用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教材閱讀 看完Roald Dahl collection後有什麼書建議
樓主: lui
go

看完Roald Dahl collection後有什麼書建議  

csk 發表於 18-3-21 16:46
你囝囝可以試下Deltora Quest這系列的書,也幾吸引的。我兒子睇完Magic Tree House、Roald Dahl、未開Harry ...

其實 Alex Rider 不合小學生看的。

Olympian 發表於 18-3-21 18:39
其實 Alex Rider 不合小學生看的。

Alex Rider 我已經全套追完了。作者說因反應好,又再繼續寫落去,咁我緊係繼續追。不合小學生因為有好多暴力,又講好多殺手的內容,每支槍出場都會講型號特徵,搞到我都想上網check下,心智未成熟睇真唔多好,不過零色情。頭4本免強都可以,第5本及打後真係比較血腥。內容covered 歷史,政治,科技,小學生應唔多明。文字都深的。HP 文字內容都淺好多,內容都適合小學生。

醒目開學勳章

Olympian 發表於 18-3-21 20:14

Alex Rider 我已經全套追完了。作者說因反應好,又再繼續 ...
其實比起其他YA書唔算好成人啦,可能睇開美劇,呢類題材阿仔接受到,佢先前睇過套書個主角14、5歲就搞大個肚(不過應該無sex scene),有啲粗口滿場飛,我事後先知
原來作者續寫,我都覺得奇怪明明第10集已經係外傳,忽然又出第11集,我仔都話應該完咗,不過佢當然係照睇。

HP到後來故事比較黑暗,亦多人死或受tortured,所以有啲細路會唔睇住,等大個啲先睇。

回覆 Olympian 的帖子

阿囝睇Alex Rider是初中了,我覺得幾緊湊和好睇,好似少年版James Bond,之後佢睇書我也沒有一起看的了。前幾年佢大力推薦Game of Thrones,我都冇睇。
我覺得Deltora Quest series 適合四至六年級小學生看,作者是Emily Rodda,情節幾豐富,有些魔幻和歷奇,男女仔都啱。

Andrew Clements的書也很適合高小學生,環繞校園生活,同幾搞笑的。Frindle, The Report Card, No Talking, The Laundry News,我和阿囝都很喜歡。

csk 發表於 18-3-22 12:04

阿囝睇Alex Rider是初中了,我覺得幾緊湊和好睇,好似少年版James Bond,之後佢睇書 ...

謝謝你和bobo 的介紹

醒目開學勳章

csk 發表於 18-3-22 12:04

阿囝睇Alex Rider是初中了,我覺得幾緊湊和好睇,好似少年版James Bond,之後佢睇書 ...
講真唔多推介a song of ice and fire 俾學生,太多色情同暴力(including incest and paedophile), 對學生(even 中學生)太重口味
andrew clements 啲書我都覺得適合小學生,主要講返學生校園生活,無咁沉重,推介過比阿仔同學,可能封面唔多吸引,無乜人吼。

想請教各位,Harry potter字太細和故事太長(但用字比較淺白),有無類似的英文科幻書籍可以介紹給P3 男仔?

Lingfung813 發表於 18-10-23 10:25
想請教各位,Harry potter字太細和故事太長(但用字比較淺白),有無類似的英文科幻書籍可以介紹給P3 男仔? ...

其實你孩子最近睇開哪些書?

如果怕字細,會否考慮買 Kindle 及 HP ebook 下載到 Kindle 睇?到時可選擇大些的字體而且也沒有實體書的厚度感,從而解決小朋友懼怕厚書的心理障礙。

另外,你孩子有否看過 The Land of Stories 及 Percy Jackson 系列?(如孩子有玩 Minecraft, 可以考慮 Mark Cheverton 寫的 Minecraft fiction 。)

再淺薄些的有 Beast Quest 或類似系列的書小三男生仍會迷。

因你已在考慮HP,相信 Magic Treehouse 可能已對你孩子太淺白。

回覆樓主:

會睇名著嗎?Dune 不錯,反而Sherlock Holmes 我小朋友話悶

回覆樓主

Grace Lin 的書滲入了一些中國文化原素,幾好睇,也適合高小學生。我的小朋友很喜歡。

回覆樓主

呀!仲有Nancy Drew

Christi 發表於 17-7-23 17:49
作者其他作品,例如Matilda, the Witches ?

呢兩本我都覺得好睇

csk 發表於 18-3-21 16:46
你囝囝可以試下Deltora Quest這系列的書,也幾吸引的。我兒子睇完Magic Tree House、Roald Dahl、未開Harry ...

請問Percy Jackson與 Harry Potter 程度是否接近,阿女學校正在教希臘的單元,她想借來看。

cherrieshum 發表於 18-12-16 18:31
請問Percy Jackson與 Harry Potter 程度是否接近,阿女學校正在教希臘的單元,她想借來看。
...

Percy Jackson lexile 600幾,我估比Harry Potter 易。我都想知Percy Jackson 係咪對女仔都好有吸引力呢?我諗住先推介Land of stories, 下一步Percy Jackson

cherrieshum 發表於 18-12-16 18:31
...

如想找 Greek Gods 相關的故事書而又要比起 Percy Jackson 更淺的話,可以考慮 Hopeless Heroes by Stella Tarakson(這套書包埋 audio books 供下載):

bobbob 發表於 18-2-22 13:04
睇嚟你仲勤力過你仔,我就無乜點睇過阿仔睇嘅書,興趣唔同

如果你仔鍾意睇alex rider呢類spy kids ...

睇左幾本Cherub...真係幾好睇。

Olympian 發表於 17-8-30 14:03
回覆 bobbob 的帖子

係呀,成套睇晒...除了Danny 果本。一年級暑假一口氣睇完,唔知做咩突然勁左。

請問pokemon係邊度買,thx

B樂 發表於 18-12-23 06:49
請問pokemon係邊度買,thx

book depository有set

LeeCC 發表於 18-12-23 12:41
book depository有set

thx