用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 (給40網某幾位家長)-請不要再抵毁其它學校而抬高自己學 ...
樓主: troublegod
go

(給40網某幾位家長)-請不要再抵毁其它學校而抬高自己學校  

回覆 siden 的帖子

相信上得黎EK嘅家長都唔係蠢嘅,唔會一味信曬呢度嘅人講野,斷唔會因爲鐡粉不斷唱好間學校就代表間學校一定就係好的,好多野只係觀點與角度,冇話邊一邊叫啱曬!至於一D留言又是否一定叫做中肯,咁就要自己分析清楚了!不過如果用卑鄙手法來抬高自己學校的話,又確實無需要,因為如果係好就跟本就不用去唱,恭喜你進入化境,一笑置之囉!

troublegod 發表於 17-7-20 14:53
愈来愈討厭了,我個鄰居都在貴子女小學就讀,她都覺得妳地過晒火不斷推銷這小學,有點弄巧反拙,最近仲要不 ...

樓主不要動氣, 他們只是自我陶醉, 名唔名不是這裏講就是。

唉!你地都中計了,人地不停讚賞學校。無論自我陶醉又好,反映實況又好!最終激起你地,幫手洗板。你睇,旅小不停置頂,紅了整天,多了好多人留意,仲好過買廣告。如果我係你地,就不發一言,否則助長氣勢

回覆樓主

如果間學校唔好,我相信又唔會咁多家長撐,搵翻以前舊文,其他家長評語非常正面,如果因為一個人的言語而對間學校不滿實在太膚淺了。如果間學校唔好就真係冇家長撐啦。只是她說得太多,說的話易得罪人,希望佢適可而止。

果位會員反應過激,嚇怕了人。同校家長對學校有意見,即反過來話人地要求高,連自己友都想丙,好恐怖。

starrymama    發表於 17-7-21 09:43

patpat904 發表於 17-7-20 21:31
果位會員反應過激,嚇怕了人。同校家長對學校有意見,即反過來話人地要求高,連自己友都想丙,好恐怖。:too ...

好明顯係個人問題,不過佢冇想過弄巧反拙,其實幾佩服佢,每一篇回覆都水蛇春長

ying8 發表於 17-7-20 20:07
唉!你地都中計了,人地不停讚賞學校。無論自我陶醉又好,反映實況又好!最終激起你地,幫手洗板。你睇,旅 ...

其實抬舉自己學校自我陶醉不是問題,但不要抵毁其他學校,很令人反感,詹校長真係多得呢個所謂中學教師吾少

原來咁多人同我一樣都覺得反感
我初時仲諗會唔會係學校搵D打手吹噓自己, 及後越來越過火又覺得學校應該冇咁蠢請呢D質素既打手...現在我反而諗某君目的會唔會想做家教會主席而鋪路呢?

annakit 發表於 17-7-20 23:22
原來咁多人同我一樣都覺得反感
我初時仲諗會唔會係學校搵D打手吹噓自己, 及後越來越過火又覺得學校應該冇咁 ...
做到家教會主席有咩着數?

係唔係誇區個個?唔止ek其他地方都係咁,過火左啦,之前狂踩聖紀文,近排升中派完位啦,踩完聖紀文再踩協和,係上網睇到正面,但唔係人人會上網,聽到用家唔係個個都咁正面,但上網讚親都係個幾個,有個讚到其他網,幾個唔代表幾百個家長心聲

仲有我識有家長頂唔順學校冇愛心轉校既,係個家長冇上網講學校姐,所以唔係幾個讚代表幾百個家長 ,有d唔係所講到讀得咁輕鬆攞,希望搵學校資料睇清楚,間間學校都有好有唔好,唔好人講就信,其實可以係學校門口睇下,問返真正用家小朋友 佢地感受最真

ying8 發表於 17-7-20 20:07
唉!你地都中計了,人地不停讚賞學校。無論自我陶醉又好,反映實況又好!最終激起你地,幫手洗板。你睇,旅 ...

賣廣告?!但已惹起好多家長不滿。老實講,在40網地區名校只有荔天,長協和瑪神,即使旅小升band 1率高少少(也不到1%),我也會選長協,因為校舍又大又新,現在過份吹捧旅小實在有點過火。

MSBOY    發表於 17-7-21 09:49

joycehang41010 發表於 17-7-21 01:02
仲有我識有家長頂唔順學校冇愛心轉校既,係個家長冇上網講學校姐,所以唔係幾個讚代表幾百個家長 ,有d唔係 ...

其實哪有讀得輕鬆又成績好的學校?只是家長在背後做了很多工夫及不斷鞭策。

lojo11    發表於 17-7-21 10:46
MSBOY    發表於 17-7-21 09:50

其實唔止哩個校網, 好多人都鐘意踩人地間學校架

cherrieshum 發表於 17-7-21 09:15
賣廣告?!但已惹起好多家長不滿。老實講,在40網地區名校只有荔天,長協和瑪神,即使旅小升band 1率高少 ...

離開四十網,其他地方的家長所認識的深水埗津校,應只得荔天或協和,至多加埋瑪神,其實有什麼好爭呢!

呢幾個家長都只係圍爐取暖。

tkinwong 發表於 17-7-21 10:09

離開四十網,其他地方的家長所認識的深水埗津校,應只得荔 ...

想擺脫二線

回覆 一個閒人 的帖子

旅小還有好多正常家長的, 只是而+可能部份旅小家長都改了私信而不在此公開講.
其實真是個人行為

回覆樓主:

其實上ek 或會“經常”發言既或許只佔每間學校家長好少數,不能反映實質一定係點,當參考下啦,不用聽完就好想讀或討厭左間學校

我反而想知位會員教邊間中學?
怕中伏

starrymama    發表於 17-7-21 17:20