用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教材閱讀 看完Roald Dahl collection後有什麼書建議
樓主: lui
go

看完Roald Dahl collection後有什麼書建議  

醒目開學勳章

Olympian 發表於 17-8-30 14:03
回覆 bobbob 的帖子

係呀,成套睇晒...除了Danny 果本。一年級暑假一口氣睇完,唔知做咩突然勁左。
原來pokemon有書,以為得漫畫,阿仔啱睇嗎?

bobbob 發表於 17-9-13 08:33
印象中阿仔呢本無睇晒,佢話唔好睇,下次試下gangsta granny、awful auntie 或 grandpa's great escape先。 ...

好!朋友仔也說gangster granny好睇

都係唔睇,但唔准我二手放售。我諗呢排真係唔想睇書。由他吧!

醒目開學勳章

Olympian 發表於 17-9-13 08:52

都係唔睇,但唔准我二手放售。我諗呢排真係唔想睇書。由他吧! ...
咁去圖書館借實際啲,一係用kindle,我仔都係睇啲唔睇啲,好彩用kindle dl,起碼唔使嘥位擺書。

Olympian    發表於 17-9-13 11:25

Christi 發表於 17-7-23 19:55
噢. 因為我女好喜歡M,睇過幾次. 佢曾大約講過內容我知, 我覺得冇乜野. 不過我自己就冇睇過, 可能唔同人有 ...

我阿女都好喜歡

felesue 發表於 17-7-24 14:33
男仔同女仔又可能唔同, 我個仔鍾意 captain underpants, weird schools, flat stanley, 近排好迷, jeremy s ...

細路話 GOING SOLO 喎。

佢之前睇其他幾本,講唔記得係烏龜定WITCH 好睇, 但睇完SOLO 佢竟然話最好睇係 SOLO。

bobbob 發表於 17-8-21 12:28
可能你仔啱呢,有啲書我都覺得悶,但阿仔睇又ok喎。
narnia當年我仔唔肯睇(佢話封面老土喎),roald dahl ...

睇左Alex Rider的Crocodile Tears  真係好好睇,由頭追到尾。又要追全套。我覺得較適合中學生,因較多暴力,可能我太保守。Narnia 我都全套看完了。好好睇。隱含宗教色彩。好多生字,我覺得都幾深,深過HP 第一本(我只看了第一本)。呢排係咁睇書,阿仔叫我唔好咁深迷。我仔睇緊wimpy kid。佢話以前唔覺得好睇,而家覺得好好睇喎...

回覆樓主:

最近仔迷 Brandon Mull 嘅five kingdoms.  1套5本
。  我睇咗第一本頭5個chapters, 都幾吸引

bobbob 發表於 17-9-13 08:33
印象中阿仔呢本無睇晒,佢話唔好睇,下次試下gangsta granny、awful auntie 或 grandpa's great escape先。 ...

阿女由Christimas後開始睇番David walliams.完成左Bad dad, grandpa great escape, demon dentist , ratburger, billionaire boy , the midnight gang. 睇多三本就move on 其他書啦。買左wonder ,佢睇在幾十頁喜歡,不過都想看完DW先

我有看DW的書,我喜歡他的plot而且有意義帶出,當然亦是幽默。

S-Kwok 發表於 18-2-21 22:22
最近仔迷 Brandon Mull 嘅five kingdoms.  1套5本
。  我睇咗第一本頭5個chapters, 都幾吸引
...

Will that be violent ?

lui 發表於 18-2-22 09:30
Will that be violent ?

我睇咗嘅chapter 唔覺有

醒目開學勳章

Olympian 發表於 18-2-14 16:04
睇左Alex Rider的Crocodile Tears  真係好好睇,由頭追到尾。又要追全套。我覺得較適合中學生,因較多暴力 ...
睇嚟你仲勤力過你仔,我就無乜點睇過阿仔睇嘅書,興趣唔同

如果你仔鍾意睇alex rider呢類spy kids book,可以試睇cherub,我仔話仲好睇,不過可能適合再大少少嘅小朋友。

醒目開學勳章

lui 發表於 18-2-22 07:08
阿女由Christimas後開始睇番David walliams.完成左Bad dad, grandpa great escape, demon dentist , ratbu ...
我仔當年都話wonder本書好睇反而對齣戲無咩興趣
如果想睇啲溫馨啲嘅書,可以試睇Kate DiCamillo嘅書,我仔睇過The Miraculous Journey of Edward Tulane,奇幻得嚟好睇

bobbob 發表於 18-2-22 13:04
睇嚟你仲勤力過你仔,我就無乜點睇過阿仔睇嘅書,興趣唔同

如果你仔鍾意睇alex rider呢類spy kids ...

Alex Rider 已經係好大個仔的故事了。我仔未到咁成熟,咁多打打殺殺佢唔鐘意。我自己睇Alex Rider 就有幻想自己係特工真係太深迷...我睇完呢套再睇你仔介紹的另一套。上次比本Percy Jackson 阿仔睇,佢都話接受唔到,佢話太多死死死野喎。

bobbob 發表於 18-2-22 13:16
我仔當年都話wonder本書好睇反而對齣戲無咩興趣
如果想睇啲溫馨啲嘅書,可以試睇Kate DiCamillo嘅書 ...

Thanks for recommending!

近日, 小朋友的同學仔沉迷diary of wimpy kid, 佢又lur 我買埋一份話想睇, 我係書局睇過少少內容, 發覺好似唔多啱初小學生, 會唔會有邊幾本會啱睇d, 定還是我咁唔好彩, 只係抽中本唔啱佢睇嘅?

回覆 retriever 的帖子

佢後嚟睇咗薄個幾本, george's marvellous medicine 同enormous crocodile 之後又無咗睇落去, 反而又去追dinosaurs cove... 睇嚟D 書應該仲要擺下

felesue 發表於 18-2-27 09:49
近日, 小朋友的同學仔沉迷diary of wimpy kid, 佢又lur 我買埋一份話想睇, 我係書局睇過少少內容, 發覺好似 ...

我覺得初小ok呀。

lui 發表於 18-2-27 11:31
我覺得初小ok呀。

會唔會#1-10 ok d? 等我去bookstore 望下先thx

Olympian 發表於 18-2-22 14:17
Alex Rider 已經係好大個仔的故事了。我仔未到咁成熟,咁多打打殺殺佢唔鐘意。我自己睇Alex Rider 就有幻 ...
你囝囝可以試下Deltora Quest這系列的書,也幾吸引的。我兒子睇完Magic Tree House、Roald Dahl、未開Harry Potter之前看的,約小學五年級,之後就是Alex Rider、Percy Jackson、hunger games等。