用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 BB抽筋, 有冇同路人?
樓主: mssss_
go

[其他] BB抽筋, 有冇同路人?

lee_baby 發表於 17-9-2 16:21
我試佐4個月先揾中2隻藥同計岩分量!
較藥係好漫長,吾可以即停,要慢慢試!
最勁兩小時10次,每次1-2分鐘 ...

我小朋友住咗3個月了。都未搵中。
你果時係點搵? 同時2隻藥,抽就加份量咁?

mssss_ 發表於 17-9-2 16:23
我小朋友住咗3個月了。都未搵中。
你果時係點搵? 同時2隻藥,抽就加份量咁?
...

藥劑師同e生夾好,再同你傾,初初試係試大路果幾隻!
之後keep住抽血䏲level,吾夠或者有需要就加。我出出入入都半年醫院,好明白你心情,加油。
你係邊間?'

lee_baby 發表於 17-9-2 17:28
藥劑師同e生夾好,再同你傾,初初試係試大路果幾隻!
之後keep住抽血䏲level,吾夠或者有需要就加。我出出 ...

屯門醫院。我小朋友係難處理,老實講已經加咗好多次都未夠lv。唔知仲可以點。
你係邊間醫院?

mssss_ 發表於 17-9-3 13:28
屯門醫院。我小朋友係難處理,老實講已經加咗好多次都未夠lv。唔知仲可以點。
你係邊間醫院?
...

我都係屯門,你係A6?
我係鄺玲跟開!

lee_baby 發表於 17-9-3 13:56
我都係屯門,你係A6?
我係鄺玲跟開!

我係Dr 翟丫。唉,聽聞鄺玲用藥好準架!! 我都想轉佢 你小朋友食緊邊2隻丫?

mssss_ 發表於 17-9-3 14:23
我係Dr 翟丫。唉,聽聞鄺玲用藥好準架!! 我都想轉佢 你小朋友食緊邊2隻丫?
...

epillin同luminal

回覆樓主

我仔仔之前都係有抽筋問題,而家要食3種藥控制,touchwood 食第三隻藥的時候完全停止到抽筋,但換嚟嘅係吞嚥困難,加油呀!

Ckting 發表於 17-9-12 08:22
我仔仔之前都係有抽筋問題,而家要食3種藥控制,touchwood 食第三隻藥的時候完全停止到抽筋,但換嚟嘅係吞 ...

聽聞屯門醫院的腦科好出名,我仔喺聯合醫院

Ckting 發表於 17-9-12 08:22
我仔仔之前都係有抽筋問題,而家要食3種藥控制,touchwood 食第三隻藥的時候完全停止到抽筋,但換嚟嘅係吞 ...

我囡囡都食緊3種藥控制。但份量果方面仲調較緊。佢1日未完全控制到 1日都train唔到佢食嘢(仲用緊胃喉。。) 你小朋友遲幾多?

Ckting 發表於 17-9-12 08:25
聽聞屯門醫院的腦科好出名,我仔喺聯合醫院

我都聽人講過,但我囡太細。唉,不過醫生都有講過佢係難控制。日日都好擔心。你仔仔住咗幾耐院?

mssss_ 發表於 17-9-12 08:46
我都聽人講過,但我囡太細。唉,不過醫生都有講過佢係難控制。日日都好擔心。你仔仔住咗幾耐院?
...

我仔舊年住咗半年,因為食咗藥無胃口唔肯食嘢,抵抗力又低咗,喺醫院大病咗3次;結果要插埋胃喉;而家都仲有吞嚥問題,因為插胃喉成年了,又影響佢學習同社交,所以決定做胃造口

Ckting 發表於 17-9-12 09:07
我仔舊年住咗半年,因為食咗藥無胃口唔肯食嘢,抵抗力又低咗,喺醫院大病咗3次;結果要插埋胃喉;而家都仲 ...
醫生都有同我提過 胃造口。但我唔想,我驚用胃造口更加唔識用口食嘢。

mssss_ 發表於 17-9-12 10:36
醫生都有同我提過 胃造口。但我唔想,我驚用胃造口更加唔識用口食嘢。

我起初都唔想造,但堅持咗一年佢都有落錯格問題,同埋影響到佢社交和返訓練,所以都決定咗俾佢做。佢哋插住胃喉吞嘢都會好唔舒服的

Ckting 發表於 17-9-12 20:21
我起初都唔想造,但堅持咗一年佢都有落錯格問題,同埋影響到佢社交和返訓練,所以都決定咗俾佢做。佢哋插 ...

我囝用佐半年胃喉,下星期做胃造口!

Ckting 發表於 17-9-12 20:21
我起初都唔想造,但堅持咗一年佢都有落錯格問題,同埋影響到佢社交和返訓練,所以都決定咗俾佢做。佢哋插 ...

我小朋友仲係醫院都未用過口仔食嘢。我驚佢已經唔記得點食。。但

lee_baby 發表於 17-9-12 23:18
我囝用佐半年胃喉,下星期做胃造口!

中間有冇train過佢用口仔食嘢?

mssss_ 發表於 17-9-13 06:20
中間有冇train過佢用口仔食嘢?

其實作出世一路係食到嘢ga,食到大人飯的,係口肌差啲但未至於落錯格;但舊年入院試抽筋藥,食咗colbazam 係完全停咗抽筋但就變咗有吞嚥問題。
其實到而家都每日有train 佢食嘢/飲水,佢好想食的但奈何吞嚥反應慢咗到而家仲要做胃造口

Ckting 發表於 17-9-13 08:11
其實作出世一路係食到嘢ga,食到大人飯的,係口肌差啲但未至於落錯格;但舊年入院試抽筋藥,食咗colbazam  ...
我小朋友 佢之前都有食下奶咀. 但1發作就好似一切歸零咁.佢到而家都未完全控制到, 雖然大抽少咗好多, 但佢D細抽次數都多架!!
我同老公都開始冇耐性了.

lee_baby 發表於 17-9-3 13:56
我都係屯門,你係A6?
我係鄺玲跟開!

你好(emoji)我囡囡都有抽筋,都係屯醫,Dr kong跟。
呢條路好漫長,大家都要努力。

joeybabe53 發表於 17-9-15 11:51
你好(emoji)我囡囡都有抽筋,都係屯醫,Dr kong跟。
呢條路好漫長,大家都要努力。
...
你囡囡幾大? 而家出咗院了?