用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 高主教小學 vs 真光小學
樓主: teddy210ay
go

高主教小學 vs 真光小學   [複製鏈接]

hkpapa852 發表於 17-7-28 13:55
GT既DSE成績雖然係新開辦直資龍校中較好既其中一間, 但同傳統名校仲有一定差距
...

Thanks hkpapa

回覆 hkpapa852 的帖子

想請教如果是GT同高小呢?

回覆樓主

真光

joeylamyy 發表於 17-7-28 19:39

想請教如果是GT同高小呢?
如果GT中學唔係你目標,咁無謂揀GT
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

明白。謝謝!

teddy210ay 發表於 17-7-27 16:48
其實我也鍾意坑真,有泳池!不過唔知英文程度可能不及高主教?

哈哈,一年都唔知游唔游到半個鐘

misscheerful 發表於 17-8-4 03:53
哈哈,一年都唔知游唔游到半個鐘

坑真小學生,四年級開始,體育堂必修游泳

請問知吾知真光面試考咩?

teddy210ay 發表於 17-7-27 19:00
是嗎?校舍近勵德邨!我諗應該好多邨內小孩去讀!

你可能唔熟學校附近。高級住宅區喎。我選大坑真光。

利申:舊校生

nicholasnip 發表於 17-7-28 12:21
回覆 teddy210ay 的帖子

坦白講,

呢個世界有樣野叫校本n reader 單從看書本唔會看到程度

mcl203 發表於 17-7-27 17:12
英文程度應係高主教佔優,坑真係中小,高主教係英小。但高主教係男校女生,女仔要有心理準備~
...

有朋友在高小。坦白講我唔知大家如何定義佢地英文程度高。以我所知佢地教學語言系英普。但那小朋友從來在我們小朋友間和大人中說不會說英文。正常一個說,另一個會回應,都系玩之麻,佢只說你不要說英文,我聽唔明!然後同佢講普通話,又系話唔明。一個字都唔講。語文聽說我認為不合格,以英普學校計。

teddy210ay 發表於 17-7-27 16:30
大坑真光!

真光唔易讀,記得好耐(應該二十年前)以前同位真小女生補習,我非常痛苦。因為教既同考既唔同,情況似當年基灣。這兩校我補唔到。反而st Paul convent 又沒有大家說的教淺考深。

lui 發表於 17-8-17 07:00

有朋友在高小。坦白講我唔知大家如何定義佢地英文程度高。以我 ...

咁我都識位高記小學畢業生既,首先,唔否定有係英小學生英普都聽唔明講唔掂,但佢如何可以經考試升班,我指既係一般情況而已。我識果位小朋友都唔願係大家面前講英普喎,但我唔覺得佢係唔得囉,有時D小朋友好有性格既,覺得你考佢睬你都,包括我小朋友英普中,都唔多覺佢係我哋面前講普通話,但我肯定佢唔會有問題既~~~

mcl203 發表於 17-8-17 09:20
咁我都識位高記小學畢業生既,首先,唔否定有係英小學生英普都聽唔明講唔掂,但佢如何可以經考試升班,我 ...

唔,因為我認識幾多系英普學生,佢地普遍好流利,亦願意在課外說。所以見到佢這個情況,我只能說聽說不好。其讀寫程度我沒有評論。我亦不是喜歡考人地小朋友,只是大家說起中文用什麼語言教,然後大家精短對話而已。他是我們親人,大家是好熟,並不是三姑六婆搭咀。

lui 發表於 17-8-17 09:27

唔,因為我認識幾多系英普學生,佢地普遍好流利,亦願意在課外 ...

咁我都係指一普英中小情況啫,又係聽朋友講,高小係採用漸進式全英語教學,亦好似係唔少英小如是~~~

回覆 lui 的帖子

我本身是天主教徒, 好多時一些活動會接觸到RCPS學生, 給我的感覺是很純, 曾參予暑期學堂, 佢地英文水平確實比同級一般津校高一點, 普通話我就無刻意去考過他們, 但英文生字, 文法就好明顯比同年級學校高一點. 至於說話, 就要睇個別學生性格是否主動, 有些高記仔比教主動, 有些比較文靜, 相信是性格. 另一個case是, 我表弟現在在科大讀書, 和一個RCPS學生補習, 佢都話RCPS英文頗深. 總括, 我Multi-dimension睇, 普通話我沒有考證, 但英文科我覺得RCPS是有水準的. 其實RCPS, TL在一般家長眼中已是很好的學校, 我覺得無必要再每樣東西都那出來比較, 看得太重, 小朋友會有壓力. 說到底都是想給孩子最好的.

nicholasnip 發表於 17-8-17 11:46
回覆 lui 的帖子

我本身是天主教徒, 好多時一些活動會接觸到RCPS學生, 給我的感覺是很純, 曾參予暑期學堂, ...
同意呀!佢地英文教快半年,初小都唔覺,高小D worksheets真係有d難度。
依我所知,RCPS2016-2017 都有5個考到SPC,有一個級三好專一,選擇上番RC。

lui 發表於 17-8-17 07:07
真光唔易讀,記得好耐(應該二十年前)以前同位真小女生補習,我非常痛苦。因為教既同考既唔同,情況似當 ...

近年好似改了,教乜考乜

回覆 lui 的帖子

依家唔同啦!我同小妹妹補習,真光淺左好多,一個學年得兩三次默書(其他學校每兩三個禮拜就默!),考試卷都淺白直接,冇陷阱,似普通練習咁,全部都供詞填充。唯一係中文深 d,不過又唔係好深果隻。功課量都唔多,暑假冇野做。Happy School 到呢!之後佢依家轉校,間間學校暑假都至少有一兩樣暑期功課。依家要同佢惡補英文同英數。
個媽媽話好似幾年前畀家長投訴太多野做,所以改左唔谷。

1998Ruby1998 發表於 17-8-18 13:22
回覆 lui 的帖子

依家唔同啦!我同小妹妹補習,真光淺左好多,一年得兩三次默書(其他學校每兩三個禮拜就 ...

請問小妺妹是幾年級?另外,坑真小功課量多or少?Thanks
‹ 上一主題|下一主題