用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖母小學 2017~09 聖母小一揮手區
樓主: Artlineman
go

2017~09 聖母小一揮手區 [複製鏈接]

囡囡剛收到offer,出年升小一,想問下沙田大圍校車資料,唔知有冇家長幫到我呢,thank you!

回覆 emilywky 的帖子

學校網頁有寫校車資料

Artlineman 發表於 17-8-24 12:44
今天是 B 女第一天返學,起身時,佢有啲緊張,放學時,就好開心,
老師们很有善。
...

想問媽媽,小朋友現在讀得开心嗎?
老師如何?一班有幾多人呢?我是明年入聖小
谢谢

今年小一有4班,每班20至23人,小一有雙班主任
初初返學都會緊張,試過去厠所之後盪失路,唔識返課室,話學校像個迷宮,而家識路就無野喇
每星期一次中文或英文默書,學生手冊有寫晒成個學期既範圍
傳統學校,要認真讀書,到目前為止都無話過唔鐘意上堂
功課返屋企2個鐘左右做完,不過有d功課要上網做,成日要開電腦就麻煩d

nelsonlum 發表於 17-10-18 00:10
初初返學都會緊張,試過去厠所之後盪失路,唔識返課室,話學 ...

請問是否有導修堂做功課呢?

nelsonlum 發表於 17-10-18 00:10
初初返學都會緊張,試過去厠所之後盪失路,唔識返課室,話學 ...
你好, 明年小一剛剛交左留位費,
想請問你女女要幾耐才適應小一生活?
係咪一年4測2考呢 ?
學校係咪好嚴 ?
除每月學費外, 雜費, 書簿費太約幾錢個月呢 ?

唔好意思太多問題, 因為想了解多一些, 謝謝回覆 :)

放學前一堂係班主任堂,可以做功課。
係4測2考
要幾耐適應,嚴唔嚴就個個唔同,答你唔到
學費一年$32000, 另加開學時收六千幾蚊,唔記得咩費,再加一個學期幾百蚊補充練習。

回覆 nelsonlum 的帖子

謝謝回覆 :)

6千幾蚊係咪書簿費同校服呀?  :)

另外, 你女女既功課, 測驗, 係咪暫時可以自己攪點, 唔洗出去補習?

眼見好多學校就黎測驗啦, 加油 :)

s'we 發表於 17-10-19 23:34
回覆 nelsonlum 的帖子

謝謝回覆 :)

我都想知、謝謝
‹ 上一主題|下一主題