用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 仔/女回來次數?
樓主: kit2004
go

仔/女回來次數?

我打電話去維珍訂票,佢話over 12都不一定要UM喎!因亞女上年出國留學都係自己轉機回港,所以亞女話唔駛um

kit2004 發表於 17-7-22 14:01
謝謝回覆,cx um係米要收費?cx有冇年齡限際一定要用um?

CX 6-12歲 獨自上機,必須要用UM , 我去年用時 是$500/程 ,現在好似加到$800( 我唔肯定 )。
我女今年足12歲已沒有使用UM ,因為有學校同學是相同航班,有時買機票時都會夾埋同學所訂航班訂票 。

我女去年所有Half term and Term end 都回港, 而我們是經自己公司Agent訂票 , 爸爸負責 ,價錢我就唔知!

回覆樓主:

唔怕一萬,最怕萬一。。因不是直航,如有事 um 估照顧先。。。是否? 寧俾錢一定要um..因孩子論盡怕佢遺失護照 是否職員帶um着不會問長問短?

醒目開學勳章

brother4 發表於 17-7-22 14:40
唔怕一萬,最怕萬一。。因不是直航,如有事 um 估照顧先。。。是否? 寧俾錢一定要um..因孩子論盡怕 ...

我兒一定要um. 佢真係未試過一個。同佢旅行樣樣我打點。佢點會上心點check in 各樣。我真係一萬個唔放心。比佢來回多幾次就唔同。

醒目開學勳章

回覆樓主:

仲有我想問大家仔/女到達後點通知你地?機場即買電話卡定點?

回覆樓主:

上機會帶一個背囊內有影印本 ,厚外衣,遊行藥 。。1隻手拿著電腦,另1隻手拿手提電話,護照拿一個細斜袋中。。見佢 論盡。。。

回覆樓主:

可買定 如鴨寮街,雅x購物塲,好處是落機可換卡

jj100c 發表於 17-7-22 14:08
我打電話去維珍訂票,佢話over 12都不一定要UM喎!因亞女上年出國留學都係自己轉機回港,所以亞女話唔駛um ...

維珍改咗例碼?之前我大仔搭係15歲以下必需um否則不準上機

kit2004 發表於 17-7-22 14:50
仲有我想問大家仔/女到達後點通知你地?機場即買電話卡定點?

9月你不會跟他去開學 ?

現在 FB , 或者鴨記有部分賣英國電話卡, 你都要了解一下學校 電話網絡是那一間電訊商接收較好, 香港買定卡,要他上機/上機前換卡, 落機 發what's app比你 便可 。

另外

其實英國 幾間電訊公司都有 SIM card , 你可申請免費 寄到學校 , 然後根據Sim card 上 電話號碼可以 top up .

回覆 scso 的帖子

My eldest is 14 and he took Virgin without UM this July.

Guardian 發表於 17-7-22 17:14
回覆 scso 的帖子

My eldest is 14 and he took Virgin without UM this July.

Thanks, 我仔勁不喜歡UM, 他牛高馬大,仲高大過D地勤姐姐,好似鴨仔咁帶住佢……哈哈

醒目開學勳章

scso 發表於 17-7-22 18:00
Thanks, 我仔勁不喜歡UM, 他牛高馬大,仲高大過D地勤姐姐,好似鴨仔咁帶住佢……哈哈
...

甘又係幾異相

我仔唔太高,又比人照顧開。頭兩次我諗唔會抗拒。

scso 發表於 17-7-22 18:00
...

我女都講明夠12歲不用UM ,主要是左等右等 ,等好耐先落機, 等齊人先過關,又要等齊人取行李先出得去。
學校安排  車是幾個同學一架,所以又要同學等她,她都唔好意思要同學等咁耐 。

回覆 kit2004 的帖子

用機場 Wifi WhatsApp 通知
我覺得一次 UM 就夠,除非佢好享受地勤姐姐帶住佢。 大懵論盡呢樣野,出國就會 build up 到。

scso 發表於 17-7-22 12:27
對,要大人一手交一手,所以我會預先回學校來接機司機資料,緊記預先攞Form填好帶去機場,因我不經agent自 ...

謝謝前輩們詳細的回覆

pmaths 發表於 17-7-22 23:09
謝謝前輩們詳細的回覆

唔駛客氣,幾年前我也是新手,都是在這裹問,很多有經驗的家長回答,BK的家長很好,很團結

醒目開學勳章

heathrow airport BA,CX,VA 係T3 T5

T3 去T5點去,可話我知嗎?

呀仔下次我BOOK左BA 回港.學校好似只去到T3. 我驚佢唔識去T5.話定佢知先?

kit2004 發表於 17-7-25 20:51
heathrow airport BA,CX,VA 係T3 T5

T3 去T5點去,可話我知嗎?

T3 往 T5 坐 地鐵 Tube "Piccadilly Line" 3-5分鐘就到啦!

醒目開學勳章

katrinafu 發表於 17-7-25 21:07
T3 往 T5 坐 地鐵 Tube "Piccadilly Line" 3-5分鐘就到啦!
要買票?

kit2004 發表於 17-7-25 21:19
要買票?

當然要買票啦, 坐地鐵 !