用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 12 網叩門失敗區(emoji)
go

12 網叩門失敗區(emoji)

叩門全軍覆沒……冇選擇下都要讀嘉道理…
雖然仲未完全克服南亞同學仔既心理關囗,都要發掘下學校嘅好處自我安慰一下,唔係就好難同阿仔開始呢個艱辛旅程(emoji)
其中揾到升中派位好似keep住年年都有派band 1 英中,QC, TSK, Marymount 等等,但我揾唔到每間有幾多個入,有冇人知邊到可以check到呢?
我覺得南亞同學仔應該唔會揀呢Dband 1 英中,如果係真,咁香港同學仔派band 1中學機會係咪高啲?
其實我仲未研究升中派位玩法…呢2個月心情已經down到極點…又負擔唔到私小學費,心理上覺得唔可以比好啲嘅學習環境比阿仔好似 對佢唔住咁…
有冇現在嘉道理用家或今年派到要照讀的朋友分享下點面對好?

回覆樓主

有聽過9月開學了仍有收到call waiting, 不要灰心,或者忍一年再轉校,加油!

回覆樓主:

不要太擔心,佢叩門走成功率高,見班分佈小一升小二,由四班變三班,小四升小五,由三變二班。。。

HPAA 發表於 17-7-26 01:29
叩門全軍覆沒……冇選擇下都要讀嘉道理…
雖然仲未完全克服南亞同學仔既心理關囗,都要發掘下學校嘅好處自 ...
去睇下前人親身分享 (#46個位係畢業生家長):
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=2393315&pid=36451992&fromuid=1389083

我認同如果接受到學習環境, 係官立嘉道理讀書既學生, 英語表達能力應比大多數官津小學學生好.

而且港島區既名中, 如QC, BPS, KC, MSS...... 收生都係著重才能, 多於睇係邊間學校出嚟.

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

brother4 發表於 17-7-26 08:20
不要太擔心,佢叩門走成功率高,見班分佈小一升小二,由四班變三班,小四升小五,由三變二班。。。
...

經過今年叩門惨敗打擊,出年小二插班已經不寄厚望…又怕學校見到係嘉道理讀緊會同其他學校比下去,畢竟嘉道理負評多,雖然英小但老師大部份係香港人,有評語話怕港式英語+南亞囗音…
都要比自己同小朋友有心理準要讀6年,所以唯有了解多D升中派位資料

回覆樓主

瑪利曼中學往績都會有少部分國際學生,可能,來自嘉道理或陳守仁~

HPAA 發表於 17-7-26 09:27
經過今年叩門惨敗打擊,出年小二插班已經不寄厚望…又怕學校見到係嘉道理讀緊會同其他學校比下去,畢竟嘉 ...

其實本地英小,即使名校/神校,有邊間唔係多香港人老師教的呢?

醒目開學勳章 王國長老

回覆樓主

K3考直私vs小一前叩門vs插班,可以講係唔同玩法。有d小朋友性格上在面試一環係較輸蝕,但做卷就見真章。
祝一切順利

HPAA 發表於 17-7-26 09:27
經過今年叩門惨敗打擊,出年小二插班已經不寄厚望…又怕學校見到係嘉道理讀緊會同其他學校比下去,畢竟嘉 ...
語文的主要功用: 溝通

其它什麼要求native, challenge人什麼港式/南亞式英文, 我認為只係食飽飯係度吹毛求.

Felix223    發表於 17-7-26 13:47
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-7-26 11:07
語文的主要功用: 溝通

其它什麼要求native, challenge人什麼港式/南亞式英文, 我認為只係食飽飯係度吹毛求 ...
認同! 就算土生土長香港人,粵語一樣發音唔正確的人大把人在.

回覆 hkpapa852 的帖子

多謝你的回覆啊!

我都有睇呢篇舊文,但已經係幾年前,我都係睇咗佢嘅post先見到小小曙光,但都想知道實際有幾多人派band 1 學校. 我見 hkpapa852  post 過好多派位資料,想請教下有無邊度可以知道實際派位數字呢?定學校唔公佈就無辦法知?

[size=14.6667px]嘉道理學校網頁 2014-2016 升中派位, 佢寫 :

[size=14.6667px]84% of pupils are allocated to the first choice

[size=14.6667px]10% [size=14.6667px]of pupils are allocated to the second choice

[size=14.6667px]6% of pupils are allocated to the third choice

[size=14.6667px]咁[size=14.6667px]即是100% 頭三志願!

[size=14.6667px]小六當大約有50 人,2014-2016 共派15間學校,以下學校都有7間,咁即是一半都派得幾好,但又唔知呢7間每間有幾多人派到....唔知我咁理解啱唔啱,可以指點下嗎?

[size=14.6667px]

[size=14.6667px]Canossa College

[size=14.6667px]Tang King Po College

[size=14.6667px]Hotung Secondary School

[size=14.6667px]King's College

[size=14.6667px]Marymount

[size=14.6667px]Queen's College

[size=14.6667px]True Light Middle School

有無人同我一樣12網叩門失敗又唔讀私小呢?
可以分享下會讀邊間呢?

我見佛教黃焯菴都有啲好評,但睇升中派位嘅學校好似冇嘉道理咁好

HPAA 發表於 17-7-26 13:27

多謝你的回覆啊!我都有睇呢篇舊文,但已經係幾年前,我都係睇咗佢嘅post先見到小 ...
盡力讀好自己既書便可啦.

HPAA 發表於 17-7-26 13:27

多謝你的回覆啊!我都有睇呢篇舊文,但已經係幾年前,我都係睇咗佢嘅post先見到小 ...
一間主收NCS既學校, 派位表現同一般學校可以好唔同. 因為NCS, 尤其係印度裔, 佢地中學時可能會返家鄉, 所以升中心態同華人家長完全不同, 無乜太大參考性.

反之, 呢間學校年年都有少量華人學生入讀, 而且可以恒常地每年有人入到個10間8間名校 (你當佢間一人吧!), 証明呢間學校既學生能力, 都被認同.

如果有能力保持係Top 10%, 相信升中都唔會有問題

hkpapa852 發表於 17-7-26 14:34
一間主收NCS既學校, 派位表現同一般學校可以好唔同. 因為NCS, 尤其係印度裔, 佢地中學時可能會返家鄉, 所以 ...
謝謝你!
希望承你貴言可以順利入讀BAND1 英中啦!
如果咁睇,與其小二插入名校但升中競爭大,咁繼續讀嘉道理都真係值得考慮
除非博到StJo, 華仁呢啲啦,不過應該難過中六合彩

HPAA 發表於 17-7-26 13:35
有無人同我一樣12網叩門失敗又唔讀私小呢?
可以分享下會讀邊間呢?

你小朋友係千金定公子?

HK-MAN 發表於 17-7-26 14:08
盡力讀好自己既書便可啦.
玩完呢個遊戲先知讀書都要睇彩數,我仔成績都算中上,但叩門13間, 只有3間有得IN,只好承認自己封信寫得唔夠好,PROFOLIO 做得唔夠吸引....同....無運,同小朋友讀書能力完全無關,做家長只有無奈接受,呢點真係有啲難受...

Gaehwiler 發表於 17-7-26 15:04
你小朋友係千金定公子?
仔呀! 有什麼關係嗎?

HPAA 發表於 17-7-26 15:07
仔呀! 有什麼關係嗎?

因為如果係女,12網有D叩門位八月尾放出黎。(從另一家長組群知道的。)