用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教材閱讀 看完Roald Dahl collection後有什麼書建議
樓主: lui
go

看完Roald Dahl collection後有什麼書建議  

lui 發表於 17-7-24 12:49
多謝介紹,剛去了書展買了David Williams Collection $462
Enid Bylton collection 10books $199
...

請問David Walliams 定 Roald Dahl 厚嗰D書難D呢?

鋼琴媽媽 發表於 17-8-27 19:05
請問David Walliams 定 Roald Dahl 厚嗰D書難D呢?

我未看哂。阿女看緊Mr Stink.

lui 發表於 17-8-27 19:55
我未看哂。阿女看緊Mr Stink.

我女睇緊RD 薄嗰幾本,所以諗緊之後睇DW 定RD 厚嗰D

鋼琴媽媽 發表於 17-8-27 20:16
我女睇緊RD 薄嗰幾本,所以諗緊之後睇DW 定RD 厚嗰D

其實冇所謂,兩個作風也似

我覺得David Walliams 果些和Matilda 或BFG 差不多難度。Walliams 每本都好厚咁...但其實行距好闊。

jane-wang 發表於 17-8-27 15:26
我女兒好鍾意這一系列的書,已經看完前第五季,好像還沒有出第六,一出來她就要我買
...

套Warriors 比HP擊倒,本來阿仔睇緊Warriors, 睇到第五輯第三本,上星期阿仔睇開始晒HP movie ,日日追睇,同期開始睇書,今日同我講warriors 好悶,勁沉迷HP.  唉…如果暑假早啲睇就好,暑假可以睇晒成套HP書

S-Kwok 發表於 17-8-27 20:39
套Warriors 比HP擊倒,本來阿仔睇緊Warriors, 睇到第五輯第三本,上星期阿仔睇開始晒HP movie ,日日追睇, ...

我家上學期末考試期間突然很迷HP,學校借一本回來看完後,我就順勢買了一套回來,但是第5本沒有看完,說看不下去,因為一頁太多不認識的字,把熱情耗完了,沒有繼續看了,還是回頭撿一些輕鬆的書,比如說Dork diary,以及wimp這些系列的

我仔睇完RD 及 DW 就沒多進展了。試過好多書,有深有淺,他都沒太大興趣。暑假一味看舊書。最愛Mad Scientist 和 Storey Treehouse. 又叫我再借 Magic Tree House,話要看多一次。

醒目開學勳章

Olympian 發表於 17-8-28 10:24
我仔睇完RD 及 DW 就沒多進展了。試過好多書,有深有淺,他都沒太大興趣。暑假一味看舊書。最愛Mad Scienti ...
我都不斷幫個仔搵唔同類型嘅書,有搞笑有正經,有成功有唔成功,見你仔睇開anthony horowitz嘅書,有無睇過alex rider?

醒目開學勳章

S-Kwok 發表於 17-8-27 20:39
套Warriors 比HP擊倒,本來阿仔睇緊Warriors, 睇到第五輯第三本,上星期阿仔睇開始晒HP movie ,日日追睇, ...
如果熱切可以睇得好快,我仔嗰陣都係用咗大概2個星期就刨晒7集

醒目開學勳章

roald dahl啲書深淺度可以爭好遠,david walliams嗰啲大致上差不多,同the bfg or the witches差不多,我覺得較淺

bobbob 發表於 17-8-28 11:02
roald dahl啲書深淺度可以爭好遠,david walliams嗰啲大致上差不多,同the bfg or the witches差不多,我覺 ...

其實真係好多好書可以排住等睇。但係就快開學,少咗好多時間嘆書了...

回覆 bobbob 的帖子

他只看了Groosham Grange, 其他都不願看了!Alex Rider 太厚了!而且他還未到這程度。

醒目開學勳章

Olympian 發表於 17-8-28 13:22

他只看了Groosham Grange, 其他都不願看了!Alex Rider 太厚了!而且他還未到這程度。 ...
我見2套書嘅lexile level差唔多,alex rider好似高少少、厚少少,印象中你仔仔睇得晒成套roald dahl, 所以對佢嚟講應該不成問題。仔仔有無話鍾意邊類型嘅書?

係呀,成套睇晒...除了Danny 果本。一年級暑假一口氣睇完,唔知做咩突然勁左。

最近佢話鐘意Pokemon, 咁我買左一套。問過佢才能買的。希望買左會睇。未到手。

b3410 發表於 17-7-24 09:13
女女好叻!

Ramona Quimby, Age 8 等一套Ramona 系列書,幾經典,作者Beverly Clearly的其他書都好睇。
Ramona 我小朋友好鍾意

bobbob 發表於 17-8-28 11:02
roald dahl啲書深淺度可以爭好遠,david walliams嗰啲大致上差不多,同the bfg or the witches差不多,我覺 ...

阿女睇完第一本David William Mr stink,佢話不太有趣。唔知系咪唔明?佢話Charlie and chocolate factory 好睇d.之後拿起how to train your dragon 1 睇,之前睇左一半。

lui 發表於 17-9-12 23:03
阿女睇完第一本David William Mr stink,佢話不太有趣。唔知系咪唔明?佢話Charlie and chocolate factory  ...

咁遲D我都係先喺圖書館借吓睇咗啱唔啱先。剛小一開學,要早瞓,少咗時間睇書...希望將來佢自己協調倒做功課睇書同作息時間

鋼琴媽媽 發表於 17-9-13 07:38
咁遲D我都係先喺圖書館借吓睇咗啱唔啱先。剛小一開學,要早瞓,少咗時間睇書...希望將來佢自己協調倒做功 ...

慶幸我們看書時間沒有少了。學校有早讀,lunch又去library ,功課巳在校完成。回家也是有時候看中英文書。

醒目開學勳章

lui 發表於 17-9-12 23:03
阿女睇完第一本David William Mr stink,佢話不太有趣。唔知系咪唔明?佢話Charlie and chocolate factory  ...
印象中阿仔呢本無睇晒,佢話唔好睇,下次試下gangsta granny、awful auntie 或 grandpa's great escape先。how to train a dragon 我仔睇過1、2本,興趣不大。