用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請教:SPCS vs GHS
樓主: kochiman2004
go

請教:SPCS vs GHS  

elbar 發表於 17-8-6 08:45

正所謂百貨迎百客,你較喜歡 BPS, QES, 張祝珊,保一 等冇宗教 ...
無宗教真係少啲煩嘢.

不過係有人鍾意二分法, 非黑即白, 個人唔係咁睇囉 : 唔喜歡宗教唔代表唔可以入讀. 教學唔係傳教兩者不可混為一談也. 大把人和而不同, 各取所需不知幾咁安樂. 無必要為咗少少唔同而放棄一間好學校. 所謂教學團體的宗教背境好多人根本唔會理會.

os_ecu 發表於 17-8-7 12:02
無宗教真係少啲煩嘢.

不過係有人鍾意二分法, 非黑即白, 個人唔係咁睇囉 : 唔喜歡宗教唔代表唔可以入讀.  ...
咦,即係唔鐘意宗教但係又想讀,讀咗之後又嫌學校唔應該借政府資源去傳教,一句講哂:我唔鐘意宗教但想讀名校

CheungAA    發表於 17-8-8 08:52

Eat_Sleep_Play 發表於 17-8-8 04:13
咦,即係唔鐘意宗教但係又想讀,讀咗之後又嫌學校唔應該借政府資源去傳教,一句講哂:我唔鐘意宗教但想讀名 ...

嗱, 你呢啲又係啲無謂既二元思維嘞, 你搵個老婆都唔係鍾意晒佢全部嘢架啦

事有輕重緩急, 你自己把"稱"量過度過邊 part 重要既夠高分咪去馬囉. 唔鍾意嗰個宗教佢又唔"太" 影響到你既其實都係一個選擇嚟. 呢個世界並非 "非黑即白" 的.

os_ecu 發表於 17-8-8 10:26
嗱, 你呢啲又係啲無謂既二元思維嘞, 你搵個老婆都唔係鍾意晒佢全部嘢架啦

事有輕重緩急, 你自己把"稱"量 ...

娶個唔完美嘅老婆係理解, 娶之前優點蓋過缺點, 同埋可以過到人世先去馬簽字。

結左婚之後, 份"家用"老婆來扮靚只比個老公帶出去威。 但另方面就"唱"個老婆唔識煮飯唔肯做家務! 咁其實個老公想點丫!
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

gracelam 發表於 17-8-8 11:03

娶個唔完美嘅老婆係理解, 娶之前優點蓋過缺點, 同埋可以過到人世先去馬簽字。

結左婚之後, 份"家用"老婆來扮靚只比個老公帶出去威。 但另方面就"唱"個老婆唔識煮飯唔肯做家務! 咁其實個老公想點丫!
照計你讀得嗰間學校就梗係唔會唱衰佢, 不過有啲人又真係又要威又要戴頭盔 (讀一條龍無呈分宜資又要出去叩其他學校), 用對腳去投下不信任既一票大有人在.

學校出到唔到好成績 (even你好 buy 佢既宗教教出學生好好品德) 你又會唔會唱衰佢呢, 又 ?

choose GH

ericby 發表於 17-8-8 17:13
choose GH

朋友亦己選德望,謝謝大家。