用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教材閱讀 看完Roald Dahl collection後有什麼書建議
樓主: lui
go

看完Roald Dahl collection後有什麼書建議   [複製鏈接]

lui 發表於 17-7-23 23:47
家姐有,也打算俾佢。但一兩本後唔知有什麼可看。HP set 已買,不過想遲多少少先俾佢睇怕佢之後唔肯看內容 ...
我阿女說HP小說字体太細, 她好抗拒。

cherrieshum 發表於 17-7-28 17:37
我阿女說HP小說字体太細, 她好抗拒。

糸呀d字比較細

lui 發表於 17-7-23 12:56
女女正在看Charlie chocolate factory,三兩天完成。應該一個月內完成其他厚個d.想準備其他書。除了How to t ...

Little House series by Laura Ingalls 都唔錯,可以一試

aka722 發表於 17-8-8 08:46

Little House series by Laura Ingalls 都唔錯,可以一試

Thanks for recommending

lui 發表於 17-7-23 12:56
女女正在看Charlie chocolate factory,三兩天完成。應該一個月內完成其他厚個d.想準備其他書。除了How to t ...

阿仔話land of stories都ok喎

mansum92 發表於 17-8-9 22:17
阿仔話land of stories都ok喎

我孩子也喜歡 the land of stories ,年年追新書。

lui 發表於 17-7-24 14:37
Geronimo 得唔得?如果你唔嫌少少淺可以magic tree house 同A-Z mystery. 我女對my weird school 冇火花( ...

A-Z mystery and Magic Tree House, which collection is easier?

daibok 發表於 17-8-12 23:46
A-Z mystery and Magic Tree House, which collection is easier?

Equally easy. Magic tree house touched with history, geography , equality and space . But A-Z mystery is more on solving clues.

Land of Stories 我自己睇左80幾頁,真係好悶好累贅,看不下去。

我仔看完Rold Dahl 才一口氣看完Magic Tree House. 接著看David Walliams.

而家睇緊Horrible Histories. 小說暫時找不到他喜歡的。最近什麼小說都說不喜歡。

Olympian 發表於 17-8-14 12:54
Land of Stories 我自己睇左80幾頁,真係好悶好累贅,看不下去。

我仔看完Rold Dahl 才一口氣看完Magic Tr ...

請問是否每本兒童小説给孩子看之前你都先看一次,你喜歡才讓孩子看?

咁又唔會。有時買左佢唔睇,我咪自己睇左佢囉。有時聽人地話好睇,自己會好奇本書講咩,都會睇的。就好似Warriors 我都好好奇講咩架呢?點解有隻貓做封面咁搞笑,又咁多人話好睇架呢?買左套中史書,仔唔睇,我自己睇緊,其實都好好睇。仲有就係我覺得好睇都冇用啦,佢都未必睇,呢排佢就係咩都話無興趣。

醒目開學勳章

Olympian 發表於 17-8-14 12:54

我仔看完Rold Dahl 才一口氣看完Magic Tr ...
我無睇過但我仔相當鍾意land of stories,最新嗰本用咗一餐飯時間就睇完,仲好希望唔係最後一集。我估作者初寫兒童書所以用多幾句去寫同一情景,小朋友唔介意,但大人睇難免覺得累贅。

佢最悶係睇到60頁都未入正題。過左60頁,主角入左Land of stories 就會好睇些,所以我堅持多20頁,最後都放棄了,可能我唔中意fairy stories,改篇了也覺得好悶。Narnia 好睇好多。我都覺得Roald Dahl 和 David Walliams 都好睇嘅,雖然中間有一兩本都覺悶。

另外,我推介Anthony Horowitz 的Groosham Grange. 我和仔都喜歡。呢個作者的Diamond Brothers 系列都好好睇。

Olympian 發表於 17-8-18 21:59
佢最悶係睇到60頁都未入正題。過左60頁,主角入左Land of stories 就會好睇些,所以我堅持多20頁,最後都放 ...

我早前都聽個你推介groosham grange, 阿仔幾鐘意,thanks!

我係比audiobook 佢聽,下面有sample:

https://www.brillianceaudio.com/product?i=15714

Horowitz 既wicked collection 好似全部都係read by Nikolas Grace.

另外如果鐘意Narnia, 我覺得應該會鐘意the hobbit. 頭幾版悶啲,入咗正題就0k!我同阿仔都覺得好正!

醒目開學勳章

Olympian 發表於 17-8-18 21:59
佢最悶係睇到60頁都未入正題。過左60頁,主角入左Land of stories 就會好睇些,所以我堅持多20頁,最後都放 ...
可能你仔啱呢,有啲書我都覺得悶,但阿仔睇又ok喎。
narnia當年我仔唔肯睇(佢話封面老土喎),roald dahl同david walliams嘅反而話好睇。anthony horowitz我仔睇過alex rider,追著嚟睇(佢幾鍾意呢類現代冒險小說),diamond brothers佢睇過1本,反而興趣不大,可能遲啲搵本grooseham grange比佢試試。

Olympian 發表於 17-8-14 20:39
咁又唔會。有時買左佢唔睇,我咪自己睇左佢囉。有時聽人地話好睇,自己會好奇本書講咩,都會睇的。就好似Wa ...
me 2. 或者用作bedtime story,有時好得意,我讀兩個chapter 引起興趣後小朋友又會攞來看。修煉就是咁,字典咁厚都冇expect會睇,但佢見我睇到放唔底跟著就攞來睇,咁就得左。

請問大家有冇睇Jacqueline Wilson嘅書?邊D唔係情情㙮㙮呢?

醒目開學勳章

鋼琴媽媽 發表於 17-8-26 09:49
請問大家有冇睇Jacqueline Wilson嘅書?邊D唔係情情㙮㙮呢?
阿仔細個睇過幾本jacqueline wilson嘅書,再借已經唔願睇,應該唔多係佢杯茶。印象中jacqueline wilson嘅書都唔係講情情塔塔,可以放心。

bobbob 發表於 17-8-26 14:30
阿仔細個睇過幾本jacqueline wilson嘅書,再借已經唔願睇,應該唔多係佢杯茶。印象中jacqueline wilson嘅書 ...

謝謝呀

Olympian 發表於 17-8-14 20:39
咁又唔會。有時買左佢唔睇,我咪自己睇左佢囉。有時聽人地話好睇,自己會好奇本書講咩,都會睇的。就好似Wa ...

我女兒好鍾意這一系列的書,已經看完前第五季,好像還沒有出第六,一出來她就要我買
‹ 上一主題|下一主題