用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中學生英文公開試
go

中學生英文公開試 [複製鏈接]

小女上中二英文成績普通,不上不下,比較懶左D,小學鼓勵她考劍橋,暑假谷下她上堂,做下卷,小五考PET剛合格到。這兩年英文書又吾肯睇,只靠返學上堂,趁她明年暑期仍是初中,無咩補課,想要她考下公開試,她份人是考試才緊:的人。我見外面FCE,不是很多地方有得讀,是否要自修?有沒有其他更適合的比她考下,得她知己知彼呢?
   3    0    0    0

回覆樓主:

物極必反,因小失大,怕失去英文興趣,fce較難相等ielts,fce合格有雅思5.5分,fce滿分=雅思7分。。。雅思ielts是夠16歲才能考。。。現在學英文不一定看書,上YouTube 可聽歌學oral,教作文,教grammer等。。。

英文 5* 經過~

冇考 FCE(其實唔明考 Cambridge 同其他試有咩用,小學同中學都唔睇!)呢 d 公開試只係畀你知道自己大概學左幾多野,而唔係一個目標/里程碑。就好似有 d 人以 Harry Potter/Percy Jackson/Hunger Games 咁黎當係英文程度。

考到 FCE 之後又點?佢咪繼續 hea 囉(畀著我都會)。見你話 PET 剛剛好合格,點解唔試下再考多次?如果成績冇明顯進步的話,就正好話畀佢聽,英文唔可以再咁敷衍。

不過又唔一定要睇書先英文進步,只不過係 input 多左,會預期多 output 而已。更何況有好多人睇完都係一舊雲
我都有上網睇人地 d 打機片、documentary、同外國人一齊打機,學得比學校多。

(我都好懶,中學已經冇咩點再睇英文書)

學 brother4 話,要小心物極必反。

Ruby, 我都係好失敗媽咪,無教曉两个女愛阅讀連報紙都唔睇……日日見佢两个上網睇片,非常担心~大果唔打机,但上網睇人打机,d人边打边粗口满天飛(英文),我暈……问:你唔打机,典解有兴趣睇人打机?佢話:有幾多人鈡意落場踢足球,但又禁多人鈡意睇波?-样之嘛~又睇好多唔同Youtubers既片~不过end up英文同LS都**,所以諗番起佢成曰話上網学英文(之前美国大選佢追得十分貼),原來無呃我,係真係学到~

所以楼主,就算阿女唔睇書,唔上堂,如果揾到佢有兴趣既:烹飪又好,美容也罷(仲有好多,如:宠物、旅遊、 时装……乜都好,总之係英文就得,睇睇埋埋就会有進步……我細女小学时睇好多NOW TV, 烹飪、动物、減肥、生仔、整容……应有盡有(英文啦梗係),升中入到间英文要求高既中学,英文同Eng Lit竟然仲幾ok, 我都頗意外(佢又係要逼先睇書)~
以上堂、補习、乜乜證書学英文,好闷㗎~倒不如你融入生活俾佢接触多d仲好~我大女有排迷英美歌手明星,有好多talk shows, 訪问之类,有兴趣就会跟貼同去睇,听得多咪会進步。

回覆樓主:

thanks各位的意見,有啟發性。我囡早前也有看 Utube,约半是英文的,事實不用迫又學到野,近排她看中文多了,英文又少左,希望遲些又多看返英文的片。我想她多看英文書是希望能多方面吸收。其實見中學生真是很少去考這些公開試,也沒得出去上堂。因她學校少功課,她參加二個課外活動,暑假一星期參加三個活動,其餘時間留家,也是其中一個原因我想揾下D野比她學習。

請問打什麼game,有英文片?以前玩mine craft有看英文片,現在玩大陸game,沒看英文片了。看其他做手工片,都是廣東話為主。

Yanamami 發表於 17-7-31 18:21
Ruby, 我都係好失敗媽咪,無教曉两个女愛阅讀連報紙都唔睇……日日見佢两个上網睇片,非常担心~大 ...

一樣的疑惑,亞大時常上網 ,曾限制佢上網,結果上網學很多野。。今日徒手脫桃皮從網上學回來的。。。

natnatbaby 發表於 17-7-31 19:25
thanks各位的意見,有啟發性。我囡早前也有看 Utube,约半是英文的,事實不用迫又學到野,近排她看中文多了 ...
参加学校辯論隊、時事学会、天文、英文学会……之類吖~

回覆 Yanamami 的帖子

你都唔算失敗,起碼有反省,我屋企兩老仲係度話「冇見你攞過本教科書黎睇!一 d 都唔上心,掛住部電腦!」
恭喜曬,英文 LS 攞星星

回覆 natnatbaby 的帖子

學校一定有通告版提供好多比賽資料,我都係之前心思思去參加一個,又真係畀我攞到獎,3000 獎金+住一晚大澳文物酒店。(大獎係五日三夜新加坡 Fullerton 酒店)參加下又唔會有咩損失,但係贏左就有大獎!
我睇 Youtube 通常會睇 Game Theory(例如 Minecraft 積木四四方方,到底 Minecraft 世界係圓定係方?)、網絡紅人集體遊戲、玩最新遊戲(自己冇得玩咪睇人玩,近排有 Hello Neighbour、Little Nightmares、Splatoon)。你要搵的話,一定搵到,Youtube 真係好多。我都會睇 Live Stream,可以即時互動,冇得話停低放慢睇。

做手工、煮食我睇英文 channel,有人跟住 Cooking Mama d 食譜整,又真係整到,仲有 tips。

不過英文片我多數睇電影,冇字幕都照睇,睇睇下就會明架喇。

回覆樓主:

二位好叻,上網有出頭天,一個孩子考得好 另一位有獎

回覆樓主:

好的分享,更有成功的例子。小女都合宜用這個學習的方式吧!她習慣自由的學習摸式,我卻有時看不慣那種散慢,考試才急忙温習的方式。剛才看她玩game, 再想想她學了什麼,亞Q一番。她學了一些歷史人物名字,一些普通話金句,還有幾句英文。

我中文作文 5 左,冇咩睇中文書(中一睇果本高小版「小王子」已經係最後一本認真睇嘅中文書),靠睇得多甄嬛同步步驚心
不過依家好多 game 都係涉及歷史題材/豐富知識。我都有玩過一個好好玩嘅人生抉擇遊戲,講述高中生活、點樣平衡友情、理性等,通常呢 d 遊戲公司都會每個位都做得好細膩入微,好容易令人代入主角。果隻 game 我玩完之後我真係忍唔住喊,感受好深,果種一切也完結,心靈空虛真係好深刻,我 1 年前玩都依家都記得。我份人都算唔易喊,睇傷心戲都覺得好淒美,就算睇完人地玩都唔覺得有咩,但係呢個遊戲一自己玩真係用英文講就 "I felt nothing. But I felt everything"。呢種遊戲好能夠幫助寫抒情文,無論係英文定中文,就算多粗口多黑暗/兒童不宜嘅情節(酗酒、吸毒、強姦、自殺)都冇問題,咁先夠深刻夠真。

好多電影、劇集都有 d 拍得好好嘅鏡頭/對白(迪士尼果 d 都有好多),好多人唔留意,但係一認真睇就句句寶。例如 “歲月神偷” 有講過「在變幻的生命裡,歲月,原來是最大的小偷。」、「這是你自己從多如繁星般的可能性中抓住的契機」呢句黎至多啦 A 夢電影。所以呢,唔需要咁心急話咩都唔做,又唔睇書。同埋撇開所有,家長點迫都冇用,係唔想追就點都「的」唔起佢,想追就係你不知不覺間已經走到老遠。

不過將來 DSE 中文合格難過英文攞 4,打好中文底未嘗不可。我班中文好嘅同學都係鍾意上網睇中國版跑男、中台綜藝、劇集。

1998Ruby1998 發表於 17-8-1 01:09

我中文作文 5 左,冇咩睇中文書(中一睇果本高小版「小王子」已經係最後一本認真 ...
救命!我二女又係睇呢d中台综艺、劇集……佢煲冬瓜真係誇啦啦!不过中文科仲係好屎……

brother4 發表於 17-7-31 21:48
二位好叻,上網有出頭天,一個孩子考得好 另一位有獎
哗……呢d反面教材好似踩鋼線,踏错一步可能命都無。两个女上網係多,但用功时用功~最主要见佢两个都紧張自己学業,我先唯有隻眼开隻眼闭,但见唔少沉迷止網而又荒费学业既……

回覆樓主:

知孩子自己緊張學業,一樣隻眼開隻眼閉,兩個日日上YouTube,亞大中文中學考全級尾尾,ielts算合格,符碌入咗本地大學 。。亞細去英留學,符碌考咗獎學金,來年好彩選為學生會亞四(會長)。。。

1998Ruby1998 發表於 17-8-1 01:09

我中文作文 5 左,冇咩睇中文書(中一睇果本高小版「小王子」已經係最後一本認真 ...

哈!我囡今期玩大陸game,還抄下一些game内的金句,當中也有得著的。下期又吾知玩什麼了……。以前同學仔學習課外知識的方法比較少,只是看課外書,出外觀察,現在的確途徑多了很多。不過我不太相信運氣,努力也是很重要。

Yanamami 發表於 17-8-1 13:32
哗……呢d反面教材好似踩鋼線,踏错一步可能命都無。两个女上網係多,但用功时用功~最主要见佢两个都紧張自 ...

認同 最紧要唔好沉迷上网 唔係難以抽身

Yanamami 發表於 17-8-1 13:24
救命!我二女又係睇呢d中台综艺、劇集……佢煲冬瓜真係誇啦啦!不过中文科仲係好屎…… ...
我啲小朋友都係睇大陸、台灣電影學普通話,但係啲中文好似進步唔大。

王家爸爸 發表於 17-8-16 11:18
我啲小朋友都係睇大陸、台灣電影學普通話,但係啲中文好似進步唔大。
我觉得对listening有幫助,对口語同日常用語有幫助,但对考試未必有幫助,只係令佢对果个語言舒服从而願意多接触,多接解就应会有机会進步禁咋……係香港英文話哂係2nd lang. 要求程度好难同中文比既~

回覆樓主:

昨天亞細開YouTube 教AQA English  paper * Rap * 好好笑
‹ 上一主題|下一主題