用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 與學校理念不同
go

與學校理念不同 [複製鏈接]

小朋友準備升k2
無意抵毁學校,個人覺得,學校冇做錯,只是漸漸覺得學校理念原來與我不同

我係開心簡單派,現在才找 k2 幼稚園(全日班),有機會嗎?
還是繼續留下……
   0    0    0    0

回覆樓主

試試找吧,學校家長理念不同已經是最基本的理由

suslau2004 發表於 17-7-21 12:23
小朋友準備升k2
無意抵毁學校,個人覺得,學校冇做錯,只是漸漸覺得學校理念原來與我不同
努力找找, 一定會揾到的!   理念不同很難再挨多2年, 我都系因為呢個原因所以轉校。

小朋友準備升k2

前兩天學校簡介會……
聽完,好大壓力……。学校要求要懂得寫自己名(英文)……其實,9月也只是剛剛上k2的小朋友,是否可以寫到?
這兩天,我 同亞仔係白板上寫英文字,佢只是寫到小小……究竟,係咪我仔有問題?

suslau2004 發表於 17-8-27 23:02
前兩天學校簡介會……
聽完,好大壓力……。学校要求要懂得寫自己名(英文)……其實,9月也只是剛剛上k2的 ...

香港的小朋友是要超前學習… 遊戲規則是這樣

K2識寫自己名好正常,英文名應該更加無問題,除非K1唔教認字。但好奇想知咁K1教咗同學咗咩呢?

前兩天學校簡介會……
聽完,好大壓力……。学校要求要懂得寫自己名(英文)……其實,9月也只是剛剛上k2的 ...

其實所謂「谷」「唔谷」 只係大人既concept. 只要你唔怕, 佢地係做得到。 而且係開心咁做。 既然學校話要識, 就交俾學校教啦。

前兩天學校簡介會……

每個人學習不同,有些愛學術好啲學校,家長自然在家會教定之前未學過嘢,寫自己名字已經好普遍,如果發現自己小朋友唔 適合谷學校,應早一些轉校 以免影響孩子學習興趣及進度

前兩天學校簡介會……

教署指引都係k2開始寫字。
有部份K1寫,我覺得呢d先係超前。
我小朋友已讀緊小學,回想返,K1嘅學校本來就係k2寫字,點知一些家長要求k1下學期就要寫,學校又懶民主照改,呢d先係超前。

前兩天學校簡介會……

你個囝絕對冇問題wor, 我個囝準備升k2都係未揸得好筆ready去寫字, 我哋亦冇去迫佢, 其實教育署指引都係k2下學期先開始寫字, 而外國好多地方都suggest小朋友6歲後先開始寫字, 只不過係香港d教育趨勢越嚟越harsh, 如果你唔buy呢套就應該快d轉校等個囝有番個快樂童年

小朋友準備升k2
是否細b?我覺得讀完k2後寫到自己既名(當唔係大難的字)尚算合理。
k1下學期要寫字的學校,大b可能跟到,但細b就辛苦。

L+H 發表於 17-8-30 11:16
是否細b?我覺得讀完k2後寫到自己既名(當唔係大難的字)尚算合理。
k1下學期要寫字的學校,大b可能跟到,但 ...

不是讀完k2呀,是k2一開始就要懂得寫自己英文名在功課紙上

寫字都唔緊要, 寫得唔好都冇所謂, 但剛升K2學校要個個星期做中英文報紙加讀後感, 呢個真係超難

Streetboy 發表於 17-8-30 13:28
寫字都唔緊要, 寫得唔好都冇所謂, 但剛升K2學校要個個星期做中英文報紙加讀後感, 呢個真係超難 ...

邊間?

星星的後裔 發表於 17-8-30 21:12
邊間?

綠茵,我常試簡啲動物嘅報導,我講佢聽,但係講唔夠兩句已經冇心機聽啦咁細個

前兩天學校簡介會……

好正常 因為宜家d小學要求高 宜家唔寫 小學好快會好辛苦 我間幼稚園要寫自己個中文名字添

Streetboy 發表於 17-8-30 22:28
綠茵,我常試簡啲動物嘅報導,我講佢聽,但係講唔夠兩句已經冇心機聽啦咁細個
...

咁個讀後感點交功課?

星星的後裔 發表於 17-8-31 13:19
咁個讀後感點交功課?
呢D其實係家長功課, 家長做完叫小朋友寫
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Sharon1022 發表於 17-8-30 23:32
好正常 因為宜家d小學要求高 宜家唔寫 小學好快會好辛苦 我間幼稚園要寫自己個中文名字添
...
要識寫名字係合適, 要做閱讀報告係誇長.
考小學唔會有人考你識唔識做閱讀理解, 更加唔駛閱讀報告
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

星星的後裔 發表於 17-8-31 13:19
咁個讀後感點交功課?
冇交, 我冇逼小朋友, 睇下學校有冇反應先, 不過會再常試同佢分享下啲有趣新聞, 難就難在找4歲小朋友覺得有趣嘅新聞
‹ 上一主題|下一主題