用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖瑪加利男女英文中小學 SMCESPS 的 今年DSE成绩?
樓主: okanita
go

SMCESPS 的 今年DSE成绩?

snoopy123456 發表於 17-8-27 12:22
好似冇中文同數學LEVEL 5或以上的比例。。。
弟一張SLIDE  TOP3/4 學生,即係有幾多人有類似成績呢? 75/10 ...

我校無可能中文LEVEL 5 高過全港水平架.

而數學是比前2屆差左. (LEVEL 5 )

但通識進步左.
其實係一家四口子

回覆 一家三口 的帖子

關唔關師資問題?如老師轉左人?

snoopy123456 發表於 17-8-27 13:02
回覆 一家三口 的帖子

這個就不大清楚啦!
其實係一家四口子

snoopy123456 發表於 17-8-27 12:22
弟一張SLIDE  TOP3/4 學生,即係有幾多人有類似成績呢? 75/10 ...
留意一点, 3322是中英要>=3,而數常是>=2, 所以中文2分近100%是沒用的,好彩3分的也有72%,而且未计那些学生不考DSE中文而考GCSE 中文 (像第一張slide 那两位學生), 所以3322率是72%, 但能合资格申請3大的人數应遠大於72%, 因SMC有成20幾%是NCS, 而且佢地过去都有过100% GCSE中文 A*的成绩记錄.
但Math >5 低於平均就真好不好...  

回覆 twhkleung 的帖子

MATHS。。。係啦,真係。。。MATHS唔係佢地強項嗎?學校冇解釋?

同意,不過每年合資格上大學的多過學位供應,最后幾多人上到三人呢個數字都好有指標性去同他校比較。唔知大家有冇呢方面資料呢?

snoopy123456 發表於 17-8-27 16:50

MATHS。。。係啦,真係。。。MATHS唔係佢地強項嗎?學校冇解釋?
今屆的希望未来几周会在內部听到. 你是SMC家長吗?

是今年小一家長~ 請多多指教!你呢?

newmoneybank 發表於 17-8-27 19:44

是今年小一家長~ 請多多指教!你呢?

我都系新来第一年,过是S1。 DSE对你小朋友来說好似人仲早,但知到下中学部情况都系好事泥!

twhkleung 發表於 17-8-27 22:01
我都系新来第一年,过是S1。 DSE对你小朋友来說好似人仲早,但知到下中学部情况都系好事泥!
...

其实楼主呢个post和似放錯左泥小学部,希望大家不要介意

其實都唔算早。一條龍校,預左唔會跳走。學校發展,師資,畢業生成績以至畢業去向會好影響打算比小朋友入讀的家長。名氣可能係其次。
不過,有此成績,同意smc 係band 1 校嗎?

唔明點解咁多人話中學部冇小學部咁好???係邊方面呢?

twhkleung 發表於 17-8-27 15:19
留意一点, 3322是中英要>=3,而數常是>=2, 所以中文2分近100%是沒用的,好彩3分的也有72%,而且未计那些学生不 ...
除gcse 中文,學生可否用外語考試成績計呢?外語成績非常出色喎,:)

snoopy123456 發表於 17-8-27 23:13

其實都唔算早。一條龍校,預左唔會跳走。學校發展,師資,畢業生成績以至畢業去向 ...
(纯个人睇法)親生仔从2015 开始考DSE, 今年成绩算差了点, 用入3大率同 >5 分计
- 2015: B1b 水平 (家长日PPT showed > 30% 3大率)
- 2016: B1b 水平 (Newsletter 和其它家長资料, 3大率 > 35%)
- 2017: B1c 水平 (我估)  (还未有学校资料, 但 Math Core 低左, 影响都几大, 我估 > 20% only)

小學部53人收1个, 中学部10收1.

小学部只收66人, 可以话千挑萬選才入得到, 中學部收120人, 加上好的DSE成绩也只有这3年, 而且一条龍, 即小六成绩合格, 就算B2 B3也一样直升, 加上未有好長好DSE 成绩, 外来生 一般B1 B2 都有, 所以S1 水平整体应不及,如, NPL, UCC 它們 (所以大家评SMC 是2A校)... 但這3年的 DSE 成绩, 正明有曾值, 即入的 S1 整体是2A 水平, 但畢 的S6 整体是1C - 1B 水平. 相信沒有多少间學校办得到了.

致於外语是可作3科 elective 的一科, 但這是 Strategy 的问题, 要看学生想在U时讀乜科, 比如想讀Engineering, 理论上应在 Phy, Chem, Bio, ICT 中选三, 但如外文用了一个 elective quota, 只可在Phy, Chem, Bio, ICT 4中选2, 咁讀Engineering 会唔会好幸苦呢?

但如不是理科degree, 这科外文肯定帮助很大!!! 你的想法绝对正碓!

twhkleung 發表於 17-8-27 23:59
(纯个人睇法)親生仔从2015 开始考DSE, 今年成绩算差了点, 用入3大率同 >5 分计
- 2015: B1b 水平 (家长日PP ...
利申, 小兒是今年S1 外来生, 但我看好 SMC.  
角得它的教學放法应会成功的

twhkleung 發表於 17-8-28 00:05
利申, 小兒是今年S1 外来生, 但我看好 SMC.  
角得它的教學放法应会成功的
...

請問S1 briefing有講dse成績和大學入學率嗎?

scarletbb 發表於 17-8-31 19:58
請問S1 briefing有講dse成績和大學入學率嗎?
前面的圖便是在Briefing 时拍的, 致於大學入学率, 校長只口頭说了 HKU 24%, 其它U全沒有提及....

snoopy123456 發表於 17-8-27 13:02
回覆 一家三口 的帖子

看校网,有不少老師離开了,也加入了不少新老師,总人数好似比去年多了十多人。

twhkleung 發表於 17-8-31 22:42
前面的圖便是在Briefing 时拍的, 致於大學入学率, 校長只口頭说了 HKU 24%, 其它U全沒有提及.... ...

- 人數: 80人
- HKU: 24%
- CUHK: 5%
- UST: 9%
- Overseas: 13%
- 3大率: 38%

比我想像中好好多.

twhkleung 發表於 17-9-11 00:00
- 人數: 80人
- HKU: 24%
- CUHK: 5%

我聽講今年入U 率係100%,當然包括海外升學果13%. 完全冇水份.

PS: 我係現時中六學生家長.

Kittymummy 發表於 17-9-11 17:32
我聽講今年入U 率係100%,當然包括海外升學果13%. 完全冇水份.

PS: 我係現時中六學生家長.

估計 一部份是自資院校。

Kittymummy    發表於 17-9-12 16:32
其實係一家四口子

按学校資料,其实这三年都系有100%,但要包括overseas 和自資。