用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 想請教關於小五丶小六呈分試的問題
go

想請教關於小五丶小六呈分試的問題 [複製鏈接]

我知道小五、小六的呈分試大概有3次,請問係咪只計中丶英丶數和常(四科主科)?呈分比例又如何的呢? 還是要計埋體育丶音樂丶宗教等等的科目?因每間學校的學科都可能有些不同,如果計曬所有學科,咁有些學校又無某些科咪唔公平?請指教,謝謝。
   18    0    0    0

kwokbobo 發表於 17-7-30 10:18
我知道小五、小六的呈分試大概有3次,請問係咪只計中丶英丶數和常(四科主科)?呈分比例又如何的呢? 還是 ...

我都想知。謝謝

我知道小五、小六的呈分試大概有3次,請問係咪只計中丶英丶數和常(四科主科)?呈分比例又如何的呢? 還是 ...
之前有家長講過如下:

小學必須呈分科目:

中文, 英文, 數學, 常識, 視藝, 音樂

HK-MAN 發表於 17-7-30 10:52
之前有家長講過如下:

Thx so much, 請問知唔知比重㸃分,我聽到有些就唔知中、英、數分乘2或3,其他科比例和唔知1定㸃,係咪間間學校計分的比例都一樣?thx

kwokbobo 發表於 17-7-30 10:58
Thx so much, 請問知唔知比重㸃分,我聽到有些就唔知中、英、數分乘2或3,其他科比例和唔知1定㸃,係咪間 ...

中文、英文及數學科成績分別佔的比重為9;常識佔6;視覺藝術佔3;音樂佔2。

教育局規定的。

mytambb 發表於 17-7-30 11:02

中文、英文及數學科成績分別佔的比重為9;常識佔6;視覺藝 ...

非常謝謝你

有些小學會呈宗教或普通話

呈分成績其實只影響校內排名, 所以一間學校有多少科目需要呈分, 對其它學校根本不存正公平/不公平問題
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-7-30 13:11
呈分成績其實只影響校內排名, 所以一間學校有多少科目需要呈分, 對其它學校根本不存正公平/不公平問題
...

咁會唔會有咁樣的情況出現呢?pre S 的考試是師兄姊幫學校取banding 的學位數量

例如學校A,和學校B (當兩校是同grade)
學校A呈分試呈六科(中、文、數丶常丶視藝、音樂)
學校B呈分試呈八科(除上述六科+宗教和電腦)

假設學生甲的宗教和電腦都唔掂的(當不合格),咁如果學生甲在學校A考試,就算唔合格,但都唔洗呈分,咁會唔會校內成績可以排得前d。

而學生甲在學校B就比不合格的科目拉低了,所以校內成績也排後了,因而跌了一個banding?

kwokbobo 發表於 17-7-30 14:02
咁會唔會有咁樣的情況出現呢?pre S 的考試是師兄姊幫學校取banding 的學位數量

例如學校A,和學校B (當 ...
的確會有呢個可能.

升中派位呈分試既原意, 係提供彈性俾學校自行加入一D佢地認為需要作排名考慮既因素, 令學校能更全面評估學生既能力
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-7-30 14:06
的確會有呢個可能.

升中派位呈分試既原意, 係提供彈性俾學校自行加入一D佢地認為需要作排名考慮既因素, 令 ...

明白,咁即係教育局就規定最少呈六科,而學校可自行另加自己需要的科目來呈分,係咪咁解?

kwokbobo 發表於 17-7-30 14:11
明白,咁即係教育局就規定最少呈六科,而學校可自行另加自己需要的科目來呈分,係咪咁解?
...

kwokbobo 發表於 17-7-30 14:11
...
係, 而且就算唔加科, 學校對6大主科既考核要求, 全部可以自定.

EDB只係需要  學校將學生所有呈分科目既分數輸入呈分系統之後, 計算出嚟既學生校內呈分排名, 其它嘢對EDB嚟講一D都唔重要

SingMom 發表於 17-7-30 14:18
其實呢類型升中問題應該放向升中派位個討論區好D.

但我是問小五、小六,不算是小學的問題嗎?如果去中學版,會唔會又叫我去小學版問架?

回覆樓主

如果要移去升中版,請版主幫忙,唔知放去邊,thx

hkpapa852 發表於 17-7-30 14:21
係, 而且就算唔加科, 學校對6大主科既考核要求, 全部可以自定.

EDB只係需要  學校將學生所有呈分科目既分 ...

明白曬,thx so much (emoji)(emoji)(emoji)

kwokbobo 發表於 17-7-30 14:21
但我是問小五、小六,不算是小學的問題嗎?如果去中學版,會唔會又叫我去小學版問架?
...
我諗佢唔係話你唔可以放係呢版問.

其實呢版主要係俾考小一既家長, 相信佢地絕大部份都無能力答到你既問題.

你去升中版會易D攞到料

其實我認為, 邊間小學有咩"額外"科目要呈分, 同埋對個別科目有咩"額外"考核要求, 係小一選校時如果都知應該會更好.

kwokbobo 發表於 17-7-30 14:21
...

hkpapa852 發表於 17-7-30 14:25
我諗佢唔係話你唔可以放係呢版問.

其實呢版主要係俾考小一既家長, 相信佢地絕大部份都無能力答到你既問題. ...

我明白,我可能放錯了,可能放小學雜談或升中班好些,但我移唔到了
‹ 上一主題|下一主題