用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請教:SPCS vs GHS
樓主: kochiman2004
go

請教:SPCS vs GHS   [複製鏈接]

其實宗教科通常都係教人做善事, 同官校既德育科類似, 只係佢地以宗教角度出發, 而且亦係"教育"既一種, 我又唔認為有乜問題

至於宗教活動...... 其實當體驗吓, 學習吓包容唔同自己意見既行為, 都係一件好事吖.

坦白講, 我唔介意子女花多一點時間學習如何做"好人", 我亦寧願佢地日後做過"平庸既好人", 多過想佢做過"邪惡既尖子".

如果真係介意, 真係唔好去搵呢D學校, 或者索性唔讀中學, 申請 home schooling 再搵人幫子女專科專補好了.

不過如果唔經學校報考DSE, 好似唔可以參考JUPAS喎? (我記得好似係咁, 未再查証)

KK07    發表於 17-8-4 18:30
Ktfk    發表於 17-8-4 13:34
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

I think we are not in the same bandwidth. 我講緊係大原則既問題,拿納稅人資助既學校,不可‘強迫’學生做宗教活動,私校可以。你地就只講個別既例子。正如我說總統不可太大權力,要有一民選國會制衡;你地就話依家既總統做得好好,係好人尼架,你叫要有國會去制衡佢係唔啱架。

再舉一誇大例子,某宗教團體問政府拿資助去派米,但派米時要‘强迫’你信教才可拿米。你地又話做善事有乜問題。宗教那5分,又係你地麻木了覺得冇問題。

我聽說有宗教學校中午強迫學生要食素,強迫學生去mass,不知真假。如屬實,"強迫"就係過了線。

回覆 os_ecu 的帖子

音小作為私校, 有特定的使命及全港收生, 一切公開, 願者考入. 這些私校, 可讓大家多一個選擇, 也不為過吧?

os_ecu 發表於 17-7-28 10:04
又唔係話真係好抗拒, 揀學校主要都係睇 成績 校風 校舍 師資.

但宗教佔既比重如果係"太過份"的話, 你佔用 ...

就是因為有不少家長有你這想法,所以小一自行宗教分不能取消

Forgetmenot999 發表於 17-8-5 08:31

Forgetmenot999 發表於 17-8-5 08:31

其實咁介意有宗教的學校,真係唔好勉強自己去揀。

大家換個角度睇会唔会好啲呢!

其實納稅人當中有啲係冇宗教, 有啲係信宗教A, 有啲係信宗教B, ...

咁用番依啲納稅人嘅錢資助番呢類宗教或者冇宗教學校有乜問題! 反而如只資助冇宗教嘅學校, 就輪有宗教ABC背景嘅納稅人又會有嘢講, 係咪!

lawsonmoon 發表於 17-8-4 19:05
I think we are not in the same bandwidth. 我講緊係大原則既問題,拿納稅人資助既學校,不可‘強迫’學生 ...
可能我哋真係唔同bandwidth.  大家討論下,唔好介意。
你講嘅大原則我都好同意,拿納稅人嘅錢去資助教會傳教當然唔應該係中華人民共和國香港特別行政區發生。 但我哋唔可以完全抹殺歷史。正如我之前講過教會辦學歷史,殖民地政府點解要資助教會辦學。

我呢個大媽所理解係教會開始辦學校孤兒院傳教等活動,全由自己出錢,然後殖民政府走嚟話撥地俾教會起學校,然後又多D資助並要教會跟足政府規定嘅課程,然後到今日我哋批評人哋傳教。係咁嘅歷史背景下,我真心覺得唔公平囉!  

喂! 你走入人屋企話自己唔夠住,俾錢人裝修間多幾間房一齊住,住到第二代,然後話人哋唔應該住係間屋到喎!

歷史問題要解決,方法多的是。我亦相信正進行中,回歸二十年,新增的學校有幾多間教會學校? 其實我好懷疑再過三十年,香港仲有冇教會學校。 正如樓上有家長講,介意有宗教課嘅咪唔好揀教會學校,起碼目前仲有呢個自由。

我不會再就此再講了,騎劫咗樓主呢個平台, sorry.  By the way, between SPCS and GHS, I'll pick SPCS, cause the school uniform is more beautiful and the school fee is lower

2jkidsfather    發表於 17-8-7 09:31

KK07 發表於 17-8-5 15:09
可能我哋真係唔同bandwidth.  大家討論下,唔好介意。
你講嘅大原則我都好同意,拿納稅人嘅錢去資助教會傳 ...

os_ecu 發表於 17-8-3 14:38
音小係我見過咁多間之中最濃厚的, 佢啲老師誇到話佢哋考試成績好要多謝上帝 (面試時親口同我講).

好老實, ...

這裡很多網友辛辛苦苦叩到個位都是感謝主的,在他們而言,是理所當然、自然不過的事

os_ecu 發表於 17-8-3 12:07
同意你所講,

都係嗰句, 用得政府/社會 "資源"攪學校, 就應該集中火力辦學, 要傳教可以但係末節亦不能太過 ...

正所謂百貨迎百客,你較喜歡 BPS, QES, 張祝珊,保一 等冇宗教中學亦無不可

Felix223    發表於 17-8-8 12:27

elbar 發表於 17-8-6 08:45

正所謂百貨迎百客,你較喜歡 BPS, QES, 張祝珊,保一 等冇宗教 ...

Agree

elbar 發表於 17-8-6 08:45

正所謂百貨迎百客,你較喜歡 BPS, QES, 張祝珊,保一 等冇宗教 ...

至敝呢... 呢幾間又未係佢柸茶...

Ktfk 發表於 17-8-6 09:51

可能心態已改變

真係辛苦哂……-个礼拜上果次宗教堂,-年去-两次彌撒/崇拜,真係好辛苦咩?强逼好似言重左d......我本人十二分討厌音樂課,我就反而真係觉得学校要“强逼”我上音樂堂好辛苦。。宗教堂當故事堂啫~真係,仲可以選無宗教既学校~~好自由。我女小-抽学校,我都無宗教分,又無心裏唔舒服,觉得酸溜溜~

joyjoyparent 發表於 17-8-4 23:56
回覆 os_ecu 的帖子

音小作為私校, 有特定的使命及全港收生, 一切公開, 願者考入. 這些私校, 可讓大家多一 ...
的確係給家長多一個選攞, 但我只發覺, 唔知係咪因為年年佢最早收人都有幾多人take, 最後[我識既]都係跳晒船無人揀佢.

同埋佢自稱係音樂小學 (個 auditorium 超靚), 點解年年啲校際音樂節,青年音樂匯演, 都唔係好見佢哋出賽, 係乜嘢原因呢 ?

os_ecu 發表於 17-8-7 09:20
的確係給家長多一個選攞, 但我只發覺, 唔知係咪因為年年佢最早收人都有幾多人take, 最後[我識既]都係跳晒船 ...
我又想問吓:
香港大學: 依家大部份讀呢間大學既學生都唔係香港人, 叫係咪應該改名?

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 hkpapa852 的帖子

再講大 d , 住係香港都唔可以叫自己係香港人啦.

hkpapa852 發表於 17-8-7 09:54
我又想問吓:
香港大學: 依家大部份讀呢間大學既學生都唔係香港人, 叫係咪應該改名?
嚮香港既第一所大學, 叫香港大學好正常啊.

Ktfk 發表於 17-8-6 09:51
咁又未必, 最怕眼高手低唧.
‹ 上一主題|下一主題