用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 港旅 vs 銀禧 vs 聖芳濟 (大角咀)
go

港旅 vs 銀禧 vs 聖芳濟 (大角咀)

BB成長期 發表於 17-7-27 13:36
男仔選校

校網不同, 有些人說油尖旺一定選九華先, 聖芳濟 (大角咀)是次選
有無問囝囝鐘意齋男校定男女校?如果鐘意讀男女校多D,一定九龍城網多選擇,反之油尖旺網易入男校

呢幾年升中人數多左,如果仔入男女校冇所谓就一定九龍城。

BB成長期 發表於 17-7-27 13:56
回覆 Eat_Sleep_Play 的帖子

不在考慮之內, 阿仔上年已經參觀了過聖芳濟
"不在考慮之內".......即是囝囝不喜歡男校?

九龍城嚟計, 如唔計最 top, 旅港 應該都可作首選. 體育叻者尤甚  

BB成長期 發表於 17-7-27 14:36
回覆 Eat_Sleep_Play 的帖子

是男校定是男女校, 不在考慮之內.
明白,介唔介意讓大家知道,你囝囝讀邊類型學校?唔同嘅學校,有唔同的考慮

BB成長期 發表於 17-7-27 16:52
九龍城區 - 暫時BAND 1, 我不會放棄九龍地區, 只是考慮不限地區的兩間學校及自行怎選.

因家就是住在聖芳濟 ...
不如帶囝囝聽下簡介會睇下佢鐘意邊間?

BB成長期 發表於 17-7-27 16:52
九龍城區 - 暫時BAND 1, 我不會放棄九龍地區, 只是考慮不限地區的兩間學校及自行怎選.

因家就是住在聖芳濟 ...
對唔住我厚多士, 係「旅港」唔係港旅, 職業病, 請見諒。

自行有兩間, 咁咪一間旅港, 一間聖芳濟囉。

Bobo1210    發表於 17-7-28 17:08

little_yolky 發表於 17-7-27 18:28
對唔住我厚多士, 係「旅港」唔係港旅, 職業病, 請見諒。

自行有兩間, 咁咪一間旅港, 一間聖芳濟囉 ...
咦……銀禧呢?

bbforever 發表於 17-7-27 20:27
咦……銀禧呢?

樓主你現在小學喺邊地區?住就油尖旺

看成績旅港應該勁過聖芳濟銀禧!
九龍城除左神校,銀禧旅港之外,還有迦密華英黃芴南同丘佐榮選擇的!

BB成長期 發表於 17-7-28 13:01
回覆 ParcoBabyBaby 的帖子

阿仔讀九龍城區私校, 家住油尖旺.
1. 甲部大抽奬係有三個志願。
2. 迦密、華英雖然高, 但旅港成績同迦密極接近喎。

bbforever 發表於 17-7-27 20:27
咦……銀禧呢?
比較樓主三間學校, 銀禧成績係最低, 所以三揀二咪剔走銀禧囉。如果自行入咗銀禧, 就無咗大抽奬入旅港機會了, 所以自行應揀兩間level接近會好D。

男仔選校

校網不同, 有些人說油尖旺一定選九華先, 聖芳濟 (大角咀)是次選

(emoji)

男仔選校

講學術程度銀禧一定不會比旅港差,銀禧學術風氣盛如有興趣可以考慮。其實九龍塘band1 間間都唔錯校風好,是但入一間也好好
聖芳濟也很好可能男校所以學生活潑好動,但我覺得學生英文不太強(因我參觀過開放日)

cecichan 發表於 17-7-28 13:42
講學術程度銀禧一定不會比旅港差,銀禧學術風氣盛如有興趣可以考慮。其實九龍塘band1 間間都唔錯校風好, ...
銀禧個DSE成績的確比旅港差少少不過當然都係好的。你講得啱, 真係九龍城好多間都好好, 間間都有自己特色, 要去逐間簡介會睇下至得。

little_yolky 發表於 17-7-28 13:49
銀禧個DSE成績的確比旅港差少少不過當然都係好的。你講得啱, 真係九龍城好多間都好好, 間間都有自 ...

銀禧今年不是有1個學生有7科5**1科5* 嗎?我見旅港這幾年最多都是有1個學生有4科5**。不過旅港學生真是很好是一間好學校,你講得好啱,有興趣就去參觀下學校或者上校網望一望學校啲成績各樣,再決定邊間合適自己小朋友。