用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 幼稚園K2開始學RWI, 小一還繼續嗎?
樓主: poodlema
go

幼稚園K2開始學RWI, 小一還繼續嗎? [複製鏈接]

回覆樓主:

想請教吓一般正常程度的K3大約會讀邊隻色/邊個level?

chandrea 發表於 17-10-9 01:34
想請教吓一般正常程度的K3大約會讀邊隻色/邊個level?

我女果時K3讀 green books, 班上全部同年小朋友。但有個別特叻嘅會跳班去第二組。
RWI 真的好effective。特別是幼稚園的年紀

回覆 chandrea 的帖子

k3是綠書

靚靚虎媽咪 發表於 17-10-9 00:10
之前係米wisexxxx學?now how much?

唔係, 我仔之前在北角bxbingxxx學..
依家就轉去西灣河, 但都係同一集團

回覆樓主:

我小朋友在升K2的暑假去過B字頭上summer intensive course,一星期兩定三堂,報名時做完assessment話佢可以讀F2。小女語感和揸筆是不錯的,我覺得太淺但centre唔俾跳班。過咗暑假後(即K2開學後)我去咗另一個centre,做完assessment就即刻用green book。RWI真係一套很好的phonics教材,讀寫兼備!

chandrea 發表於 17-10-9 13:17
我小朋友在升K2的暑假去過B字頭上summer intensive course,一星期兩定三堂,報名時做完assessment話佢可以 ...

請問係轉去咗邊個centre ?

chandrea 發表於 17-10-9 13:17
我小朋友在升K2的暑假去過B字頭上summer intensive course,一星期兩定三堂,報名時做完assessment話佢可以 ...

請問阿女去邊間學?
我仔k3, 已考到小學,想搵定RWI俾佢打定英文底。謝謝

miss0217 發表於 17-10-9 10:25
唔係, 我仔之前在北角bxbingxxx學..
依家就轉去西灣河, 但都係同一集團

請問係咪西灣河會好 d?  我地而家 K1 , 係北角上緊 speak right...有時覺得 d 老師教得一般。
‹ 上一主題|下一主題