用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 培道中學 vs 聖家書院
go

培道中學 vs 聖家書院

邊間學術性同校風比較好??

回覆樓主:

聖家: 天主教 band1 英中
培道:基督教 band2 中中

kimberlybaby 發表於 17-7-26 14:53

學術同樓上的一樣,校風兩間都係好好的,"培道"就無咁嚴呢!"聖家"校網好少嘢睇,要了解學校多些係比較困難.

kimberlybaby 發表於 17-7-26 14:53
兩間校風都好, 但聖家係B1英中, 培道係B2中中, 我諗大部份人都會揀聖家。聖家校風係嚴D, 無辦法啦, 天主教丫嘛。

回覆樓主:

培道係中中?
但佢好似有好多科目係英文喎

kimberlybaby 發表於 17-7-26 20:29
培道係中中?

對!"培道係中中,有3班英文班,可參考以下連結.

http://www.pooito.edu.hk/Chinese/Curriculum/School_MOI_chi.html

kimberlybaby 發表於 17-7-26 20:29
培道係中中?

若然孩子係Band1生,才出現想選"培道"吖還是"聖家"呢?!
若然不是,是Band2生,就應該選擇"培道"較為合適呢!

YmOra 發表於 17-7-26 23:29
若然孩子係Band1生,才出現想選"培道"吖還是"聖家"呢?!
若然不是,是Band2生,就應該選擇"培道"較為合適呢!
如果係B1尾或邊緣人為求穩陣就選培道較合適, 否則真正B1選聖家可能好D, 因為培道高中會全轉回中文教學。DSE成績亦是聖家較優。

little_yolky 發表於 17-7-27 12:51
如果係B1尾或邊緣人為求穩陣就選培道較合適, 否則真正B1選聖家可能好D, 因為培道高中會全轉回中文教學。DSE ...

認同,不過以"九龍城區"(B1c-B2a)or(B2a)嘅學生,若然想搏都會考慮乙1揀間Band1中學,而其中熱門之選都會是包括哩"聖家"呢!若然想走穏陣方向就一開始便選"培道"好D,對於D""邊緣人"" 或 ""肯定係B1人""選擇"聖家"在合適層面我投""贊成票"",响搏入嘅層面我會奉勸邊緣人要知清楚當中嘅風險多少呢!另外,"培道"响""九龍城區""是Band2a學生的熱門之選,十分適合Band2a學生成長,若然jm們發現小孩子未來係走""理科""條路,"培道"高中的("生物、物理、化學、M1或M2")都是屬於""英文課程""呢!這點若是貴女兒杯茶,亦可以好好考慮呢!個人認為純正一個或已經十分之確定孩子屬(B2a)學生而選"培道"係適合不過嘅!若然係(B1c-B2a)之邊緣人亦不是十分懊惱呢!响"九龍城區",尤其係"女孩子"就更多選擇呢!(B1c-B2a)學生,進可攻"聖家";退可選"培道"呢!真係任君選擇呢!其實兩者之間仲有間好好嘅"""九真"""呢!真係好好揀架!補充多少少,DSE表現之比較係顯而而見哪所較有實力,但是若然係屬(B1c-B2a)or(B2a)嘅學生就要考慮多一點,就是未來高中選科時的差別了,一入"聖家"之大門就是從較低之處不斷向上游,此批學生在"聖家"三年初中若然發奮乏力可能輪為""中下游分子"",要選心儀嘅高中"""選修科"""就變得有心無力,最後迫住要讀自己不太喜歡的科目就一世了,~哈哈~誇咗DD!!!但是,去到"培道"就會是"中上游分子",有較大機會可以選擇喜歡的科目,未來DSE就仍然存在著"""可觀"""的成績呢!

YmOra 發表於 17-7-27 13:43
認同,不過以"九龍城區"(B1c-B2a)or(B2a)嘅學生,若然想搏都會考慮乙1揀間Band1中學,而其中熱門之選都會是包 ...
補充:培道高中全轉中文教學, 你所講既理科係英書中教, 同埋, 如果想小朋友走理科路要三思, 培道理科向來成績低迷, 係文史強勁。謹供參考。

little_yolky 發表於 17-7-27 14:09
補充:培道高中全轉中文教學, 你所講既理科係英書中教, 同埋, 如果想小朋友走理科路要三思, 培道理科向來成 ...

不過,這條link又話用""以英語教學,並以母語輔助""
http://www.pooito.edu.hk/Chinese/Curriculum/School_MOI_chi.html
不過,我諗唔會""考卷""唔用英文呱?!

http://www.pooito.edu.hk/Chinese/About_us/Plan_report/201516/2015-16_report.pdf
我見"校務報告"第13,14頁之4+和5+有兩科特別好成績,就是""M2" 和 "歷史",若然只看百分比係高於很多科呢!但看不見""應考人數"",好難得知到底係因為應考人數少而致百分比高企吖!還是因為學校強於歷史科而使百分比表現出色呢!

我倒想知道"歷史科"、"生物科"、"物理科"、"化學科"之現在各科修讀的學生人數多少?

YmOra 發表於 17-7-27 19:37
不過,這條link又話用""以英語教學,並以母語輔助""
http://www.pooito.edu.hk/Chinese/Curriculum/School_M ...
以英語教學, 以母語輔助, 咪即係英書中教囉。我當年數學卷都係英文的, 所以考卷應該也是英文, 不過上當時term用英文, 教用中文, 即好似一般香港人講嘢咁, 中英夾雜。

我哋一向中文、歷史、地理、視藝都唔錯的, 反為現在中史成績我唔多滿意。數理就一向都弱, 不過, 因為現任校長係理科人, 希望會有改善。

little_yolky 發表於 17-7-27 19:51
以英語教學, 以母語輔助, 咪即係英書中教囉。我當年數學卷都係英文的, 所以考卷應該也是英文, 不過 ...

明白,"英書中教".

我只見多年前中四各科名額資料有寫:
歷史::80名額
中史::40名額
地理::80名額
生物::40名額
... ...

若然以收生名額推算,可見當年係"文科"較為出色,所以十分好奇想知道現在各科收生人數如何?!希望有在學子女的jm可以分享下就好了.

回覆樓主

純粹轉貼另一師兄或師姐提供的聖家資料以供參考。

little_yolky 發表於 17-7-27 12:51
如果係B1尾或邊緣人為求穩陣就選培道較合適, 否則真正B1選聖家可能好D, 因為培道高中會全轉回中文教學。DSE ...

培道教学語言好 混亂,又話三班英文班,但當中有d課目又用中文教,高中又全部用番中文教,好奇怪

sonet    發表於 17-10-4 15:48

ICbaby 發表於 17-7-28 07:52
培道教学語言好 混亂,又話三班英文班,但當中有d課目又用中文教,高中又全部用番中文教,好奇怪
...

其實,"培道"之高中之教學模式會用上幾多"英語語景"成份係好需要jm們親身到""簡介會""直接與用家們交通交通下才知道的,我哋始終不是用家嘛!!但是,從她屬區內數一數二熱門Band2a中學推算,和入U%推算,"培道"實在有其真正實力呢!係用上比較多的英語語景作教學模式的機會會是大機會呢!想知道是否估計正確,就要親身到訪一次"培道"呢!

ICbaby 發表於 17-7-28 07:52
...
英文班應該就係英文教喎, 你所講既"有D課(科)目又用中文教"是指?????

我覺得, 應該係學校顧全整體DSE成績, 所以高中時全部用番中文教, 畢竟入面好多B2學生, 用母語教學效果會好D, 從DSE成績亦證明是如此,而高中的數理科, 仍是是用英文書, 即英書中教。九真轉用英語教學, 都用咗好多年時間準備。所以, 最好簡介會去參觀下, 直接問下同學們學習如何, 比較實在。

little_yolky 發表於 17-7-28 09:15
英文班應該就係英文教喎, 你所講既"有D課(科)目又用中文教"是指?????

其實我去過佢簡介会2次了,非常喜歡這間学校,但就因為中中而 卻步。
以我知即使佢S1-3就算英文班,它通識、地理是以中文教英語輔助。
另科技與生话、v.art、music、PE也是用中文教,所以不是全開英文班啊。
到了高中更全用返中文教,咁是否用中文卷考DSE呢?,咁我就沒考究了。

ICbaby 發表於 17-7-28 12:25
其實我去過佢簡介会2次了,非常喜歡這間学校,但就因為中中而 卻步。
以我知即使佢S1-3就算英文班,它通識 ...
啊, 是的, 你說的科目是中文教的。就是因為她是中中, 所以好多B2頭的寧願去B2直資都唔揀佢, 更惶論是B1生, 亦因此, 佢收好多B2生, 响咁既生源下, 有現在的DSE表現, 實在難能可貴。如果其他B2學校都可以做到呢個成績, 咁家長就唔駛成日一窩蜂去追逐B1學校了, 現在就算B2生都話要搏B1校的。

不過, 又係果句, 樓主要同聖家比較, 如果係B1小朋友, 如果覺得校風合適, 揀聖家比較正路, 合適最重要。