用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請教:SPCS vs GHS
樓主: kochiman2004
go

請教:SPCS vs GHS  

hkpapa852 發表於 17-7-28 09:44
如果真係咁抗拒宗教.... 咁咪搵D無宗教既學校囉, 有官校, 有PLK, 有TWGH...... 仲有大把選擇

其實培正,  ...
又唔係話真係好抗拒, 揀學校主要都係睇 成績 校風 校舍 師資.

但宗教佔既比重如果係"太過份"的話, 你佔用緊政府資源我又會覺得係有點公器私用. Just my two cents.

Thank you.

宗教這課題 ...

其實學校辦學很清楚, school vision / mission / motto 已彰顕其意向。

從資源/公帑私用的説法去想,那直資 DGS , HY,  SPCS等又如何説呢?一方面係家長自己掏荷包比學費,那家長小朋友非屬該宗教是否可大條道理向所有宗教 matter say No ....  好似唔係,同去飲茶 shopping 唔同。

宗教靈修也是一種培育,當然對每人value 不同,故此"多少"這是很主觀,各人看法不同。其實再多都多唔過一些重視體藝的學校,一講"操水",大家都知咩一回事。講到尾,你buy就鍾意, 唔buy 就一定唔鍾意,到頭來兼顧不下,影响到成績就更唔鍾意。

基本上,mean d 講,願者上x囉。

Ktfk 發表於 17-7-30 10:02
宗教這課題 ...

其實學校辦學很清楚, school vision / mission / motto 已彰顕其意向。
民權意識高既地方係好難想像可以咁既! 不是俾錢入學既問題或什麼 "[size=23.8064px]願者上x囉"。

[size=23.8064px]係納稅人會問點解要俾錢支持某一宗教在學校傳教? 私校就冇問題。

lawsonmoon 發表於 17-7-30 16:46
民權意識高既地方係好難想像可以咁既! 不是俾錢入學既問題或什麼 "願者上x囉"。

係納稅人會問點解要俾錢支 ...

exactly, 用政府資助去傳教點都講唔通。所以好多學校雖有宗教背景,但都會避免宗教色彩太過濃厚的。學校係教學地方不能太本末倒置。

早會念下經無妨,但如果有“太多”宗教儀式又 compulsory 嘅話個人真係有保留

唉... 個制度/system 行咗咁耐.... 今時今日一般家長... ( 無奈 )

要嚴肅講,小學宗教分個五分就更不應啦,已經迫使好多人就範,又或者被剥削入學機會...

anyway, both schools are good school. Mine without religious background and hence need to take time to digest this arrangement.Not disgusting but just worry it takes much time in the 6 years.

我小學中學讀基督教學校,女兒小學中學在天主教學校就讀。但我哋都沒成為教徒。 每週一節宗教課,每天早禱會其實真係佔好少時間。記憶中早禱會+morning assembly主要講校務。所以非教徒家長真係唔駛擔心。
另一方面,宗教課真實係道德+倫理+宗教。導人向善為主,我覺得很好喎,教育本來就不應只係學術,包括教導"向善"都重要。

我不太同意說用政府資源俾教會辦學傳教是不公平,咁講係本末倒置。教會係香港開埠首先辦學,開宗明義傳教兼教當時絕大部分文盲的孩子認字,當時殖民政府冇資源去搞教育,所以鼓勵教會辦學校,後來政府慢慢收回權力,包括規定世俗教育(即非宗教)的課時。時至今日,教會學校,官校,愛國學校....所得資源喺一樣。

Felix223    發表於 17-8-3 14:49

KK07 發表於 17-8-2 12:34
我小學中學讀基督教學校,女兒小學中學在天主教學校就讀。但我哋都沒成為教徒。 每週一節宗教課,每天早禱 ...

「我不太同意說用政府資源俾教會辦學傳教是不公平,咁講係本末倒置。教會係香港開埠首先辦學,開宗明義傳教兼教當時絕大部分文盲的孩子認字,當時殖民政府冇資源去搞教育,所以鼓勵教會辦學校,後來政府慢慢收回權力,包括規定世俗教育(即非宗教)的課時。」

說得很好。

社會富裕了就嫌棄教會學校浪費你時間,同過橋抽板有乜分別?

blueaqua    發表於 17-8-2 17:30

siden 發表於 17-8-2 16:22
「我不太同意說用政府資源俾教會辦學傳教是不公平,咁講係本末倒置。教會係香港開埠首先辦學,開宗明義傳 ...

可能有些網友不太了解教會在港辦學的歷史

小女就讀的小學中學, 由校友、家長到學生都很感激修女們當年遠渡重洋, 離開自己家人親友, 來到南中國辦學

她們在香港度過一生, 為本地教育的貢獻難以計算

她們住在校園內, 為學校幾乎是全天候付出

利申:一家都沒有宗教信仰

siden 發表於 17-8-2 16:22
「我不太同意說用政府資源俾教會辦學傳教是不公平,咁講係本末倒置。教會係香港開埠首先辦學,開宗明義傳 ...
Siden, 多謝意見。 就我個人而言,我為女兒選校首選教會學校。其寶普世價值很多源自宗教,俾多個機會小朋友接觸係好事。

MC1128 發表於 17-8-2 17:26
可能有些網友不太了解教會在港辦學的歷史

小女就讀的小學中學, 由校友、家長到學生都很感激修女們當年遠 ...

Same thought

我小學中學讀基督教學校,女兒小學中學在天主教學校就讀。但我哋都沒成為教徒。 每週一節宗教課,每天早禱 ...
這是價值觀不同,十個人可以十個都唔同。在這不詳談個別宗教,並不適合。神多數做好事,做壞事既多數係人。世上其中最大既三個宗教,其實係同一個神,都叫人向善,但你看看以前既UK同愛爾蘭,現在既中東。多了解歷史,特別中世紀歷史,你會知道政教合一可帶來既災害,係人做成。所以點解美國要寫明政教分離! 政府學校不可宣揚宗教。私校當然冇問題啦,宗教自由麻。試想想有D宗教連宗教自由都接受唔到,怎樣看信其他教的人?!
政府資助宗教團體做服務當然冇問題,但有條線。政府撥地既教會醫院不會強迫你去一些宗教聚會吧!

lawsonmoon 發表於 17-8-3 11:33
這是價值觀不同,十個人可以十個都唔同。在這不詳談個別宗教,並不適合。神多數做好事,做壞事既多數係人。世上其中最大既三個宗教,其實係同一個神,都叫人向善,但你看看以前既UK同愛爾蘭,現在既中東。多了解歷史,特別中世紀歷史,你會知道政教合一可帶來既災害,係人做成。所以點解美國要寫明政教分離! 政府學校不可宣揚宗教。私校當然冇問題啦,宗教自由麻。試想想有D宗教連宗教自由都接受唔到,怎樣看信其他教的人?!
政府資助宗教團體做服務當然冇問題,但有條線。政府撥地既教會醫院不會強迫你去一些宗教聚會吧!
同意你所講,

都係嗰句, 用得政府/社會 "資源"攪學校, 就應該集中火力辦學, 要傳教可以但係末節亦不能太過份. 咁講亦唔係乜嘢過橋抽板. 你受得subsidy就要受規範.

呢條界線我見到好多教會辦學團體都可以拿捏得好好的.

os_ecu 發表於 17-8-3 12:07
同意你所講,

都係嗰句, 用得政府/社會 "資源"攪學校, 就應該集中火力辦學, 要傳教可以但係末節亦不能太過 ...
係,大部份都做得0K。我亦不是說這兩校不好,因為不清楚真實情況。我只是說原則問題。

其实有边间宗教学校特別“过份”?我自己基督教小、中学大;阿大天主教中学;阿妹基督教中学……屋企無—个係教徒~早会、宗教堂、-年-两次弥撒/崇拜~洗乜禁反感?

宗教氣氛最濃既我心中有滙基九龙東同基督教音樂学校~

Ktfk    發表於 17-8-3 14:32

Yanamami 發表於 17-8-3 13:22
其实有边间宗教学校特別“过份”?我自己基督教小、中学大;阿大天主教中学;阿妹基督教中学……屋企無—个 ...
音小係我見過咁多間之中最濃厚的, 佢啲老師誇到話佢哋考試成績好要多謝上帝 (面試時親口同我講).

好老實, 當堂 O 嘴 !  考得好唔係應該多謝老師教導,多謝自己努力,或者多謝父母支持既咩 ?

Yanamami 發表於 17-8-3 13:22
其实有边间宗教学校特別“过份”?我自己基督教小、中学大;阿大天主教中学;阿妹基督教中学……屋企無—个 ...
講得啱。教會學校裏的宗教活動真係好小兒科。我女話去Mass時係最佳瞓覺時間

講得太好!教會自開埠以來,都為香港教育努力及貢獻,怎能說成「政府俾資源教會傳教」,這是本末倒置嘅講法。
好坦白,沒有人強迫家長把小孩放在教會學校成長,選擇權仍在家長手上。
我本身也在教會學校成長,一星期一至兩節嘅宗教課,俾我學懂怎樣待人,全是導人向善,教育從來唔係只教授課本知識,還有做人嘅態度。

lawsonmoon 發表於 17-8-3 11:33
這是價值觀不同,十個人可以十個都唔同。在這不詳談個別宗教,並不適合。神多數做好事,做壞事既多數係人。 ...
論宗教黑暗面這課題太大了,亦不切合本主題。你舉嘅例子亦唔太合適。美國政府學校不宣揚宗教,香港政府學校亦不宣場宗教。 百多年前宗教學校本來係免費私校,人哋教聖經,英文,科學。係殖民政府鼓勵教會辦學,當時一家官辦學校都冇。後來政府為求解決缺乏學校問題而去資助宗教學校,亦規定佢哋要教其他學術科,咁先慢慢解決教育問題。到今天,資助的宗教學校所有課程要跟政府規定,加咗嘅宗教課及活動係額外嘅,話佢用政府資源傳教其實係對教會不公平。
至於你講的政教合一及人做成災害,其實所有學校如有個差的校長,都可以係災難,包括保良局,東華三院學校,xx紀念中學。

我不是教徒,甚至對聖經懷疑,但我對來港辦學的神職人員萬分欣賞尊敬。