用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 福附 vs 九龍灣st Joseph
樓主: 兔兔媽咪
go

福附 vs 九龍灣st Joseph [複製鏈接]

兔兔媽咪 發表於 17-7-27 17:58
請問點解?

跟天父搵食點都好D。。。

retriever 發表於 17-7-27 17:59
跟天父搵食點都好D。。。

但係中學真係比人遜息

兔兔媽咪 發表於 17-7-27 18:03
但係中學真係比人遜息

可能讀讀下,你又諗昇中搵過間,所以無分別。

天父分店較多,有著數。

retriever 發表於 17-7-27 18:10

天父分店較多,有著數。

Agree! Kln St Jo. 如果成績好D嗰班通常都會搵到更好出路。

retriever 發表於 17-7-27 18:10

天父分店較多,有著數。

我好鐘意你呢句,"天父分店多" 比個讚你

Felix223 發表於 17-7-27 18:14

Agree! Kln St Jo. 如果成績好D嗰班通常都會搵到更好出路 ...

昨晚突沒電。

多口補多句。

而家呢個亂世,有信仰更顯重要。

始終都係果句,諗下有咩係對細路長遠有裨益既事,唔係什麼網名1ABC。

retriever 發表於 17-7-28 07:55

昨晚突沒電。
你既論點幾有趣

不過亦係一個唔錯既考慮因素

我認為其實好簡單, 如果升中預咗唔留係福中, 無謂入福附/福小

入咗直資一條龍既小學部, 升中想跳船, 難度比想像中高..... 至少如果你想入聖言, 觀瑪, 你必須要有Guts先放棄直升
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

retriever 發表於 17-7-28 07:55

昨晚突沒電。

非常認同

hkpapa852 發表於 17-7-28 08:46
你既論點幾有趣

不過亦係一個唔錯既考慮因素

非常同意你嘅講法,作為用家,同埋曾經係津校嘅用家,可以話俾你聽,兩種學校教法非常之不同。

津校好注重抄寫背誦,測驗考試壓力一點也不少,仲有呈分試,好處係出路比較多,壞處係預咗小三開始讀書壓力已經非常之大,同學之間分數差距甚微, 1分已經可以令級名次差好幾十名。

福小嘅課程設計係為咗銜接福中,小朋友讀得開心,抄寫背誦比較少,測驗默書亦一樣比較少,大人壓力都少啲。但係唔好處就係跳船比較難,據知小五下學期已經要表示是否升讀福中,如果決定自己出去考,當你再想考福中嘅時候,就會當外考生處理。

所以如果打算直升,就選福小,如果另有睇法咁津校嘅訓練可能會比較啱啲小朋友。

pw2011 發表於 17-7-28 10:06
非常同意你嘅講法,作為用家,同埋曾經係津校嘅用家,可以話俾你聽,兩種學校教法非常之不同。

津校好注 ...
基本上同意你講法, 除咗以下一點我係有懷疑:

福小嘅課程設計係為咗銜接福中

點解呢?

福小目前係走緊偏向非傳統輕鬆既教學模式, 但福中係超級傳統既中學, 所以好難想像小學部既課程係設計為銜接上中學部
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-7-28 11:10
基本上同意你講法, 除咗以下一點我係有懷疑:

福小嘅課程設計係為咗銜接福中

由於福中要接收福小學生,聽聞中學個邊對課程都會提出意見。由去年開始進行課程改革,分科及級次修改教學內容,英文科改做挍本課程,家長都在適應中。

此外,學校冇常識科只有主題科,是一個大家話學深嘅嗰課,內容基本上就係綜合生物物理化學地理嘅學科,你問啲小朋友香港有幾多條隧道,有幾多條地鐵線佢哋可能真係唔識答,但如果佢哋到中一時要上生物物理化學地理就一定會比一般小學生容易適應,但同樣地如果佢哋要出外升中面試,如果唔自我進修應該就會失份比較多。

Felix223 發表於 17-7-27 18:14

Agree! Kln St Jo. 如果成績好D嗰班通常都會搵到更好出路 ...

我小朋友同佢表哥表姐都讀緊福小。知道福小啲學生出到去競爭力都唔錯,過去呢兩屆都考到男拔、英華、德望、協恩、聖保祿,其他大部份學生升福中。上咗福中果啲學生成績都好好。

學校品格及學術要求都高,但有方法,唔會死操,高小都忙,但忙得開心,不會太大壓力。

其實我覺得好重要係小朋友的性格

利申:我之前都係等緊呢兩間Call waiting,前兩日等到ST JO,亦已註冊,我同老公一致決定,如收到福小Call waiting都不會要。我有大女讀緊福小升五年級。

福小的課程最深的應該是主題科,小一比較容易適應,因為NET的教法令小朋友學得比較易,過了HOMEROOM階段,家長可能要幫忙多D

因我大女是比較自主學習,喜愛看書,所以比較適合福小。我仔比較倚賴,自主不及女兒好,所以覺得ST JO較適合

sinsinlo    發表於 17-11-30 11:50
Felix223    發表於 17-8-4 16:26

ernie_kmy 發表於 17-8-4 13:58
其實我覺得好重要係小朋友的性格

利申:我之前都係等緊呢兩間Call waiting,前兩日等到ST JO,亦已註冊, ...

中肯
‹ 上一主題|下一主題