用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 OU vs 樹仁
樓主: Chanv
go

OU vs 樹仁 [複製鏈接]

傷心酸辣粉 發表於 17-7-25 00:07

如果真的無得揀,揀OU吧,我以前讀書既同學話SYU 已經慢慢變左做學店,學習氣氛唔好
你識人讀緊?教緊?

nillnill 發表於 18-7-16 16:31
樹仁的歷史、中文、新聞都可以選。新聞,可以報埋珠海,睇下邊間收你先
...
珠海就免嘞。樹仁新聞同社工最出名,英文都唔差。
講返正題,樓主話個仔唔鍾意讀書,其實我覺得入到大學求其讀一科為個學位,並唔係好事。係我就寧可做下野先諗清路向,好過虛度4年光陰同學費又唔開心。咪以為SY同OU可以hea讀,讀唔掂一樣fail,甚至趕出校。

mannewliv 發表於 18-7-26 19:01
珠海就免嘞。樹仁新聞同社工最出名,英文都唔差。
講返正題,樓主話個仔唔鍾意讀書,其實我覺得入到大學求 ...
我覺得你選擇人,人選擇你而已。既然想選新聞,所以叫樓主既報樹仁,又報珠海作為保險。樹仁有大學之名,當然好睇。利申:十數年前珠海畢業,之後過港大碩士,出來社會已久,今日都為人父母,覺得兩間都收當然先選樹仁,但不是必然。

nillnill 發表於 18-7-26 21:43
我覺得你選擇人,人選擇你而已。既然想選新聞,所以叫樓主既報樹仁,又報珠海作為保險。樹仁有大學之名,當 ...
咁都有道理,但我只係覺得,唔鍾意讀書,就唔好勉強,奉勸樓主唔好為咗一個學位,令小朋友唔開心幾年。老實講,讀得唔開心,可能成績好,結果攞個2:2甚至3出嚟,無意思。
‹ 上一主題|下一主題