用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 delete
樓主: 964000
go

delete   [複製鏈接]

samsam123321 發表於 17-8-1 21:34
咁夠竟係一定要學好中文定尤得父母決定?你有咩authority 指點人地學定唔學? ...

我無指點,我一早講是價值判斷,我亦不會評論個別人士。

以我的判斷,認為咁做係大失良機,poor judgment. 你可以認為沒有大失良機, very good judgment 也可以。我一早說你不同意也OK的。

Artie 發表於 17-8-1 11:37
識多一種語言冇壞。
小女上年在紐約做了四個月的 intern ,僱主僱用她時,會否中文並非考慮因素,但卻又剛 ...

系加拿大多倫多和溫哥華好多餐廳的餐牌乾脆連英文都唔寫,全部系簡體中文。

golfwu 發表於 17-8-1 23:16
系加拿大多倫多和溫哥華好多餐廳的餐牌乾脆連英文都唔寫,全部系簡體中文。

...

其實有些餐廳,會另外印一個中文餐牌比華人睇。

咪話使唔使學中文,唔需要拗。人地仔女,使唔使英文好,使唔使追求學術好,使唔使栽培體藝,一概尊重人地睇法。

有朋友家長話,咁多官津免費學校,點解要讀直私國際,好似個個月供樓咁供十幾年。佢咁唸無問題,我和她無需要樣樣嘢有共識。

Artie 發表於 17-8-1 11:37
識多一種語言冇壞。
小女上年在紐約做了四個月的 intern ,僱主僱用她時,會否中文並非考慮因素,但卻又剛 ...

我老公的所有同事沒有一個識中文,不能寫、講和讀中文,但全部高薪厚職,全部用英語溝通,在港生活完全無問題,如果英語唔掂,無論係香港、係外國都好難生存。話雖如此,小朋友將來畢業後出來做事,所面對的環境難以估計,學好些中文,起碼識講、寫、讀,基本溝通我認為已經足夠。
諗番以前自己讀書時用太多時間背書、背詩、文言文,依家一d都唔記得,又用不著,好浪費時間!

回覆 phoebechong1111 的帖子

甚有同感!
其實識中文又點,中學中文好唔等於20年後中文也好。
學習態度最重要

AMWLee 發表於 18-4-11 23:03
如果你將來上司係外國人(以英文為母語的外國人),英文差過你,佢會否成世抬唔起頭做人呢?亦是否好大機會 ...

我見到利君雅都心理不平衡,佢廣東話説得好過我十倍,咬字清晰到

李大人 發表於 18-4-11 19:42
如果你將來上司係外國人,中文好過你,你成世抬唔起頭做人,亦好大機會心理唔正常 ...

老外上司中文好,我未有經驗。但記得看過電視節目,介紹一個外籍女孩,隨父母來香港生活,入了某 IS ,媽媽和女兒,普通話都說得比本地人標準。

回覆 planetearth 的帖子

張彥加需修讀關於中藥的課程,才能成功畢業。課程卻要求學生用中文熟讀各種藥材,教材亦涉及大量中文,令她感到憂慮,「驚已經輸在起跑線,又蠢,又唔識寫啲字。驚handle唔到,可能有時知,但去到exam冇得話你知,點都要寫到出嚟。」

唔想學中文中學去讀國際學校,大學居然去讀中醫!可笑。

golfwu 發表於 18-4-13 22:31
回覆 planetearth 的帖子
只是選錯科
‹ 上一主題|下一主題