友嘅壓力,而小朋友睇面試亦唔係大人諗得咁大壓力 ...

以同年戰友及網上的回饋經驗,通常仔係胡混唔認真多過壓力大。

個人經驗,細路出來唔問佢具體考過物。只會問佢事前要求佢做到既野有無做到。當然佢可以呃我,但係久而言之,佢知道果樣要求重要。

b3410 發表於 17-8-1 09:10
百戰百勝你寫8,係因為打算報8間?

唔好意思,講笑
雖然我是半講笑,有些目標清晰的朋友真是只報幾間

retriever 發表於 17-8-1 12:01
完全同意.
真係要比小朋友知點解要面試的....希望佢認真及專心跟老師指示做及玩..壓力一定有,所以叫佢盡力做就可以,千祈唔好話玩...否則見幾多間都冇用...

樓上各位家長的分享都是值得參考的。我不加太多意見了。

反而,我會說,樓主要檢討的是他自身對事情的睇法。

1 以量取勝 -  我認為報5間左右已經係足夠了,亦是合情理的。魚翁撤網至無限,顯然是效率低,大樹鋸刀仔式的方法,最大壞處是缺乏專注,只有頻撲。正如想要有好朋友,是不需要各晚去社交酒會的。想快d 嫁人,亦不必同時同20位男朋友拍拖。

2 樓主也提及,咁咁咁  係因為  自己唔夠膽,不甘將孩子前途交比大抽獎云云。
正正就係佢自己所講,認為要魚翁大量撤網,源出於自身冇膽,怕失敗,怕大抽獎唔理想等等。這種觀念是要修正的,如果唔係第日個細路好似佢咁冇膽,出來點同人砌,很多時候膽色比知識更重要。
亦要認清制度,誰說大抽獎很危險的,其實未有樓主想像中咁危險吧,其實每年都有不少的的大部份人,大抽獎都不錯的。就算真係入左寶校,孩子自身能奮發起來,一定係前途無限,點會一入小學定生死咁兒嬉,正如也不應一入名校就天才咁幼稚。

而且,每件事/每個決策都會有一定風險,這不就是人生麼 ?

原來,選個學校,在了解孩子的前題下,家長性格也起著關鍵性的影響。

cubixluk    發表於 17-8-1 14:14
‹ 上一主題|下一主題