用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 OU vs 樹仁
go

OU vs 樹仁

只得19分,如果入唔到8大,請問OU同樹仁應該讀邊間,因阿仔唔係勤力讀書既人,唔會讀副學士,讀副學士只會浪費金錢。

回覆樓主:

興趣 行先。。或東華職業冶療,己認可,約共50萬好似每年三萬資助估約38萬。。Dse有15分部份課程有獎學金,首年24000元。。詳細入 東華學院設三萬元入學獎學金

brother4 發表於 17-7-23 09:50
興趣 行先。。或東華職業冶療,己認可,約共50萬好似每年三萬資助估約38萬。。Dse有15分部份課程有獎學金, ...

因為佢只想讀文科,所以唔會讀東華,如果放榜派左OU, 就要2選1, 樹仁或OU

回覆樓主:

東華有文科,估佢唔到

Chanv 發表於 17-7-23 12:02
因為佢只想讀文科,所以唔會讀東華,如果放榜派左OU, 就要2選1, 樹仁或OU
...
樹仁

Chanv 發表於 17-7-23 12:02
...
如果一定要文科....咁當然是選榭仁啦 ? (榭仁多文科)

樹仁

回覆樓主

唔該晒咁多位,想問下如果讀英文科,邊間認受性高啲?謝謝你!

如读
英文我想
19分好有机会入lingnan

OU/SHUYAN真

不知
边间好

回覆樓主

OU / SYU 出來好難搵工

hksarhksar 發表於 17-7-24 11:19
如读
英文我想
19分好有机会入lingnan

真係希望入到嶺南,只係作最壞打算,因為樹仁已有Offer,如jupus派左OU,就要2選1,如jupus派唔到位,就無得揀,唯有樹仁

傷心酸辣粉 發表於 17-7-24 11:28
OU / SYU 出來好難搵工

我都知,但如果無得揀,都會讀

回覆樓主:

好奇,英文科在大學教什麽?是否英國文學?

brother4 發表於 17-7-24 11:48
好奇,英文科在大學教什麽?是否英國文學?

應該係英國文學,其實我都唔係好知,只希望佢有大學讀已經滿足

Chanv 發表於 17-7-24 13:38
應該係英國文學,其實我都唔係好知,只希望佢有大學讀已經滿足

有大學

Chanv 發表於 17-7-24 11:38
我都知,但如果無得揀,都會讀

讀左四年,用左咁多錢都搵唔到工/搵d唔洗大學學位都做到既工,不如出來做幾年野,用mature applicant 既身分報大學啦,到時有工作經驗,易報好多。或者HD /assoo 搏一搏啦

回覆樓主:

同埋如果自己唔係一個勤力既人,讀OU / SYU 低GPA仲衰!
Jupas 放左咩呀

回覆樓主

同埋讀英文,又唔代表教到英文,加上依家常額教席越黎越少,三思。

大學學歷氾濫成災, 而家學校請人(我諗好多公司包括政府機構), 唔單止睇大學學歷, 還會睇DSE成績去決定請唔請.

傷心酸辣粉 發表於 17-7-24 20:34
讀左四年,用左咁多錢都搵唔到工/搵d唔洗大學學位都做到既工,不如出來做幾年野,用mature applicant 既身 ...

讀完中學出黎做野同讀完大學出黎做野點都唔同,就算做咩都好,讀完大學做幾年野起碼有升職機會,如果中學就一定唔會升得好高,因為自己知道無個學位就算做2,30年野都唔會點升,所以點都要讀。