用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 一條龍學校考津中
go

一條龍學校考津中

請問如果小朋友讀一條龍直資,學校不參加呈分試,可以參加自行考津中嗎?或只可扣門?謝謝

bonbonha 發表於 17-7-19 21:48
請問如果小朋友讀一條龍直資,學校不參加呈分試,可以參加自行考津中嗎?或只可扣門?謝謝
...

可以

可以,不過聽聞如果冇呈分,會排最後,派嗮B3先排到。
最好目標鎖定自行,希望有過人之處自行已收。

考直資冇問題。

b3410 發表於 17-7-19 22:09
可以,不過聽聞如果冇呈分,會排最後,派嗮B3先排到。
最好目標鎖定自行,希望有過人之處自行已收。

樓主有興趣既係自行階段~

...

可以報自行,但亦有唔著數之處。小學沒呈分,自行的中學沒有rank order可參考,除非中學很了解該小學的程度,或以往有師兄師姐入讀後而成績理想,或小朋友有非常明顯的特異功能,否則自行成功機會好微

之前聽過某津中簡介會有人問過呢個問題,該校校長話佢地係自行階段有另一條隊比私校無呈分試既學生 ,詳情樓主可以直接問番心儀學校答案一定最清楚....

識人讀黃錦輝自行入沙崇.

...
睇吓呢個帖吧!

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3156761&extra=page%3D1
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

請問如果報自行, 洗唔洗同自己間一條龍小學講?

回覆樓主:

多謝大家的解答

醒目開學勳章 王國長老

Lovelybbs 發表於 17-7-20 09:14

要放棄直資中學至可玩派位,學校一定知

Charlotte_mom 發表於 17-7-20 11:11
要放棄直資中學至可玩派位,學校一定知
未必喎,我以前都係咁諗,原來唔係
識幾個人都係一條龍學校冇呈分,升小六冇耐已經註冊中學部,之後再去自行,全部成功

可能音樂椅不停轉,學校未到最後都唔將學生名單呈上教育局

Lovelybbs 發表於 17-7-20 09:14
我勸你唔好

mcl203 發表於 17-7-19 23:38
樓主有興趣既係自行階段~

自行都要睇 EDB 既 rank order, 唔呈分個順位咪會變成最後. 等於讓賽喎.

邊間咁大整古唔呈分呀 ? 呢啲擺明係唔想俾你跳船要你一條心跟足佢12年 .... 唔通係將軍四大直資之一 ?

hkpapa852 發表於 17-7-20 09:14
睇吓呢個帖吧!

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3156761&extra=page%3D1
可以 hold 多過一個直資位 都俾你諗到,勁 !

醒目開學勳章 王國長老

mother904 發表於 17-7-20 16:00
未必喎,我以前都係咁諗,原來唔係
識幾個人都係一條龍學校冇呈分,升小六冇耐已經註冊中學部,之後再去自 ...

咦?可能我地校務處服務太好。見學生無交龍中註冊文件,一定追到你瘦(小兒正係收埋左攪到我被追殺)
所以升唔升,校務處就會知

os_ecu 發表於 17-7-20 16:22
自行都要睇 EDB 既 rank order, 唔呈分個順位咪會變成最後. 等於讓賽喎.

邊間咁大整古唔呈分呀 ? 呢啲擺 ...

部分2/3線直私都唔呈分㗎啦,夠號召力既就不受影響,SPCS 唔呈一樣掂~

回覆  os_ecu 的帖子

不需呈分,小朋友便可專心校內學習、培養興趣和中小銜接,不用費神操練Tsa/bca,也不需小三、四時已要開始吹谷小朋友去準備考好小五、六的呈分試,真的差不多整個小學階段都在吹谷,也不需同學之間產生很多不必要的競爭。

Charlotte_mom 發表於 17-7-20 17:09
咦?可能我地校務處服務太好。見學生無交龍中註冊文件,一定追到你瘦(小兒正係收埋左攪到我被追 ...
校務處知道唔緊要,最緊要教育局唔知

交咗表都可以唔定升去龍校, 可以係拖字訣