用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 BB抽筋, 有冇同路人?
樓主: mssss_
go

[其他] BB抽筋, 有冇同路人?

DenDenC 發表於 18-4-19 10:54
如果基因問題就要看那一條出錯,可大亦可小,好難講。

Thank you

bhsien 發表於 18-3-23 00:22
我都係同路人, 囡囡而家5歲多, 1歲時發病.  現在食緊empilin+topamax都食咗3年幾, 好感恩控制得好好, 2年多 ...

大家好
我囡囡而家兩歲,有發展遲緩問題
半年前開始有複雜性發燒抽筋
一到38C左右就抽, 每次都會抽好幾次
之前醫生都覺得係發燒抽筋所以冇俾藥佢食
但由於抽筋時間越來越長 加上越來越密所以就建議佢食抽筋藥(雖然 唔能夠  stop 發燒抽筋)
由於佢有發展遲緩所以 建議佢食keppra 而唔係 dilantin , epilim
請問有冇同路人都係食呢隻藥,有冇副作用呢?Thanks a lot.....

bhsien, 請問仔仔食完抽筋藥有冇影響發展遲緩嘅問題呢? 因為睇外國的forum有人話食完抽筋藥
有自殺傾向
有啲就自理能力同語言能力都喪失咗 :(

charlotte_chann 發表於 18-9-4 12:09
大家好

Keppra 藥比較輕, 我仔仔都食緊.
你一曰食兩次?每次食幾多ml?

charlotte_chann 發表於 18-9-4 12:09
大家好
Charlotte,  
我覺得有影響發展遲緩, 我囡囡大概有1.5-2yrs delay.  當然所有藥物都有副作用, 好明顯囡囡食藥後比較難專注同吸收能力慢.  但現在最緊要係控制抽筋, 遲D減藥後慢慢會追得到.  我吔要比耐性和時間佢吔.  大家一齊努力!