用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 高主教小學 vs 真光小學
go

高主教小學 vs 真光小學   [複製鏈接]

女仔!請問邊間比較好D?無咁谷和英文程度好D?謝謝你們的分享!
   10    0    0    0

teddy210ay 發表於 17-7-27 16:08
女仔!請問邊間比較好D?無咁谷和英文程度好D?謝謝你們的分享!
邊間真光?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-7-27 16:26
邊間真光?

大坑真光!

teddy210ay 發表於 17-7-27 16:30
大坑真光!
咁一定係坑真

坑真中近幾年都盡收小學部女生, 升中保障唔差 (至少有70%女生可直上中學部)

高主教一級好似仲有~150人, 但直屬位只有7X個..... 而且中學部女少男多 (可能因為以前係男校)
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆樓主

Of course 坑真

女仔, 一定坑真

醒目開學勳章 王國長老

回覆樓主

當然坑真

hkpapa852 發表於 17-7-27 16:35
咁一定係坑真

坑真中近幾年都盡收小學部女生, 升中保障唔差 (至少有70%女生可直上中學部)

其實我也鍾意坑真,有泳池!不過唔知英文程度可能不及高主教?

高主教英文程度很高嗎?估計兩間小學級數相若,但中學真光就比高主教好多了。高主教小學成績好的都外闖.

teddy210ay 發表於 17-7-27 16:48
其實我也鍾意坑真,有泳池!不過唔知英文程度可能不及高主教?

英文程度應係高主教佔優,坑真係中小,高主教係英小。但高主教係男校女生,女仔要有心理準備~

CMMM 發表於 17-7-27 17:05
高主教英文程度很高嗎?估計兩間小學級數相若,但中學真光就比高主教好多了。高主教小學成績好的都外闖. ...

坑真成績好既一樣往外闖,高主教外闖人數較多,可能係女仔流失%較高,朋友果年女仔走50% ~

醒目開學勳章 王國長老

比成績, 緊係睇DSE啦, 比小學無一個客觀數字, 點比呀

2017未有得睇, 睇住2016先 (我回顧過去架咋, 唔好咁玄講將來呀)
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3299561&extra=&page=1
坑真3大學位: 36.67%, 8大62.5%
高主教8大38.1%

http://www.tlmshk.edu.hk/academic3.php
http://www.raimondi.edu.hk/new/d ... eport_2015-2016.pdf
真光DSE英文4以上85.8%
高記DSE英文4以上約52% (校務報告13頁)

英文小學真係唔一定代表學生英文會較好

mcl203 發表於 17-7-27 17:12
英文程度應係高主教佔優,坑真係中小,高主教係英小。但高主教係男校女生,女仔要有心理準備~
...

男女校,女仔要咩嘢心理準備?

retriever 發表於 17-7-27 17:57

男校女生,女仔機會多D,但組隊又難D~~~

回覆 Charlotte_mom 的帖子

高記親生仔成績要邊年先開始睇到?

另外, 請問如果係男仔, 呢兩間又點揀呢?

Charlotte_mom 發表於 17-7-27 17:29
比成績, 緊係睇DSE啦, 比小學無一個客觀數字, 點比呀

2017未有得睇, 睇住2016先 (我回顧過去架咋, 唔好咁 ...

講緊小學,又好難直接比較,女校男生 Vs 男校女生,去到中學,女校 Vs 近乎男校,又有DD 分別,咁啦 ~~~

一定是坑真,補習學生讀呢間,功課唔多,暑假冇作業,考試簡單直接,冇咩陷阱,攞 90 分以上唔係難事。程度因而比起其他 Band 1 學校略低一點。不過好成績而向外闖嘅學生都好多下,中學 DSE 成績有機會係因為外來生而「提升」表現。而且聽聞坑真學生大多係有翻咁上下家庭背景,好多都唔會考 DSE 去外國讀書。

1998Ruby1998 發表於 17-7-27 18:51
一定是坑真,補習學生讀呢間,功課唔多,暑假冇作業,考試簡單直接,冇咩陷阱,攞 90 分以上唔係難事。程度 ...

是嗎?校舍近勵德邨!我諗應該好多邨內小孩去讀!

retriever 發表於 17-7-27 17:57

準備被男仔追
‹ 上一主題|下一主題