用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 福建中學附屬學校 一年級生分享
go

一年級生分享

我仔仔上年入讀小一,本身考到另外5間直私,但我們最後決定這間,經過一年後,好開心當日決定正確,絕對無後悔讀福附。

家長方面:全班26人,有2位同學父母是內地人,以本地學生為主,當中起碼三分一是公務員。

老師方面:小班教學25-26人,雙班主任制,一位外籍老師,只說英語,另一位老師是ABC,懂英普粵,方便與家長溝通。一年有三次家長日,派成績表,講吓小朋友學習進度,老師好了解小朋友發展情況特質。

學習方面:以活動教學形式學習,除上課外,會有參觀,小朋友上課是件樂事。英文小學,除普教中,生命教育及國情文化是粵語教學,其他全英授課。所以,仔仔而家可以自然地以英語和普通話對答。英文每週默十個生字,中文隔週默十幾個詞語+三句句子。學期中有一次小測,學期尾一次考試。最後一次成績表,班上前十名會有名次(全班和全級)另外,全班頭三名、全級頭五名、各科前三名有獎學金。

希望以上資料幫到大家加油

hurryup 發表於 17-7-31 16:55
我仔仔上年入讀小一,本身考到另外5間直私,但我們最後決定這間,經過一年後,好開心當日決定正確,絕對無 ...

多謝提供資料,對各家長都好有幫助

請問福附 一天的功課量多唔多?

學校本身有冇特別資緩不同程度的小朋友適應?

我仔仔上年入讀小一,本身考到另外5間直私,但我們最後決定這間,經過一年後,好開心當日決定正確,絕對無 ...

多謝分享!
請問可否講下放棄左嘅其他幾間直私學校以作比較?

funseller 發表於 17-8-15 23:27
多謝分享!
請問可否講下放棄左嘅其他幾間直私學校以作比較?
...

放棄了禮賢、培道、培僑、崇真、陸慶濤

kittyau1228 發表於 17-8-15 15:43
請問福附 一天的功課量多唔多?

學校本身有冇特別資緩不同程度的小朋友適應?

一天的功課量唔多,大約有二至五樣不等,有部分已在功課堂做少少。

我知道班裡有特殊教育需要的學生,如通知了學校,便會安排每週一天放學後進行小組活動,例如改善社交能力、行為情緒管理等

hurryup 發表於 17-8-15 23:31
放棄了禮賢、培道、培僑、崇真、陸慶濤

多謝回覆!

小女今年入讀小一!我都放棄左好幾間來選擇福附,希望能和你一樣的感受⋯⋯

redchow1111 發表於 17-8-16 02:06
小女今年入讀小一!我都放棄左好幾間來選擇福附,希望能和你一樣的感受⋯⋯
...

一定沒選錯,這任校長能力強,對小朋友十分好和上心

回覆樓主

Thanks for sharing 面試難嗎?

想請問第一二學期無考試,老師係憑平日課堂表現同評估比分?家長日老師會否講小朋友是上中下游嗎?

請問除了學費,多唔多其他雜費?

miffyc31 發表於 17-11-14 20:50

絕對唔多雜費

請問知道福小中英數是用邊間教科書?會否教深一年呢?

回覆樓主:

想請問褔小返學放學時間?

BIWOOBI 發表於 18-2-5 22:21
想請問褔小返學放學時間?

8:05am~3:30pm

回覆樓主

請問如果家裡用廣東話的同學英文也流利嗎?

另外小朋友說話時有無中英夾雜?我怕佢地講廣東話時某d詞語只懂英文,講英文時又因爲少運用講唔到句子