用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教材閱讀 看完Roald Dahl collection後有什麼書建議
go

看完Roald Dahl collection後有什麼書建議  

女女正在看Charlie chocolate factory,三兩天完成。應該一個月內完成其他厚個d.想準備其他書。除了How to train the dragon, 請問有什麼提議呢?

回覆樓主

作者其他作品,例如Matilda, the Witches ?

王家爸爸    發表於 18-12-24 16:54

Christi 發表於 17-7-23 17:49
作者其他作品,例如Matilda, the Witches ?

個幾本啱唔佢看,有人話M 好黑暗?

lui 發表於 17-7-23 17:53
個幾本啱唔佢看,有人話M 好黑暗?

噢. 因為我女好喜歡M,睇過幾次. 佢曾大約講過內容我知, 我覺得冇乜野. 不過我自己就冇睇過, 可能唔同人有唔同睇法?  但Roald Dahl 出名寫童書, 對小朋友應該OK?

你女咁快睇完查理和朱古力工廠,咁daisy 系列之類對佢應該太淺了,charlotte's web 如何?

Christi 發表於 17-7-23 19:55
噢. 因為我女好喜歡M,睇過幾次. 佢曾大約講過內容我知, 我覺得冇乜野. 不過我自己就冇睇過, 可能唔同人有 ...

家姐有,也打算俾佢。但一兩本後唔知有什麼可看。HP set 已買,不過想遲多少少先俾佢睇怕佢之後唔肯看內容冇咁緊湊的。
How to train the dragon都系見EK家長suggest.

女女幾年級?
想搵類似風格作家的系列書?還是難易程度接近的書?

b3410 發表於 17-7-24 08:01
女女幾年級?
想搵類似風格作家的系列書?還是難易程度接近的書?

我想在風格著手。不是想一味深。想explore 唔同寫作手法和內容。我自己細個少看書,都系research EK家長們的推介。她即將升小一。Fancy girly 既書,一律沒有興趣。先感謝!
還有,要多謝這個開卷有益,我在這裡學習了如果讓女兒看書,也明白好看書對佢整體的語文發展幫助。

lui 發表於 17-7-24 08:08

我想在風格著手。不是想一味深。想explore 唔同寫作手法和內容 ...
女女好叻!

Ramona Quimby, Age 8 等一套Ramona 系列書,幾經典,作者Beverly Clearly的其他書都好睇。
有一套the worst witch, 都幾有趣,可以試一試。

還有就是Enid Blyton,David Williams的書,都好睇。

b3410 發表於 17-7-24 09:13
女女好叻!

Ramona Quimby, Age 8 等一套Ramona 系列書,幾經典,作者Beverly Clearly的其他書都好睇。

我見朋友d小朋友差不多年紀也看差不多的,是多看所以可以看得比較多文字既書。希望他愛看書的習慣可以延續一生。昨天在麥當勞吃晚餐(平時好少,因為在採排後表演前,又沒有其他食肆),女女吃完看書,之後走去我身邊看自己採排的片段,一位7、80嵗的婆婆走來摸摸枱面上的書。我以為他想坐下,結果他滿臉笑容說女女好叻,睇咁大本書。我連忙說他很喜歡看書的。婆婆離開後,我同女女解釋婆婆欣賞佢看書,因為有d小朋友玩手機,婆婆很久沒見過看書的孩子了。
我自己等阿女採排也帶住本書看。

b3410 發表於 17-7-24 09:13
女女好叻!

多謝介紹,剛去了書展買了David Williams Collection $462
Enid Bylton collection 10books $199

回覆 lui 的帖子

請問你買的DAVID WILLIAMS COLLECTIONS是7本套裝還是8本的?是在哪一個STALL買的呢?THANKS!!

醒目開學勳章

lui 發表於 17-7-24 12:49
多謝介紹,剛去了書展買了David Williams Collection $462
Enid Bylton collection 10books $199
...
套david walliams collection加咗好多,我仔小1時買咗套(嗰套有6本)只需$2xx,不過我仔都成日翻睇,到而家佢出新書都會睇。

wingsze23 發表於 17-7-24 12:54
回覆 lui 的帖子

請問你買的DAVID WILLIAMS COLLECTIONS是7本套裝還是8本的?是在哪一個STALL買的呢?THAN ...

系8本。在1A-E32

bobbob 發表於 17-7-24 13:10
套david walliams collection加咗好多,我仔小1時買咗套(嗰套有6本)只需$2xx,不過我仔都成日翻睇,到而 ...

等佢睇曬第時再買!

男仔同女仔又可能唔同, 我個仔鍾意 captain underpants, weird schools, flat stanley, 近排好迷, jeremy strong 的 my brother's famous bottom...總知係D 攪笑類嘅書多.

因為想佢嘗試下其他類型嘅書, 佢睇完ronald dalh's enormous crocodile 之後, 應該鼓勵佢睇邊本好? 試過 chocolate factory, fantastic mr fox 都失敗, david williams 嘅gangster granny 都係唔成功~

felesue 發表於 17-7-24 14:33
男仔同女仔又可能唔同, 我個仔鍾意 captain underpants, weird schools, flat stanley, 近排好迷, jeremy s ...

Geronimo 得唔得?如果你唔嫌少少淺可以magic tree house 同A-Z mystery. 我女對my weird school 冇火花(上年)

lui 發表於 17-7-24 14:37
Geronimo 得唔得?如果你唔嫌少少淺可以magic tree house 同A-Z mystery. 我女對my weird school 冇火花( ...
佢之前睇完thea stilton, 主動話想開始睇kingdom of fantasy, 點知睇咗大半本, 佢話好驚, 唔想再睇.. 所以, a-z mystery 或者HP 個D 類佢應該都未可以睇到住... 不過, magic tree house 都好等我買一兩本等佢試下ok 唔ok 先, thanks~ 不過, d 書有時會係佢地上年無興趣, 你今年拎番出嚟, 佢又會鍾意睇番, 我set weird schools 都係, 放咗大半年封塵嘅時候, 佢突然間發覺屋企無新書睇, 自己揾番出嚟, 又鍾意睇番咁...

felesue 發表於 17-7-24 14:53
佢之前睇完thea stilton, 主動話想開始睇kingdom of fantasy, 點知睇咗大半本, 佢話好驚, 唔想再睇.. 所以, ...

A-z mystery 唔驚架,你可以試下。仲有朋輩影響力也不少。佢地交流下,大家都會睇

醒目開學勳章

felesue 發表於 17-7-24 14:53
佢之前睇完thea stilton, 主動話想開始睇kingdom of fantasy, 點知睇咗大半本, 佢話好驚, 唔想再睇.. 所以, ...
可以試試andrew clements, judy blume, louis sachar嗰啲講校園生活嘅書,無咁刺激。

thanks bobbob and lui!