用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 一條龍學校考津中
樓主: bonbonha
go

一條龍學校考津中

mother904 發表於 17-7-20 16:03
我勸你唔好
唔好玩自行? 還是唔好唔同學校講?

Lovelybbs 發表於 17-7-21 12:47
如果只玩自行呢? 不參加派位
如果你小朋友係讀有呈分既直資龍小, 可以參加自行, 但除非你放棄龍中個位, 否則都係唔會知道自己個結果.

如果你小朋友係讀"沒有"呈分既直資龍小, 會麻煩D, 因為無呈分學校唔會有學生資料表俾你, 你想參加自行, 要自己去EDB申請番一份資料表先得.

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

醒目開學勳章 王國長老

Lovelybbs 發表於 17-7-21 12:47
如果只玩自行呢? 不參加派位

自行咪派位一部分囉(派位:自行/大抽獎)
總之你要放晒所有直資offer至可玩派位,包括龍校
自行唔會即時有結果,要7月一次過出。即七月前唔可以註冊直資。所以基本上無走雞,唔可能靜雞雞hold住直資位去玩派位(除左某間年年有第二輪收生果極少數學生),亦唔可能靜雞雞去派位(自行又好抽獎又好)而直資中學唔知

謝謝解答

Lovelybbs 發表於 17-7-21 12:49
唔好玩自行? 還是唔好唔同學校講?
當然係唔好同學校講