用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 一條龍學校考津中
樓主: bonbonha
go

一條龍學校考津中

mcl203 發表於 17-7-20 18:45
部分2/3線直私都唔呈分㗎啦,夠號召力既就不受影響,SPCS 唔呈一樣掂~
St Paul Convent 呢啲神校就梗係啦. 但係啲二三線唔呈個人感覺就係阻人發達了.

lcffun 發表於 17-7-20 19:21
回覆  os_ecu 的帖子

不需呈分,小朋友便可專心校內學習、培養興趣和中小銜接,不用費神操練Tsa/bca,也不 ...
唔呈分我剩係知道係癈咗你想經派位system去轉校既機會,讀咗幾年唔啱都無機會走出困局.

個人覺得呈分仲會令你更專心讀書添,因為係無得坐定粒六呀. 有得直升有啲人會好 hea 的.

lcffun 發表於 17-7-20 19:21
回覆  os_ecu 的帖子

不需呈分,小朋友便可專心校內學習、培養興趣和中小銜接,不用費神操練Tsa/bca,也不 ...
不需呈分就不用費神操練Tsa/bca? 小朋友可專心升中不用催谷?

問過家長未?

因為TSA/BCA而衍生既催谷, 其實一直只係個別學校自己既問題, 而且直資小學亦必需參加TSA/BCA, 有冇呈分無分別.

反而, 私立小學是否參加TSA/BCA只屬自願性質, 但到今年剛考完既BCA, 仍然有不少私立小學參與

以為無呈分可以令學生"輕鬆學習"? 想法有點天真了
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

os_ecu 發表於 17-7-21 09:28
St Paul Convent 呢啲神校就梗係啦. 但係啲二三線唔呈個人感覺就係阻人發達了.
...
係呀, 我朋友好多年前個細路讀音小, 同同學仔一齊想跳船, 但佢哋無呈分, 佢同學仔係好出色的, 不過, 最後都無收, 要讀返音中。無辦法啦, 無呈分, 跳船學生自然少, 中學校長都唔多了解呢D小學既水平, 又無呈分次第, 無理由冒險。

little_yolky 發表於 17-7-21 09:45
係呀, 我朋友好多年前個細路讀音小, 同同學仔一齊想跳船, 但佢哋無呈分, 佢同學仔係好出色的, 不過, 最後都 ...
音小年年最早收人,但係又好多人最後都放棄.

可能都解釋到點解佢唔呈分 .... 想留人.

hkpapa852 發表於 17-7-21 09:41
不需呈分就不用費神操練Tsa/bca? 小朋友可專心升中不用催谷?

問過家長未?

無呈分只可以令"家長"心無雜念,可減低有"非份之想"既機會........啩

os_ecu 發表於 17-7-21 09:58
無呈分只可以令"家長"心無雜念,減低有"非份之想"既機會. 
減低有"非份之想"既機會..... 真得嗎?

不如睇吓聖瑪加利, 培橋, 陸慶濤, 王錦輝, 每年有幾多小學部既學生去他校考插班, 同埋升中時走咗幾多人吧!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 os_ecu 的帖子

其實各有各好。如巳有一條龍band 1 英中直升,通常都心無雜念去讀。如超班的,當然可能諗跳去神校。hea不hea便要睇家長自己和小朋友了

個人認為揀得嘅家長都應該好清楚而亦都好接受學校嘅遊戲規則先會去讀, 讀得叻咪去考或叩更好嘅學校, 外人其實無需要覺得不值, 或者話間學校唔呈分係幾唔好, 家長如果唔滿意當初都唔應該揀哩間學校.

hkpapa852 發表於 17-7-21 10:11
減低有"非份之想"既機會..... 真得嗎?

不如睇吓聖瑪加利, 培橋, 陸慶濤, 王錦輝, 每年有幾多小學部既學生 ...

我意思係學校企圖用唔呈分去 減低有"非份之想"既機會 .....

你有張良計,家長有過牆梯。 識有家長讀LHT, 佢話個個(唔只頭十)都諗住背城借一跳船. 根本唔想同你長相斯首. 我問佢唔呈點跳 ? 佢哋話唔理得咁多照報咗先, 佢哋根本覺得間龍中係屈就.

某程度同意之前位師兄講, 當初唔想直升又做乜揀呢間呢 ? 係咪貪心有龍點知又姣婆守唔到寡呢. 又要威又要戴頭盔.

醒目開學勳章 王國長老

os_ecu 發表於 17-7-21 09:39
唔呈分我剩係知道係癈咗你想經派位system去轉校既機會,讀咗幾年唔啱都無機會走出困局.

個人覺得呈分仲會 ...

直升都有得呈分(港同就係)。你咪呈飽佢,我又唔唸住派位關我咩事
所以有呈分同hea唔hea無關係

Charlotte_mom 發表於 17-7-21 10:32
直升都有得呈分(港同就係)。你咪呈飽佢,我又唔唸住派位關我咩事
所以有呈分同hea唔hea無關係
...
港同呢啲咪好囉, 俾多個選擇家長.

hea 唔 hea 好睇 家長心態, 真係有啲人 無壓力 唔發力 的.  我小朋友嗰間今年呈三後加多一次考試, 話等啲同學唔好呈三後放鬆晒, hea 到 Pre-S1 喎.    好唔好真係見人見智.....

os_ecu 發表於 17-7-21 10:38

hea 唔 hea 好睇 家長心態, 真係有啲人 無壓力 唔發力 的.  我小朋友嗰 ...
其實大多數小學呈三後都仲有個畢業試, 港同都係上年(定今年)先取消.

就算學校有呈分都好, 入咗一條龍學校既小學部, 最大問題係: 學校到底有幾多B1學生?

如果學校想留住好學生, 可能根本唔會谷學生考好Pre-S1, 因為Pre-S1唔好, B1比例自然低, 好學生想跳船自然更難, 反正直資中學根本無論收生水平如何, 都可以自訂教學語言, 唔駛怕主收既只係B2學生.

其實我一直都認為, 如果對直屬/龍中無興趣, 就無謂去讀人地間小學, 有直屬/龍中好似有升中保障, 但同時亦可以係綑仙索

醒目開學勳章 王國長老

os_ecu 發表於 17-7-21 10:38

hea 唔 hea 好睇 家長心態, 真係有啲人 無壓力 唔發力 的.  我小朋友嗰 ...

港同倒轉。今年開始小六考三都取消埋!改為做畢業project

os_ecu    發表於 17-7-21 11:12

回覆 hkpapa852 的帖子

不是wo, 有些直資小學今年都是比家長選擇參不參加bca/tsa的

lcffun 發表於 17-7-21 10:56

不是wo, 有些直資小學今年都是比家長選擇參不參加bca/tsa的 ...
係咪知道BCA唔關學生事係關學校事, 驚你哋 hea 考而唔使某啲學生參加 ?

lcffun 發表於 17-7-21 10:56

不是wo, 有些直資小學今年都是比家長選擇參不參加bca/tsa的 ...
直資學校一定要參加TSA/BCA, 因為係EDB資助學校之一, 其實官津小學都可以俾學生選擇, 但只係大多數都唔會做

hkpapa852 發表於 17-7-21 11:01
直資學校一定要參加TSA/BCA, 因為係EDB資助學校之一, 其實官津小學都可以俾學生選擇, 但只係大多數都唔會做 ...
陸小今年小三係自行選擇考唔考BCA.

polliebb 發表於 17-7-21 11:12
陸小今年小三係自行選擇考唔考BCA.
大家似乎唔記得咗, 當日吳得掂係立法會上, 公開講明可由學校決定是否讓學生考TSA/BCA

連局長都咁講, 收得人錢既學校梗係要做番多D客戶服務啦!

事實上, 我知有一兩間津小, 有小家長寫信同學校講唔考BCA, 學校都唔安排個位小朋友去考.

Charlotte_mom 發表於 17-7-20 11:11
要放棄直資中學至可玩派位,學校一定知
如果只玩自行呢? 不參加派位