用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 仔/女回來次數?
樓主: kit2004
go

仔/女回來次數? [複製鏈接]

醒目開學勳章

katrinafu 發表於 17-7-25 21:07
T3 往 T5 坐 地鐵 Tube "iccadilly Line" 3-5分鐘就到啦!
原來可以T3坐Heathrow Express到T5,免费的.

kit2004 發表於 17-8-5 22:02
原來可以T3坐Heathrow Express到T5,免费的.

咁真不錯,我又多一個知識!

我以為是 T5 - T3 抵達而往來「轉機」先會免費呀 !

醒目開學勳章

katrinafu 發表於 17-8-5 22:49
咁真不錯,我又多一個知識!

我以為是 T5 - T3 抵達而往來「轉機」先會免費呀 !

我都係網上搵資料同我個travel agent同我講過巴士唔使錢.

大部分的國際班機降落在Heathrow國際機場。Heathrow機場有5個航廈,1-3各航廈間走路就可到(看指標走,約11分鐘),要到4或5航廈可以搭機場接駁火車或巴士,免費。地鐵 Piccadilly 線也可到這兩站航廈(要付費,但有的沒到第5。從倫敦進機場的人,如果你搭的那輛火車沒到你要到的航廈,可在Hatton Cross站換車)。

Heathrow機場航廈之間的免費/付費接駁

第1-3航廈都是走路可到。從第4航廈到第1或3航廈,使用免費的Heathrow Express接駁,費時約20分鐘。第4航廈到第5航廈,搭巴士490或482接駁,免費,費時也約20分。

從第5航廈到1、3航廈,可用Heathrow Express(免費,20分鐘)或地鐵(16分鐘,只有用oyster card的人免費)。第5航廈到第4航廈,用巴士490或482接駁,費時約20分鐘。

从T5的出口出来之后,会有醒目的标志指示Heathrow Express,跟着标志走,即可到达站台坐车。每15分钟一班,到T1,2,3不要钱。

資料2010-2012

亮燈 發表於 17-7-21 11:47
唔好太擔心先,慢慢諗。
理論上只有三個假期返黎,聖誕、復活節及暑假。經過舊年既經驗,阿細話出年復活節 ...

咁樣買抵D?

tingtingb 發表於 17-8-8 10:40
咁樣買抵D?

唔係抵,而係用積分加$14XX就換到一張單程,咁之後買倒頭,會平過買學生票。

亮燈 發表於 17-8-8 10:49
唔係抵,而係用積分加$14XX就換到一張單程,咁之後買倒頭,會平過買學生票。
...

亮兄好叻,積分換機票可claim OEA?

brother4 發表於 17-8-8 11:02
亮兄好叻,積分換機票可claim OEA?

果$14XX應該得掛!XD試左話你知

kit2004 發表於 17-7-21 11:20
呀仔9月去英國了

請問你地仔/女一年會番香港幾次?得9曰假會番香港嗎?如番米要5-6次!買5套學生票嗎?通常買 ...

其實返來幾多次,主要看經濟能力及孩子的需要。
聖誕節及復活節,由於假期長,留宿在監護人處,收費比機票貴,一般都會返香港。
如果第一年去,買三套學生票安全一點,以免到時改機票時要多付錢。
另外,學生票我建議買CX,點解?少D罷工機會囉。
其他的exeat, 可按需要購買倒頭飛機票,由於不是hot season, 一般比較平,例如2018年2月,我買到的國泰倒頭票,連稅只需$4xxx。
如果負擔得到,孩子想返便返吧,過多幾年,你想佢返,佢都唔返。

亮燈 發表於 17-8-8 11:06
果$14XX應該得掛!XD試左話你知

好叻

回覆 亮燈 的帖子

請問14歲, TERM BREAK 往返英國 (CX), 除HKID+PASSPORT外, 還需要帶其他證明文件(學校信/學生證)
嗎?

ccchristy 發表於 17-10-11 13:56
回覆 亮燈 的帖子

請問14歲, TERM BREAK 往返英國 (CX), 除HKID+PASSPORT外, 還需要帶其他證明文件(學校信 ...

其實最好帶晒申請簽證時所交既交件,如CAS、家長信、照肺報告,當然最重要係passport及BRP啦!

THANKS

ccchristy 發表於 17-10-11 14:52
THANKS

唔使客氣

brother4 發表於 17-8-8 11:47
好叻

四阿哥,claim機票張from交左喇!未有電話嚟話有問題,我諗應該照claim到。XD

亮燈 發表於 17-10-11 15:27
四阿哥,claim機票張from交左喇!未有電話嚟話有問題,我諗應該照claim到。XD
...

好叻
‹ 上一主題|下一主題