用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖類斯中學(小學部) 2016-17升中情況
go

2016-17升中情況 [複製鏈接]

我想問下今年升中派位派得好唔好呀?
   2    0    0    0

派得好唔好?唔識comment, 但派得好過上兩年, 超過九成派第一志願, 超過八成派Band 1英中, 其中包括KC, QC, SJC, 華仁, SPC, 高主教, 當然比重最高係SLS, 派往外區(包括灣仔區, 東區, 九龍城區)的學生也是派B1A或B1B的英中. 其餘的都是派Band 2學校. 你話好定唔好?

laiyatfu1997 發表於 17-8-4 10:05
派得好唔好?唔識comment, 但派得好過上兩年, 超過九成派第一志願, 超過八成派Band 1英中, 其中包括KC, QC,  ...
希望我冇選擇錯啦, 今年有幾多學生畢業? 又有幾多學生入返SLS?
你係今年畢業生家長?  請問有冇分精英班呢?

vcb617 發表於 17-8-8 10:48
希望我冇選擇錯啦, 今年有幾多學生畢業? 又有幾多學生入返SLS?
你係今年畢業生家長?  請問有冇分精英班呢?
...

只要有入學校是旦一個群組已經有資料流傳,無需要係畢業生先知.入中學部條數好難計,正如我响其他post提過, 睇你點計.
今年入中學部約三分一人,但有超過四成學生有能力而中學部必須要收嘅學生無選中學部,如這四成人也選中學部,合共超過七成學生中學部必收.呢四成學生當然揀咗比中學部更勁嘅學校喇.
精英班是有分的,話無分你唔好信,就算無分精英班也必須名列前茅,要考三分一以上.
有無揀錯? 有好多家長好鍾意呢間學校,但有好多唔鍾意,唔知你係邊類. 有些家長以為比咗幾千蚊學費大晒,包生仔,生唔到仔就發爛,呢間學校其實係好open,雖然唔係有求必應,但佢地係好幫到你搵到學生嘅問題,只要家長合作,學生就可以好正面成長,但香港邊度有咁多明白事理嘅家長.學校同你講個仔有問題喎,仲可能同你講你都有問題喎,你接唔接受到先,但我接受到,反思過,人家對你好先講你聽. 但從另一方面,成績响中西區告中間以上,如果你以為成績好好才入,你揀錯了.

回覆 laiyatfu1997 的帖子

SLS 中學係BAND 2 。。。。請教8成BAND 1 派去邊?

Dada3802 發表於 17-9-6 20:07

SLS 中學係BAND 2 。。。。請教8成BAND 1 派去邊?

為何SLS是Band 2呢? 如果認識派位系統,SLS是Band 1. 是一間有收Band 2嘅 Band 1校, 比例多少不清楚. 如果有一年SLS收到七成band 2生或收 Band 3生,就可以叫 Band 2. 現階段仍是Band 1. 其他派那些Band 1 校已post 了.

laiyatfu1997 發表於 17-9-10 19:22
為何SLS是Band 2呢? 如果認識派位系統,SLS是Band 1. 是一間有收Band 2嘅 Band 1校, 比例多少不清楚. 如果 ...

如SLS是B2..咁中西區男仔咪全部爭一間Kings B1?咁全部11網小學入B1的 %都要大跌, Peter仔26定28人入,咁入B1的%要减好多

牛奶朱古力 發表於 17-10-4 19:35
如SLS是B2..咁中西區男仔咪全部爭一間Kings B1?咁全部11網小學入B1的 %都要大跌, Peter仔26定28人入,咁入 ...

想問點解peter 仔會咁多人入呢

回覆樓主

Anyone know

全對.  St Louis 喺教自由與自律
全對.  St Louis 喺教自由與自律

ST Louis 喺由F1讀到F6都喺嗰班學生, 除佐自己吾讀
無論你响其他學校成績有幾好, 喺吾會因為谷入大學名氣而收插班生
我吾明點解咁多人話佢成績吾好???

回覆 pypy405 的帖子

因為 ST Louis 一定要數學好
Peter  通常要成績好, 特別喺數學好

laiyatfu1997 發表於 17-8-4 10:05
派得好唔好?唔識comment, 但派得好過上兩年, 超過九成派第一志願, 超過八成派Band 1英中, 其中包括KC, QC,  ...

2016-17年度SLS小學部校長在12月升中派位登記前會預先用電話通知全級各家長, 如果你兒子的級名次不是在全級25名內, 請不要在自行收生階段填寫中學部, 因為你是沒有機會派入中學部, 不要浪費自行收生名額,反而叫家長出外嘗試投考其他直資學校或選擇B2津校,  有家長信以為真以為自己兒子真的沒有機會升回中學部, 於是聽話沒有申請中學部.  但當中有部份家長沒有理會小學校長的建議, 在自行收生階段直接交表到中學部.  結果是說你沒有機會入的, 反而成功得到而學位, 沒申請的反而派得不好, 所以引起很多沒有申請升回原校的家長不滿, 倒頭來要申請叩門才能返回中學部.

Dada3802 發表於 17-9-6 20:07

實質只有1/4人考到或派到其他B1學校

回覆樓主

哪些唔聽校長勸而照選,但最終可升原校果d 可能係大抽獎時派到,而非自行時而被收生喎

MiuMiu2004 發表於 17-12-4 09:38
哪些唔聽校長勸而照選,但最終可升原校果d 可能係大抽獎時派到,而非自行時而被收生喎
...

Agreed

請問學校會否講比家長聽升中到各中學的實際數字呢?
‹ 上一主題|下一主題