用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 津校弟妹升小一
樓主: meloC
go

津校弟妹升小一

ar_mak 發表於 17-7-25 17:37
其實dereklg已經好快反應作出更正,你地亦應該係睇到,但點解會選擇視而不見,不斷去更正佢?

...

你可以再睇清楚上文理,因為佢所講之中共有兩個原則性錯誤,佢只回應其中一個,另一個原則性錯誤似乎仲未攪清楚(即學位不足就要計分),所以需要多次再提醒,原則性錯誤係好嚴重既。

dereklg 發表於 17-7-25 15:33
對,你的資料最清楚,原來我只看了乙部,看漏了甲部,是我誤解了。

是在學額不足時才需計分。

兄姐在學幾時都係必收, 唔存在學位唔夠就計分!

ar_mak 發表於 17-7-25 19:27
原本我都幾清楚我自己所肯定既野,但而家比你兩個攪到個心都亂哂,我再研究清楚多幾次,或者索性由dereklg自己 ...

13樓咪寫得好清楚囉!

ar_mak 發表於 17-7-25 22:47
我知道係寫得好清楚,但要原諒我係睇唔明.
#寫清楚
#睇唔明

簡單而言
直接有關係就係甲類, 唔駛計分, 必收,佔30%,哥姐在小學讀緊, 父母係staff

乙類係間接有關, 舊生/宗教等, 每item都計分, 佔20%, 鬥高分, 同分就抽

簡單講:
有兄姊在校..弟妹必收

留意:
如果是齋男校則妹妹不收
齋女校.則弟弟不收
存感恩的心

cattz288 發表於 17-7-25 23:45
簡單而言
直接有關係就係甲類, 唔駛計分, 必收,佔30%,哥姐在小學讀緊, 父母係staff

依然有點錯:

直接有關係就係甲類, 唔駛計分, 必收, 佔30%,哥姐在小學讀緊, 父母係staff

其實小一派既說明位只係話 約佔30%, 呢部份其實係完全無限額

父母係staff: 其實小一派位說明有講: 必須係全職員工, 但部份學校既"全職合約員工"其實都未必得 (見過有小學請人時講明呢樣嘢)

基本上, 只有係9月交表時, 兄/姐仍然在校就讀, 先係甲類必收生.

乙類係間接有關, 舊生/宗教等, 每item都計分, 佔20%, 鬥高分, 同分就抽

呢部份係佔 至少20%.

好多人以為25分已經係最高分, 但其實香港有幾間著名小學, 最高分係可以達35分, 如St Mary, 協恩, 聖提女子
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

係呀我聽人講都係必收㗎。

hkpapa852 發表於 17-7-27 10:30
依然有點錯:

直接有關係就係甲類, 唔駛計分, 必收, 佔30%,哥姐在小學讀緊, 父母係staff

多謝分享!
咦!乙部係最少20%? 以我理解係甲部先係無上限, 因為係必收! 乙部最多係20%! 否則大抽獎咪更加少位??

cattz288 發表於 17-7-27 10:56
多謝分享!
咦!乙部係最少20%? 以我理解係甲部先係無上限, 因為係必收! 乙部最多係20%! 否則大抽獎咪更 ...
如果甲部必收生唔夠30%, 乙部計分生可用埋餘額去填滿50%自行派位

但如果甲部必收生超過30%, 乙部計分生只可以有20%

所以話必收生太多攞咗大抽獎位係合理既講法. 不過必收生唔同世襲生 (世襲係指父母傳子女, 即係計分生), 又係D媒體係度以訛傳訛

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 17-7-27 11:02
如果甲部必收生唔夠30%, 乙部計分生可用埋餘額去填滿50%自行派位

但如果甲部必收生超過30%, 乙部計分生只 ...

無錯無錯! good!!

一早應該分兩條隊,必收生一條隊,無上限,但不會佔用大抽獎名額。另一條隊係大抽獎。好似立法會選舉功能界別同地方直選係兩條隊。居屋申請都係白表綠表兩條隊。

se6b03 發表於 17-7-27 13:17
一早應該分兩條隊,必收生一條隊,無上限,但不會佔用大抽獎名額。另一條隊係大抽獎。好似立法會選舉功能界 ...
必收生無上限又點可能唔佔用大抽獎名額呢?

願聞其詳

hkpapa852 發表於 17-7-27 14:09
必收生無上限又點可能唔佔用大抽獎名額呢?

願聞其詳

必收生多收幾多個咪照加返幾個位落去。唔夠位加班加位,小班轉大班。好似今年採取既臨時措施咁樣就得,只不過局方太遲公佈,如果自行申請前就講明會加班加位,各位家長就會有唔同既部署。

se6b03 發表於 17-7-27 14:29
必收生多收幾多個咪照加返幾個位落去。唔夠位加班加位,小班轉大班。好似今年採取既臨時措施咁樣就得,只 ...

如果係咁!大家心儀學校咪爆晒廠!寶校咪要殺校??

se6b03 發表於 17-7-27 14:29
必收生多收幾多個咪照加返幾個位落去。唔夠位加班加位,小班轉大班。好似今年採取既臨時措施咁樣就得,只 ...

咁多出嘅學額係咪一樣叫政府資助呀?