用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 不要怕辛苦,報多幾間直私,增加機會
樓主: 19841984
go

不要怕辛苦,報多幾間直私,增加機會   [複製鏈接]

19841984 發表於 17-7-31 20:49
因為你永遠唔知,那一間會收,收左再選才是穩陣方法。
我從來唔認同考得多係好, 最緊要係家長自己清楚自要想點, 訂好目標.

邊D學校考到真係想讀
邊D只求考到當Backup再搏大抽獎/叩門
邊D只係當練兵

亂石投林, 其實浪費自己時間, 亦可能會影響情緒同狀態

事實上, 香港官津小學水平, 不會比大數直/私立差. 想安心一點, 不如一早研究吓如何先鎖定一間二線官津小學, 再考學校/叩門吧!

你呢個諗法, 令我想起上年係EK紅極一時既村校媽媽: 話考得幾多得幾多, 等直資/私立小學揀佢個女

LittleButter    發表於 17-8-2 00:07
cubixluk    發表於 17-8-1 14:04
Felix223    發表於 17-8-1 11:34
Binlojai    發表於 17-8-1 11:24
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

正所謂知己知彼八戰八勝

醒目開學勳章 王國長老

hkpapa852 發表於 17-8-1 08:37
我從來唔認同考得多係好, 最緊要係家長自己清楚自要想點, 訂好目標.

邊D學校考到真係想讀

蒲Ek多年,學識以下人生大道理,唔解釋了,自己參詳吧:

機會係留俾有準備嘅人
知己知彼
蘇州過後無艇搭
沒有最好只有最適合

cubixluk    發表於 17-8-1 14:05

MrBeast 發表於 17-8-1 08:56
正所謂知己知彼八戰八勝
百戰百勝你寫8,係因為打算報8間?

唔好意思,講笑

有 d 家長真的唔想讀津校 (名津除外), 我又讚成報多幾間, 機會率真係好d啊

MrBeast 發表於 17-8-1 08:56
正所謂知己知彼八戰八勝
八戰八勝,HOLD住八間會比人鬧的

回覆 Charlotte_mom 的帖子

機會係留俾有(高度完美)準備嘅人(小朋友)
知己知彼, (仲要知道競爭者的水平去到邊)
蘇州過後無艇搭,(過咗都要準備有能力游到去叩門)
沒有不好只有比較好 (要相信自己子女在不同學校都能做好)

miujoey 發表於 17-8-1 09:33
有 d 家長真的唔想讀津校 (名津除外), 我又讚成報多幾間, 機會率真係好d啊
當然,但有啲直資真係與一般津校差不多,甚至不及添...若果佢收你,你便沒有了大抽獎機會,這還值得浪費時間報這類學校嗎???

回覆 HK-MAN 的帖子

若只說成續, 某些直私可能跟津校差不多, 但直私同輩的背景較相近, 學術方面彼此不會太大差異,就是多家長選擇直私的原因.

miujoey 發表於 17-8-1 10:11
回覆 HK-MAN 的帖子

若只說成續, 某些直私可能跟津校差不多, 但直私同輩的背景較相近, 學術方面彼此不會太 ...
好多考直私都係以成績行先喎! 甚至最終去叩名津添..應該唔關學習差異問題掛,.名津收生主要都係抽獎入的.

回覆樓主:

想當年, 阿女只報一間私小, 有offer, 再報津小, 最後津小得左, 放私小。 適合嘅學校, 一兩間就夠。
到阿仔必收生直入家姐小學, 友人建議一鳥在手, 不如報考不同直資, 最後我一間都冇報, 原因係適合嘅一間就夠。

Binlojai    發表於 17-8-1 11:25
taxibird    發表於 17-8-1 11:21
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

19841984 發表於 17-8-1 00:01
沒有絕對答案,因人而異。

咁就唔可以話報多幾間會穩陣D,我見過好多人報十多甚至乎廿間直私,都全軍覆沒。我認同機會係留比有準備的人,沒有最好只有最合適,不過我唔認同考多D甚至乎大包圍報考係好。好簡單,每個人一定有自己的要求,無要求何必要考?首先根據自己的想法:
1.地區 2.宗教 3. 學校理念 4. 學校設施配套..升中派位狀況...
與其考咗又唔會讀,入咗又時時刻刻想跳船,何必曬大家時間,又辛苦自己的小朋友。
當然每個人的實際情況不同,好多人自己都唔知自己想點,其實認真篩選後,想報考的不多。
作為家長要首先預計冇學校offer / 派不到心儀學校的心理準備,最壊情況係點,一早有準備,預備叩門叩邊間仲好。

Binlojai    發表於 17-8-1 11:26
taxibird    發表於 17-8-1 11:21

anpanman_baby 發表於 17-7-31 21:34

我身邊有好多人都係咁講,話試多幾間,報左先....... ...
我都係同你一樣想法!
明知收左都唔會讀, 就無謂報...
可能我都唔係要小朋友非入直私不可, 只係考下當準備, 萬一將來要叩門...

Felix223 發表於 17-8-1 10:46
咁就唔可以話報多幾間會穩陣D,我見過好多人報十多甚至乎廿間直私,都全軍覆沒。我認同機會係留比有準備的 ...

"多幾間會穩陣D"

報多幾間, 係會穩陣D喎, 主要防意外, 同預多30分鐘出門口同理.

成件事同適合與否係分離既, 但亦無必然矛盾.

成個故仔主旨, 係唔好"白馬王子" 心態, 非君不嫁, 隨時拍烏蠅!

Felix223    發表於 17-8-1 12:26

anpanman_baby 發表於 17-7-31 22:08

除左地點,教學理念同學術程度都係我考慮,但身邊好 ...
非常同意!
我係睇我小朋友適合咩學校而去報~ 觀察左呢幾年, 我知道名校神校都唔係我地杯茶~ 我傾向揀間同自己教育理念配合而小朋友又讀得開心嘅!
深信讀書唔係靠谷出來... 俾你谷到都未必長久, 終有一刻佢地要靠自己, 唔通第日佢入大學我都要谷佢溫書咩... 學習動力能力及態度, 比佢呢一刻嘅學術程度更緊要!

taxibird    發表於 17-8-1 11:20

咁就唔可以話報多幾間會穩陣D,我見過好多人報十多甚至乎廿間直私,都全軍覆沒。我認同機會係留比有準備的 ...

講的非常好!眼見有些朋友雖然都報咗10幾20間,但係因為無幫小朋友做過詳細計畫同培養,急急上戰場,結果非常唔好,但係失敗之後又唔反省,把責任推卸到遊戲規則不公平上。所以在量力而為報多幾間以外,做必要的準備也是很重要的。

HK-MAN    發表於 17-8-1 11:37

醒目開學勳章 王國長老

報左十幾廿間都無--
1. 如果唔報,家長只會後悔話早知報多幾間(揀黎報正常都會揀間較理想吧,但較理想又難入d呢)
2.如果咁多都唔入。唔知訂嘅會怨天尤人話學校唔識貨。知訂嘅會知道審視孩子有咩不足加以提醒或培訓。始終除非堅好運否則遊戲仲有排玩
3. 去到叩門round,又係另一輪了。有無從失敗中學習?有無從經驗中學習?去過面試嘅,起碼知道做緊咩,比起零經驗嘅有利呢

我会以危机管理的角度去处理这件事。
最理想的学校:1-2间
合乎自己程度的学校:2间
最最底线可接受的学校:1-2间
自行:计分而已。
抽奖:
如有私校在手,第一志愿:最理想的学校
若果什么都没有,第一志愿:最稳阵的学校。第二志愿:必入的非宝校
当每间学校都是几千人争150个位置左右的时候,最重要是先secure个位置,然后在才在其中讲梦想,这才比较practical.

Binlojai    發表於 17-8-1 11:28
taxibird    發表於 17-8-1 11:25

小朋友去面試,有無壓力呢?  我家二少都係麻煩友一名,我見佢面試完都好開心,有得玩 (eg 玩 ipad、砌 puzzle、小組遊戲、睇電視等等)有得拎 (貼紙、小文具、糖),其實都好睇家長點處理。

百無之下去叩門,其實心理壓力更大呢
‹ 上一主題|下一主題