用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 Newcastle University
go

Newcastle University [複製鏈接]

有冇人9月去?
   0    0    0    0

Julian1999 發表於 17-7-29 21:51
有冇人9月去?

租咗地方住未,上年去Open Day ,感覺房屋供應好緊張,附近亦有好多有關嘅廣告。

回覆樓主:

呀女9月讀 y 1, 會住學校宿舍。
有冇人讀過呢間 u ? 學校如何? 是否很近Newcastle airport? 不需要collection service.

回覆 Julian1999 的帖子

I am a graduate of NCU years ago. It is a good school. However, there is too many Chinese in recent years.The airport is away from university. Better use collection service esp if you are not familiar with the town.
Enjoy school life.

我個女預備升Year 3, 如果唔住學校宿舍, 可租附近Student Accomodation, 有好多不同選擇, 如果新同學, 我提議用學校接機服務, 啲學生義工好nice, 如自己坐的士由機場到市中心大約10-15分鐘車乘, 如果再有其他問題隨時提出啦!

回覆樓主:

多謝各位的提議。呀女Y1我諗都是先住宿舍,其後佢自己識左朋友會安排。
U 網頁上又話可搭metro 去校園,這個不方便嗎?離校園好遠?

其實U 校園好大好大, Metro 出口未必近宿舍, 如果有2大喼行李的話, 出入Metro 都有啲論盡, 如果時間㚒到的話, 我提議book 學校Greet and Meet service, 佢會有學生陪新生去到宿舍打點一切, 仲會幫你搬行李上房 (前年我囡囡的經驗)

Julian1999 發表於 17-7-31 10:37
多謝各位的提議。呀女Y1我諗都是先住宿舍,其後佢自己識左朋友會安排。
U 網頁上又話可搭metro 去校園,這 ...

N年前NCU畢業,學校都幾大的,一個女仔初到步仲要攞行李最好搵學校接機,佢地會幫手帶你去宿舍同攞行李,大部分都係樓梯,一個女仔比較難攞。宿舍都大,分好多區,去錯都麻煩。

回覆樓主:

呀女讀Accounting & Finance, 應該㨂邊間宿舍方便呢?

飛机是否㨂KLM到Newcastle 適合呢? 還是另有提議。

Julian1999 發表於 17-7-31 19:23
呀女讀Accounting & Finance, 應該㨂邊間宿舍方便呢?

飛机是否㨂KLM到Newcastle 適合呢? 還是另有提議。

機我鍾意坐air France ,啲位闊啲野食好啲,KLM坐得好辛苦

如果你是揀學校宿舍的話,最後都未必派到你心水的選擇, 我個女前年分到St Mary's (但不是她頭5個選擇), St Mary's 返學校要坐巴土, 最後要在學校facebook 跟其他international student "swap room" 才換到"Castle Leazes" (都搞了兩個多星期), 當時都好麻下.另外, 阿女是坐阿聯酋航空來回, 她亦十分滿意, 學生票大約8600左右 (每天都不同, 跟英磅匯率變動), 包45kg 行李, 改動日期不需收費 (只收出票日跟更改當日的匯率差價, 如匯率平左, 航空公司會退差額, 十分均真)

回覆樓主:

謝谢
‹ 上一主題|下一主題