用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 芬蘭航空轉機去倫敦
go

芬蘭航空轉機去倫敦 [複製鏈接]

如題 : 今年9月買左芬蘭航空, 我留意到尼間航空公司好多時都遲起飛成個鐘, 咁到了芬蘭轉機, 會吾會班機吾等就走左, (有二個鐘頭轉機) 因第一次搭轉機比較擔心及轉機難搵閘口嗎?囡囡要帶幾多歐羅傍身呢?吾該各位
   2    0    0    0

兩個鐘頭轉機應該夠用,如果到時候時間緊迫(例如只是剩下 1 個小時),可以找機場人員說你要趕上飛機,需要現在過安檢。通常都可以安排你立即過安檢,甚至會帶你去閘口。

轉機其實唔恐怖,都唔困難,Helsinki Airport 兩大 Terminals,得 29 個 gates。上年我轉機我父母都好驚,之後發現原來咁容易咁輕鬆。按指示行就得。

https://www.finavia.fi/en/helsinki-airport/terminals/

至於歐羅,應該沒有太大機會用到。你得 2 小時轉機。如果 delay 的話,航空公司通常會立即安排你乘搭下一班機。

不過 Finnair 係全球第 5 準時嘅航空,我搭 Emirates (第 31)都 touchwood 冇 delay 過,你都應該安全。

1998Ruby1998 發表於 17-7-22 20:07
兩個鐘頭轉機應該夠用,如果到時候時間緊迫(例如只是剩下 1 個小時),可以找機場人員說你要趕上飛機,需 ...
吾該你

AY70 嘅A350係原機去london (當然要落機再上機)所以香港delay helsinki去london都會delay 但我搭咗3年都準時

回覆樓主:

好彩朋友去都冇問題,第一次還用輪椅服務唔放心,考慮um 服務。。。另好奇一問,要轉機但不算最平,點解要選佢?

teen嘅價平好多,轉機去london時間最快
‹ 上一主題|下一主題