用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 小朋友回來昰否那麽?
go

小朋友回來昰否那麽?

以回來一個月還未溫習及做功課,大家小朋友是否那麽?

brother4 發表於 17-7-30 12:29

我家兩個,每天日夜顛到,從未温書,哦佢幾次也沒法

回覆樓主:

去玩就精神如日本之旅,本地就1200才起身,之後上網等運到。。。

Eating/ going out; playing sports (I 've pre-arranged 4times a week ; Playing online games with friends and video games with brother.;Revising Phy, Chem, Bio and Maths a bit every day as can ask father if not sure.
Reading books as school gave out a list of books to read to prepare for GCSE Eng Lit.
House rule: must sleep by 11pm and get up by 9am

year 幾? 我仔year 10 同11 嘅summer 都好hea,所以我安排summer camp 同work experience 比佢,其餘時間佢會幫手做家務、打羽毛球(大約一星期兩次),然後就打機煲劇,夜瞓晏起身,我會由得佢。

今年升upper six 就無咁輕鬆啦,不過佢都算自動自覺。

Guardian 發表於 17-7-30 16:45
Eating/ going out; playing sports (I 've pre-arranged 4times a week ; Playing online games w ...

good, gcse 學校講明深咗,難咗。。。都唔知佢點算。。。

Ruby1219 發表於 17-7-30 17:07
year 幾? 我仔year 10 同11 嘅summer 都好hea,所以我安排summer camp 同work experience 比佢,其餘時間 ...

你的仔好叻,肯做家課 孩子Y10升Y11。。如成績唔好難找心儀Y12 學校。。。

回覆 brother4 的帖子

Yes, the new GCSEs are more difficult than before so need to work hard with them to get good results. 大家加油!

brother4 發表於 17-7-30 17:13
你的仔好叻,肯做家課 孩子Y10升Y11。。如成績唔好難找心儀Y12 學校。。。
...

其實我覺得啲細路俾爸媽響度成日催住提住反而會懶啲,可能係反叛,又或者係依賴。我個仔都係咁。我同佢玩reverse psychology, 叫佢唔好心頭高,唔洗咁辛苦,佢反而會自己積極啲,主動啲。所以唔理佢仲好。

Ruby1219 發表於 17-7-30 21:13

玩心理,以退為進...Good Good

Guardian 發表於 17-7-30 21:02
回覆 brother4 的帖子

Yes, the new GCSEs are more difficult than before so need to work hard with th ...

大家咁話,孩子努力吧!

四阿哥,阿大升U6,一樣好晏先起身,打機,出街,得閒先溫下IELTS。阿細升中三,佢話冇野溫,起身又係打機、睇電視。冇符。

亮燈 發表於 17-7-31 07:53
四阿哥,阿大升U6,一樣好晏先起身,打機,出街,得閒先溫下IELTS。阿細升中三,佢話冇野溫,起身又係打機 ...

阿仔last星期六考咗IELTS, Aug 11 有results, 心儀大學要7分先得,其實我唔知7分難唔

Ruby1219 發表於 17-7-31 09:14
阿仔last星期六考咗IELTS, Aug 11 有results, 心儀大學要7分先得,其實我唔知7分難唔
...

對阿大黎講7分係好難,佢心目中係希望6-6.5分。

亮燈 發表於 17-7-31 07:53
四阿哥,阿大升U6,一樣好晏先起身,打機,出街,得閒先溫下IELTS。阿細升中三,佢話冇野溫,起身又係打機 ...

ielts有6-6.5好叻仔。。。好似=dse 4-5級。。一般夠本地大學(非聯招)要求。。。亞細話冇野溫估初中壓力少

Ruby1219 發表於 17-7-31 09:14
...

英中/在英國有一段時間,考oral果部份冇難度,閱讀較易,反而寫作較易失分。。。

brother4 發表於 17-7-31 11:34
ielts有6-6.5好叻仔。。。好似=dse 4-5級。。一般夠本地大學(非聯招)要求。。。亞細話冇野溫估初中壓力少
...

四阿哥誤會喇!未考架!只係佢幻想希望有6-6.5咋!

亮燈 發表於 17-7-31 12:00
四阿哥誤會喇!未考架!只係佢幻想希望有6-6.5咋!

不會是誤會的,估可能有驚喜,(阿大心目中希望6-6.5)...放心吧

brother4 發表於 17-7-31 12:10
不會是誤會的,估可能有驚喜,(阿大心目中希望6-6.5)...放心吧

好難講,佢要九月返到去先再安排考IELTS,依家等AS出左結果先啦!

回覆 Ruby1219 的帖子

唔知你仔仔去英國之前/係香港讀書,英文成績係咪中上(Band 2 的話就是 30% 以內)?我好多同學英文真係唔多掂都有 7 分(佢地 DSE 大概4),所以有準備下,英文不錯的話,7 分應該 OK 冇問題。