用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 (給40網某幾位家長)-請不要再抵毁其它學校而抬高自己學 ...
go

(給40網某幾位家長)-請不要再抵毁其它學校而抬高自己學校  

愈来愈討厭了,我個鄰居都在貴子女小學就讀,她都覺得妳地過晒火不斷推銷這小學,有點弄巧反拙,最近仲要不斷質疑其他小學行政,其實有何居心呢!真係不吐不快

睇完笑吓就算,現在一講那校,通常都是那幾個account ,自說自話。

twlo 發表於 17-7-20 14:58
睇完笑吓就算,現在一講那校,通常都是那幾個account ,自說自話。

抬高自己不是問題,但而家過份到質疑其他學校,有点氣憤難平

troublegod 發表於 17-7-20 15:02
抬高自己不是問題,但而家過份到質疑其他學校,有点氣憤難平

係唔係米有踩聖公會學校個POST???!!!

是否講旅小那個post呀?

deechai 發表於 17-7-20 15:06
係唔係米有踩聖公會學校個POST???!!!

視為競爭對手的逐間 challenge

回覆 troublegod 的帖子

其實香港很多名校同好的學校, 大家都可以和平共存的.
無需視為競爭對手的

Felix223    發表於 17-7-20 16:19

troublegod 發表於 17-7-20 15:20
視為競爭對手的逐間 challenge

deechai 發表於 17-7-20 15:26

原來係經典人物,失敬失敬,她說自己是中學教師,空閒時間真係多

deechai 發表於 17-7-20 15:26

我終於記得邊個!之前EK有人説過之後「佢」delete 曬自己的留言....
我有個朋友又是這學校用家,日日同我呻學校多得呢班「唱好家長」唔少,日日用言論攻擊其他學校質素來吹捧自己學校,這些舉動反而嚇親好多外面家長,影響了外人的觀感。
相信學校已經開始留意緊呢個家長的言論同行為,據說近日仲好似擴展到「臉書」某校網繼續大大力唱好。

starrymama 發表於 17-7-20 15:24
回覆 troublegod 的帖子

其實香港很多名校同好的學校, 大家都可以和平共存的.

咪係囉

回覆 siden 的帖子

如果全香港/ 全區得返一間名校或好學校就慘, 到時係幾萬人掙百幾個位了.

Felix223 發表於 17-7-20 15:39
我終於記得邊個!之前EK有人説過之後「佢」delete 曬自己的留言....
我有個朋友又是這學校用家,日日同我 ...
我想她是太喜歡旅小,亦可能很感恩阿仔入讀旅小後樣樣滿意,所以不以為意不停讚賞。

troublegod 發表於 17-7-20 14:53
愈来愈討厭了,我個鄰居都在貴子女小學就讀,她都覺得妳地過晒火不斷推銷這小學,有點弄巧反拙,最近仲要不 ...

你仲未化嗎?咁多間學校近幾個月浮哂鐡粉出黎

我由一肚火,睇到依家得啖笑

啲iron powder 其實唔知,愈捧得犀利,就愈令讀者覺得做作,反而令人質疑有冇咁好咁正ar

如果說話時踩埋對方學校,就更令人覺得呢間學校家長冇風度,變成失禮學校

讚自己學校優點其實冇問題,最忌抬高自己踩低別人。以前Ek家長好中肯,講完一輪優點會再講些缺點。依家果啲iron powder, 隠惡揚善,人地客觀講兩句客觀事實都玻璃心

不過,你講果間確實係有個極品比其他鐵粉更鐵粉

回覆樓主

樓主,好同意你的講法,近月為小朋友叩門,所以經常上來EK 和 臉書 update 最新資訊。關於某些人經常吹捧某間學校,真係覺得不需要。見到你出呢個post 很開心,平時我只係睇資訊多發言少,但今天都要來十卜十卜你

siden 發表於 17-7-20 16:30

你仲未化嗎?咁多間學校近幾個月浮哂鐡粉出黎

係!所以呢度關於某幾間學校就算有家長問意見,EK好多會員怕了班「鐵粉」怕惹麻煩,現在連中肯意見都不會留,留比那班人自己答。

回覆 siden 的帖子

都係, 每間學校再好, 都一定會有問題, 有好老師, 都一定會有差老師, 只是看比例, 好的多, 還是差的多.再好的人同物都一定會有正負兩面, 只是未必每個人都會遇到.

而+呢個情形, 會令到旅小的家長唔敢上來分享自己對學校同老師的感受, 因為會怕比人 xyz. 好似一d小小的分享都變係 "唱衰" 學校或講大話咁.

除了個位會員的話之外, 外人係呢個 forum無從得知旅小各方面的情形. 外人問旅小, 其實都是想多聽來自不同旅小用家的意見和遇到的問題. 有時反而想知旅小的負面而多於正面, 例如升中好. 因為升中好, 外人上旅小 website 都可以得知, 反而如果能知到負面的問題 (當然可能未必真是負面), 咁可以知道自己是否能接受個d "負面" 情形而選擇是否入讀.

40網唔關我事, 因為呢個post, 特登入去個度睇下。嘩! 真係hard sell到有d頂唔順

troublegod 發表於 17-7-20 14:53
愈来愈討厭了,我個鄰居都在貴子女小學就讀,她都覺得妳地過晒火不斷推銷這小學,有點弄巧反拙,最近仲要不 ...

其實得啖笑,同一論點不同編輯出現十次八次