用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 a仔戒片請教
go

a仔戒片請教 [複製鏈接]

真係好氣餒...
點教一個3歲2個月a仔去廁所問題?
我仔問題係幾嚴重,到依家一個字都唔講,唔太識去表達。我係一個單親媽媽,真係好希望佢戒到日片,我開支都可以減輕每次諗個仔咁,我又會好唔開心。
有冇媽媽又係咁嘅case?可以分享下嗎?
   1    0    0    0

twinstar_baby 發表於 17-7-23 16:15
真係好氣餒...
點教一個3歲2個月a仔去廁所問題?
我仔問題係幾嚴重,到依家一個字都唔講,唔太識去表達。我 ...

你試下用aba方法介片,我小朋友用密集式介片,每日訓練3小時,一星期ok左wee wee。
一開始,坐在馬桶上,隔15分鐘飲50ml 水,等佢起碼一小時有一次wee wee。
一有wee wee, 不用急抹乾,wee wee 途中立即讚有wee wee 及立即俾糖及俾馬桶圖卡。
第3/4日,小朋友應該想wee wee 時,教佢俾圖卡。
詳情可看autism partnership video at YouTube

candyfatcat 發表於 17-7-24 00:11
你試下用aba方法介片,我小朋友用密集式介片,每日訓練3小時,一星期ok左wee wee。
一開始,坐在馬桶上, ...

咩叫做aba方法?

twinstar_baby 發表於 17-7-24 16:01
咩叫做aba方法?

Aba is applied behaviour analysis.
應用行為分析

我是低收入家庭,愛培基金受益家長,要收費的aba太貴。但愛培不時放訓練方法,放上facebook and youtube. 我會看及學,有用

回覆樓主

有無教去poo poo的方法?

回覆樓主:

我囝囝都係三歲兩個月,剛剛返密集第二曰就教識vv,但佢吾會自己講要vv但我每小時叫佢去已經識自己去
‹ 上一主題|下一主題