用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 插班DGJS 的分享
樓主: LiuMaC
go

插班DGJS 的分享   [複製鏈接]

3hearts 發表於 17-7-25 13:48
真心多谢樓主分享。這是對该校有兴趣的家長很好的参巧。恭喜你入到心儀学校。希望你不要為其他人的言論而不 ...

其實呢個POST係近期幾正面的分享(無論插入什麼學校), 可惜有人為小事大造文章. 何必呢?

3hearts 發表於 17-7-25 13:50
根本就係明日更颤。祝福港同

Happy_J 發表於 17-7-25 12:51
好煩,佢嗰啲不停 Vs 帖,我都怕怕

我都一早

回覆樓主

689是事實,不必動不動就拿「基督徒」、「DG家長」來撻人。

放鬆啲

回覆樓主

我姨娚女在女拔讀了幾年了(小一入,不是插班),我每個禮拜都會見到佢,普通小女孩而已,我弟弟作為家長亦十分十分低調,唔問到佢唔洗旨意佢主動講。女拔固然夠頂尖,但唔需要太神化。

不過恭喜樓主得償所願。

回覆樓主

恭喜樓主,你既興奮心情同我12月時收到offer一樣,同其他pama分享經驗亦做得好好。

樓主只是分享個人經驗,對那些數字也不用太在意吧!

Felix223 發表於 17-7-25 11:34
1984,你為了3隻數目字不停放大事件,為了什麼意圖?全世界的基督徒得罪了你,如何偽善?

...

嗯.......吃不到的葡萄........下一句是甚麼呢?
有心有力在傳統名校成功插班的家庭,總有其過人之處,這樣小事也看不開,執著別人一句而大造文章,何來身教教好自己子女?
天助自助者,  別再怨天尤人

taxibird 發表於 17-7-24 18:17
講真用689黎稱呼佢,已經好有禮貌,佢對香港作嘅惡咪仲多

我認為樓主熱心 女兒也優秀,但是言語確實不當嘍,梁振英是公眾人物,要承受大家的品論或攻擊沒錯,但樓主蔑稱梁生引起話題時,就要有承受被人批評的心理準備,因為公眾人物就有反對或支持者,一定有辯駁。何況提出不同意見的人也很禮貌,並無惡語惡語。另外對無論正反方,互相批評對方行為教壞小朋友,不懂身教的大道理覺得好好笑。只要自己言語不冒犯別人,做事對得住良心,為人有同情包容心,教會你的小朋友這些,至於對其他事小朋友如果同父母意見相反,那是他們長大了,會思考了,不是學壞。 申明本人非酸葡萄,因我小朋友永遠也不會有機會進這間學校。

joyce76123 發表於 17-7-25 22:18
我認為樓主熱心 女兒也優秀,但是言語確實不當嘍,梁振英是公眾人物,要承受大家的品論或攻擊沒錯,但樓主 ...
全部贊成,只有最後,如果自己小朋友有機會入讀DGJS,會高興到睏唔到。唯有將來努力!

joyce76123    發表於 17-7-27 19:25

Eat_Sleep_Play 發表於 17-7-24 19:03
或者咁講⋯⋯講教育還講教育,無論你有咩政治立場都好,都唔應該拉埋政治嚟講 ...

認同!身教也十分重要,我諗樓主都唔想佢咁出類拔萃的女兒,以後咁無禮貌去對待人吧,即係你們認為佢係點樣對香港唔好

幾時香港變得咁保守!
大概因為這裡是「教育王國」,大家以家長身分....要以先生小姐來稱呼。

看到樓主篇文章時,只覺得這世代仲有父母咁痴情某些學校,個人亦比較怕啲人quote 天父基督....

b3410 發表於 17-7-25 22:34
全部贊成,只有最後,如果自己小朋友有機會入讀DGJS,會高興到睏唔到。唯有將來努力! ...

咁誇? 睇帖你好似唔駛咁渴望喎。。。

Mrs.Luckycat 發表於 17-7-25 20:41
嗯.......吃不到的葡萄........下一句是甚麼呢?
有心有力在傳統名校成功插班的家庭,總有其過人之處,這 ...
用一個帶貶義的詞語去稱呼人,這種「身教」值得鼓勵嗎?如果把文章中「689」三個字改為「泛民」,大家也會是同一個反應嗎?

今天的香港已經夠政治化了,用不著談教育時也要表達自己的政治立場吧?

「一粒老鼠屎,壞了一鍋粥!」

kongman 發表於 17-7-26 09:28
用一個帶貶義的詞語去稱呼人,這種「身教」值得鼓勵嗎?如果把文章中「689」三個字改為「泛民」,大家也會 ...

三個數目字係你地對號入座!要講政治唔該去政治版。

回覆樓主

其實我非常同意:「用不著談教育時也要表達自己的政治立場吧?」

不過大家也不用執著小小事無限放大就是了。

其實樓主重點只想講, "求學不是求分數係騙人" 樓主用左隱喻個主角, 我無理解錯掛?! 咁大家講咁多政治,身教......關咩事?

Felix223    發表於 17-7-26 15:28
‹ 上一主題|下一主題