用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中四才苦讀
go

中四才苦讀 [複製鏈接]

7月23日下海救人的醫生。
引述蘋果動:
黃醫生補充指,在醫院工作是責任,但在外救人是「Extra(額外)」,當得知事主由昏迷至蘇醒是很大的滿足。至於為何會投身醫護行業,他直指自己小時成績不佳,及至中四才開竅努力讀書,並因自己喜歡科學,認為做醫生可以學以致用,亦可以幫人,「唔駛做虧心事,於是就諗住做醫生。」他於中五會考考獲26分懮異成績,並於A-level高級程度會考中,物理、化學和生物三科均考獲A級成績,結果達致理想成為醫生。
   3    0    0    0

yovin 發表於 17-7-24 23:08
7月23日下海救人的醫生。
引述蘋果動:
黃醫生補充指,在醫院工作是責任,但在外救人是「Extra(額外)」,當 ...

"開竅",的確係每位孩子或年青人的""鑰匙"",能夠蘇醒起潛在巨能量,助你通往成功之路.

黃醫生好明顯係理科特強既人,初中時文理大雜燴,佢既數理專長唔能夠充份發揮,一到高中選咗全理科,佢就如魚得水。

所以,選岩自己能力+興趣既科好重要。

October. 發表於 17-7-25 11:10
黃醫生好明顯係理科特強既人,初中時文理大雜燴,佢既數理專長唔能夠充份發揮,一到高中選咗全理科,佢就如 ...
分析到位!

但現在係用成績排位來選讀文理科,如係理科人但成績考得唔好都無得讀, 無奈要讀文科

October. 發表於 17-7-25 11:10
黃醫生好明顯係理科特強既人,初中時文理大雜燴,佢既數理專長唔能夠充份發揮,一到高中選咗全理科,佢就如 ...
依家全部要求4十x,唔攪掂3科文科都唔使旨意讀醫。

王家爸爸    發表於 17-7-30 11:44

回覆樓主:

現本地國際學校有AL/ 留學也有AL ,如考估最高成績3A*,有offer一樣估入医科...

發好心有好報黃醫生

回覆樓主:

以前AL不用修中文。現在DSE中文科累了很多叻的學生,好多學生採了不少星,因一科中文升唔到大學,教育局要好好檢討

回覆 pswongg 的帖子

以前讀小學仲係 A Level時代,老師都谷英文為主,中文就相對忽略。突然升到中學就話要考 DSE,一定要讀中文。依家小學就谷翻中文,深左好多。

回覆樓主:

識人考了兩年都衰中文,入不到想讀的科目。我覺得文言文只可以當係興趣科目之一,好似VA, Music, PE...,無興趣無辦法苦讀。當然其他科考得好可以去外國讀,但好多人都就此在外國定居,中文科間接趕走香港的人才

pswongg 發表於 17-7-29 11:01
以前AL不用修中文。現在DSE中文科累了很多叻的學生,好多學生採了不少星,因一科中文升唔到大學,教育局要 ...

A level 都要中文+英文合格(E)才能入大學。

pswongg 發表於 17-7-30 08:46
識人考了兩年都衰中文,入不到想讀的科目。我覺得文言文只可以當係興趣科目之一,好似VA, Music, PE...,無 ...

而加<文言文>有範文讀,相對來說是中文科唯一送分的部分。
身為中國人,中文要攞3,都合乎情理。
就算英國人在英國,英文唔合格,都入唔到好嘅大學啦。
申利:我仔最衰中文,我都係同佢講,中國人考唔好中文,實在係恥辱。他想通了,中文才漸漸改善(加上肯補習中文)。

MrBeast    發表於 17-9-3 07:58

akys 發表於 17-7-25 22:46
依家全部要求4十x,唔攪掂3科文科都唔使旨意讀醫。

如果:英+數+理科三科都有5星星=35分
中+通二科只有3=6分
35+6=41分(都可以入到醫科嘅)

pswongg 發表於 17-7-29 11:01
以前AL不用修中文。現在DSE中文科累了很多叻的學生,好多學生採了不少星,因一科中文升唔到大學,教育局要 ...
AL早期係咁,不過後期好似都需要中文。

yovin 發表於 17-7-30 10:20
如果:英+數+理科三科都有5星星=35分
中+通二科只有3=6分
35+6=41分(都可以入到醫科嘅)

科科有*, 但中文2左就無用

王家爸爸 發表於 17-7-30 11:46
AL早期係咁,不過後期好似都需要中文。
AL早期只考4科就得, 唔需要考中文, 後來雖然要考中文, 但應該合格就得, 英文都係, 不過理論歸理論, 因為科數少, 除非其他科好掂, 否則個總分都唔夠人爭, 而且, 部份科目如中文系、英文系等係要求學生中英語文良好, 理學院就可能對兩科語文要求低D。依家DSE搞到大學收唔到理科人才, 因為大家文理兼擅, 換句話即係唔專, 理科做科研既, 都真係要好專先得, 依家收phy chem bio既人唔係好多, 以前就個個理科生都係咁。

王家爸爸    發表於 17-8-1 15:42

little_yolky 發表於 17-7-31 13:13
AL早期只考4科就得, 唔需要考中文, 後來雖然要考中文, 但應該合格就得, 英文都係, 不過理論歸理論, 因為科 ...

會唔會係以前AL理科人太多,所以要真正再區分精英中嘅精英,就用<中文同英文>去較量……???

yovin 發表於 17-7-31 16:18
會唔會係以前AL理科人太多,所以要真正再區分精英中嘅精英,就用去較量……???
...

因為以前係英殖時代, 根本無諗過會有回歸祖國既問題, 讀中學係可以唔駛讀中文的, 考AL都可以完全唔考中文入大學, 當年係考四科。而中文中學就考high level, 要讀五科, 只可以考中文大學。而中文大學有一段時間, 大部份既學系都收暫取生, 以會考成績apply, 即係收尖子, 尖子HL合格就可以入大學, AL既好似唔駛考AL, 但我唔sure, 個個系得返好少位俾中六、中七生, 唔收暫取生既係非常少。

所以我同阿女講, 阿媽當年得一間大學都考得入, 你依家已經係非常容易了。

以前入到大學既, 真係好精英, 無話咩水唔水泡科, 入到都偷笑了。
‹ 上一主題|下一主題